O co se jedná?

Jako sacharidová, nebo také nízkosacharidová či ketogenní chřipka se označuje stav, který se u některých lidí dostavuje při snížení množství sacharidů ve stravě. Typicky začíná v prvním týdnu změny dietního režimu.

Vlastní příčinou sacharidové chřipky je, že se Váš organismus musí naučit využívat jako zdroj energie tuky, namísto sacharidů. Z počátku ale tělo nevyužívá tuky příliš efektivně, a to je právě období, kdy se mohou dostavit příznaky sacharidové chřipky.


Příznaky sacharidové chřipky

Mezi nejčastěji projevy sacharidové chřipky patří únava, bolest hlavy, slabost, nedostatek energie, snížená schopnost soustředění, podrážděnost, chutě na sladké, bušení srdce, nespavost, svalové křeče, bolesti břicha, zvracení, průjem nebo naopak zácpa.

U většiny lidí bývají projevy sacharidové chřipky jen mírné. U někoho však mohou být i poměrně intenzivní a mohou omezovat běžnou denní aktivitu.


Jak dlouho sacharidová chřipka trvá?

Většina lidí pociťuje příznaky sacharidové chřipky jen několik málo dní a obvykle zcela vymizí do jednoho týdne. Projevy bývají nejintenzivnější hned zpočátku a zmírňují se postupně s tím, jak se organismus učí metabolizovat tuky.

U některých lidí však může být adaptace na nízkosacharidovou dietu poměrně náročná. Projevy sacharidové chřipky se u nich mohou vyskytovat delší dobu, případně mohou být velmi intenzivní. Udává se, že sacharidovou chřipku v nějaké podobě zažije přibližně 30–40 % jedinců.


Postihne sacharidová chřipka i Vás?

Zda právě Vás postihne sacharidové chřipka a jak intenzivní budou její projevy bohužel nelze předem přesně odhadnout. To totiž závisí na celé řadě faktorů, například na tom, jakým způsobem jste se dosud stravovali a o kolik, případně jak rychle jste snížili příjem sacharidů.

Pokud Váš jídelníček dříve obsahoval velké množství cukrů a průmyslově zpracovaných potravin, je pravděpodobné, že právě Vás sacharidová chřipka postihne. Zvlášť pokud nyní plánujete dodržovat nejpřísnější formu nízkosacharidové diety, ketogenní dietu, která obsahuje jen minimum sacharidů. Naopak, pokud se Váš jídelníček již před změnou dietního režimu skládal ze základních potravin, tj.  obsahoval komplexní sacharidy v podobě zeleniny, luštěnin a celozrnných obilovin, je možné, že se Vám sacharidové chřipka úplně vyhne, nebo budete mít jen mírné příznaky.


Na co si dát pozor

Pokud už Vás sacharidová chřipka skolí, je dobré vědět, že se jedná pouze o dočasný stav. Jestliže jsou však projevy sacharidové chřipky velmi intenzivní, trpíte bolestmi břicha, déletrvajícími průjmy nebo zvracením, může se jednat o nějaké závažné onemocnění a bylo by dobré obrátit se na lékaře. S příchodem podzimu a zimy je třeba dávat pozor i na záměnu sacharidové chřipky s klasickou chřipkou, která je virového původu. Jedním z ukazatelů, že se nejedná o sacharidovou, ale klasickou chřipku, je například zvýšení tělesné teploty. Kontaktovat lékaře a informovat jej o změně dietního režimu, je vhodné i v případě, pokud máte diagnostikováno nějaké závažné onemocnění, jakým je například diabetes. Jen tak můžete předejít některým zdravotním komplikacím, které s sebou nízkosacharidová dieta potenciálně nese.  

Tipy, jak zmírnit projevy sacharidové chřipky naleznete ve druhé části článku.