Snídaně

Vajíčka

Asi nejtypičtější snídaňovou potravinou jsou při nízkosacharidové dietě vajíčka. Kromě toho, že jsou zdrojem kvalitních tuků a bílkovin, Vás také zasytí a navíc jsou i rychle hotová. Stačí k nim přidat jen nějakou zeleninovou oblohu, podle toho, co máte zrovna doma a snídani máte hned na stole. Velkou výhodou také je, že se dají připravit na několik různých způsobů. Můžete si uvařit vajíčko natvrdo, míchaná vajíčka, volské oko nebo nějakou omeletu. Časově trochu náročnější na přípravu, jsou pak třeba vaječné muffiny. Určitě se ale vyplatí je vyzkoušet. Dají se velmi dobře sbalit s sebou, pokud například budete snídat až práci nebo pojedete na výlet. Chutnají totiž dobře i za studena. Pokud Vás omrzí vajíčka slepičí, zkuste se v obchodě podívat po křepelčích vajíčkách.

Mléčné výrobky

Snídaně obsahující nějaký mléčný výrobek jsou skvělou volbou, pokud třeba spěcháte a nechce se vám ráno nic vařit. Příkladem takové snídaně může být třeba jogurt, nejlépe plnotučný a hlavně nedoslazovaný, do kterého přidáte nějaké ovoce a oříšky, nebo trochu domácí granoly. Jiným příkladem může být avokádový puding nebo čokoládový termix, které si můžete připravit i den předem a ráno je jen vyndat z lednice.

Nízkosacharidové kaše

Pokud jste dříve rádi snídávali ovesnou kaši, určitě vás potěší, že existují i různé nízkosacharidové varianty. Nízkosacharidové kaše se většinou připravují z různých oříškových nebo semínkových muk a jejich výhodou je, že Vás spolehlivě zasytí na dlouhou dobu. Na druhou stranu mívají tyto kaše často značnou energetickou hodnotu, takže se příliš nehodí do redukčního jídelníčku. Respektive je pak třeba dávat pozor, abyste nepřekročili doporučený denní energetický příjem. Velmi chutná je například maková kaše s kokosem nebo kaše připravená z mletých kešu oříšků. Pokud kaši následně dozdobíte nějakým povoleným ovocem, nejlépe malinami, borůvkami či jahodami, není třeba do kaše přidávat ani žádná sladidla.

Polévky

Možná trochu netradiční, ale dobrou volbou je ke snídani také polévka. Nejen, že Vám po ránu dodá potřebné tekutiny a minerály, ale s nástupem podzimu a zimy také spolehlivě zahřeje. Polévku si samozřejmě můžete uvařit už den předem, a ráno ji pouze ohřát. Snídani tak budete mít hotovou za pár minut.
Řada polévek však mívá nedostatečný obsah bílkovin a je tak možné, že po nich budete mít brzy hlad.  Vybírejte si tedy raději polévky, které obsahují maso, uzeninu, vejce, sýr nebo smetanu. Z našich receptů můžete vyzkoušet třeba obložený vývar, brokolicovo-květákový krém se slaninou nebo zelňačku.

Nízkosacharidové pečivo

Určitě Vás také napadne, zda je možné něčím nahradit běžné pečivo. Ano, nízkosacharidové pečivo existuje, nicméně není určitě dobré jej konzumovat každý den, jako tomu často bývá v případě klasického obilného pečiva. Určitě je ale skvělou volbou, pokud chcete svůj jídelníček zpestřit a obohatit o něco nového. Nízkosacharidové pečivo se většinou připravuje z namletých oříšků a semínek a mívá tak často, podobně jako nízkosacharidové kaše, vysokou energetickou hodnotu. Recepty na různé typy nízkosacharidového pečiva naleznete v našem receptáři.

Obědy a večeře

Maso se zeleninovou přílohou

Typický nízkosacharidový oběd nebo večeře se většinou skládá z masa a nějaké zeleninové přílohy. Povoleny jsou úplně všechny druhy masa od kuřecího a krůtího masa, přes vepřové a hovězí, až po ty méně běžné druhy, jako je třeba králičí maso nebo zvěřina. Možné je samozřejmě použít i různé vnitřnosti, typicky třeba játra. Pokud se Vám na nízkosacharidové dietě nedaří hubnout, může být problém v příliš vysokém množství tuku v jídelníčku. Zkuste tedy jednoduše vybírat maso s nižším obsahem tuku. Místo vepřové krkovice, zkuste třeba panenku nebo vyměňte kuřecí stehno za prsa.

Povoleny jsou samozřejmě také ryby a mořské plody. Vhodné jsou především tučnější druhy ryb, jako je losos. Ten obsahuje zdravé omega-3 mastné kyseliny, kterých míváme ve stravě nedostatek. Povolené jsou i konzervované ryby, třeba tuňák, kterého lze jednoduše přidat třeba do salátu.

Jako příloha k masu či rybě vám skvěle poslouží zelenina, kterou lze připravit na mnoho různých způsobů. Může být syrová v podobě salátu, restovaná, grilovaná, dušená nebo pečená. Nemusíte se vzdávat ani oblíbených hranolek. Zkuste je připravit třeba z celeru. Jako náhradu klasické rýže můžete vyzkoušet květákovou rýži. Některé druhy zeleniny jsou vhodné také na přípravu pyré. Zeleninu jednoduše uvaříte ve vodě, podusíte na pařáčku nebo na pánvi do měkka a pak už jen rozmixujete spolu s mlékem nebo smetanou. Takto jednoduše lze připravit třeba květákové, brokolicové nebo celerové pyré. Představivosti se meze nekladou, takže můžete zkusit do pyré zkombinovat i více druhů zeleniny.

Bezmasá jídla

Chcete se stravovat nízkosacharidově, ale obáváte se, že ve Vašem jídelníčku bude pořád jen a jen maso? Nebojte, existuje i celá řada bezmasých nízkosacharidových variant. Plátek masa můžete nahradit třeba sýrem. Vhodný k tepelné úpravě je například hermelín nebo sýr halloumi, ke kterým už jen zvolíte nějakou zeleninovou přílohu. 

Vhodným obědem nebo večeří mohou být i různé vaječné omelety. Výhodou je, že jsou rychle hotové a naplnit je můžete tím, co zrovna najdete v lednici.

Vybírat můžete také z různých salátů. Jako zdroj bílkovin můžete do salátu přidat vejce nebo sýr.

Další možností je zelenina, například brokolice nebo květák zapečnená se sýrem, případně i různé zeleninové placičky. Ty se dají připravit třeba z brokolice, cukety nebo je možné zeleninu i různě nakombinovat. K placičkám můžete servírovat i nějaký dip nebo domácí majonézu.

Výčet možných jídel v tomto článku samozřejmě není konečný. Zkuste si projít náš seznam receptů, kde naleznete řadu dalších chutných pokrmů. Pokud si stále nevíte rady, můžete si také projít vzorový nízkosacharidová jídelníček.

Jídelní plán
Jídelní plán
Jídelní plán