Magazín

MUDr. Hana Krejčí, Ph.D: “Hledáme dobrovolníky do studie určené pro DIABETIKY 2. TYPU

Cílem studie je vyléčení nebo výrazné zlepšení diabetu pomocí přechodné diety následované trvalou úpravou stravy. Předpokládaná délka trvání studie je 3-4 měsíce. Studie je realizována nutriční terapeutkou pod vedením lékařky se specializací v oboru diabetologie.

Zpracované versus základní potraviny. Kterým je lepší dát přednost?

Není kalorie jako kalorie. Výživové přínosy potravin nezáleží pouze na jejich složení. Velký vliv má také míra a způsob jejich zpracování. Během sestavování zdravého jídelníčku je důležité zaměřit se především na vhodně zvolené potraviny. Se správným výběrem vám pomůže také dělení potravin právě podle stupně jejich zpracování.

Vanilkový extrakt
8. 11. 2019 Jídelní plán

Komu by nevoněla a nechutnala vanilka? Domácí vanilkový extrakt má mnoho využití a patřičně vám ovoní nejenom vánoční svátky! Navíc je tím nejlepším, co může být - je ze základních surovin a žádné umělé esence v něm rozhodně nenajdete. Tak honem do toho, hotovo máte za několik minut. Využijete ho nejen v kuchyni, ale také jako luxusní a žádaný jedlý dárek.

Bezobilný keto chléb PURETASTE - rozhovor se zakladatelkou Ilonou Dostálovou

Chleba je součástí každodenní stravy velkého množství lidí, ale není chleba jako chleba. Existuje i speciální bezobilný chléb. Jak a kde se peče? O tom si můžete přečíst více v tomto rozhovoru s Ilonou Dostálovou, zakladatelkou projektu PURETASTE.

Bylinky vhodné v těhotenství

Těhotenství a mateřství patří mezi nejkrásnější, ale jedno z nejnáročnějších období žen. Náročnost těhotenství spočívá v různých onemocnění, která se mohou vyskytovat u gravidních žen. Ačkoliv je na trhu je obrovské množství doplňků stravy, bylin, léčiv, není jednoduché se vyznat, který přípravek je vhodný pro těhotné, tak aby byl bezpečný jak pro matku, tak i dítě.

To pravé jídlo při těhotenské cukrovce - Lily Nichols

Nedávno v menším českém nakladatelství Altenberg vyšla česká verze knihy o gestačním diabetu s podtitulem Účinná alternativa ke konvenčním výživovým doporučením. A přesně toto můžete od této útlejší, ale informacemi nabité publikace čekat.

To pravé jídlo při těhotenské cukrovce - rozhovor s nakladatelkou Barborou Kodetovou

V letošním roce 2019 vyšel v mladém českém nakladatelství Altenberg český překlad knihy Real Food for Gestational Diabetes, jejíž autorkou je talentovaná poradkyně pro výživu, prevenci a léčbu cukrovky Lily Nichols, RDN, CDE. Český název publikace To pravé jídlo při těhotenské cukrovce a podtitul Účinná alternativa ke konvenčním výživovým doporučením přesně vystihují, o čem pojednává.

Právě v sezóně - jablka
5. 10. 2019 Vendula Kreplová

Když dojde na jablka, netřeba je zdlouhavě představovat. Toto ovoce znají a milují celé tisíce lidí. I vy jste se s ním určitě v minulosti opakovaně mnohokrát setkali. Kolik toho ovšem o jablcích a jejich takřka zázračných zdravotních účincích doopravdy víte?

Dýňové recepty jak je neznáte
15. 9. 2019 Jídelní plán

Také se vám na zahrádce urodily dýně? Nebaví vás baštit stále dokola jen dýňová polévka? Nezoufejte. Nechte se u nás inspirovat těmi nejlepšími dýňovými recepty a vyzkoušejte, co jste ještě neochutnali. Sedm osvědčených receptů z dýní pro vás připravili ti nejšikovnější čeští foodbloggeři .

Knihy o nízkosacharidové stravě

Hledáte možnosti, jak zlepšit svoje zdraví, jen zatím nevíte kterou vybrat? Plánujete omezit sacharidy ve svém jídelníčku a tápete, jak začít? Nebo je váš jídelníček již low carb, ale potřebujete více informací o tomto typu stravování? Přemýšlíte o koupi kuchařky s nízkosacharidovými recepty? Pak je tento článek určen právě pro vás.

Jak poznat kvalitní sójovou omáčku?
9. 9. 2019 Vendula Kreplová

Vyrobit či zakoupit kvalitní sójovou omáčku není jednoduché. Na trhu najdete spoustu náhražek, které se skutečnou sójovou omáčkou nemají mnoho společného a lidem znesnadňují orientaci v nabídce. Naštěstí existuje několik faktorů, kterými se při výběru můžete řídit.

Právě v sezóně - houby
5. 9. 2019 Vendula Kreplová

Houby v minulosti patřily mezi důležité potraviny, bez nichž se člověk neobešel. Houbaření navíc bylo velmi oblíbeným koníčkem, kdežto v současnosti se mu již tolik lidí nevěnuje, a s houbami se setkávají pouze na pultech obchodů, jestli vůbec. Je to o to větší škoda, neboť houby nabízejí spoustu zdravotních výhod, díky nimž se vyplatí jim věnovat pozornost.

Právě v sezóně - švestky
23. 7. 2019 Vendula Kreplová

Švestky nepatří k ovoci, které by většina lidí označila za své nejoblíbenější. To však nic nemění na tom, že nejenom výborně chutnají, ale rovněž jsou velice zdravé. Jestli jste jim tedy doteď nepřišli na chuť, zkuste švestkám dát druhou šanci. Třeba budete příjemně překvapení.

Jak vybrat to správné low carb a keto víno?

I když jste na nízkosacharidové nebo keto dietě, není nutné se zcela vzdát alkoholických nápojů a zejména ne vína. Často se nás ale ptáte, jak zjistit obsah zbytkového cukru ve víně a které víno je to pravé. Pokusíme se vám tedy vše okolo vinného moku zodpovědět – samozřejmě z pohledu nízkosacharidového stravování.

Právě v sezóně - rajčata
15. 7. 2019 Ronnie

Rajčata, nebo chcete-li rajská jablíčka, jsou snad opravdu plody z ráje. Italové jim říkají pomodoro, což pochází buď od slova adorare (zbožňovat) nebo d´oro (ze zlata). Španělský název tomate zase pochází pravděpodobně z aztéckého slova tomatl,a má poukazovat na jejich naducaný, jemně zaoblený tvar, ale také může nést význam jako úžasný a půvabný. Zkrátka samé superlativy.

Právě v sezóně - borůvky
27. 6. 2019 Vendula Kreplová

Borůvky také můžeme přeneseně označit za malé kouzelné bobulky. Na první pohled se toto pojmenování může zdát přehnané, ale když se zamyslíte nad zdravotními výhodami borůvek a uvědomíte si, kolik možných využití mají, rázem pochopíte, že jsou vskutku zázračné.

Právě v sezóně - jahody
4. 6. 2019 Vendula Kreplová

Jahody se řadí k oblíbenému ovoci spousty lidí. Nejenže jsou lahodné, šťavnaté a symbolizují příchod dlouho očekávaného léta, ale navíc jsou také velice zdravé. V malém balíčku tak nabízejí mnoho výhod!

Bylinkové likéry a vína

Bylinkové likéry a vína zažívají v dnešní době renesanci. Mnoho lidí si doma připravuje bylinné likéry či „nakládá“ bylinky do vína. Mezi nejznámější bylinný likér patří ořechový, který se připravuje ze zelených vlašských ořechů a koření – například celá skořice, jalovec, hřebíček aj. Každý si připravuje tento likér podle vlastního osvědčeného receptu.

Brutnák lékařský - zapomenutá bylinka našich babiček

V dřívějších dobách, kdy ještě moderní léky byly nedostatkovým zbožím, používaly se k léčení různých neduhů bylinky. Každá vesnice měla svou takzvanou babku kořenářku, která dokázala umíchat nemocným lidem či zvířatům lektvary z léčivých bylin. Mnohdy používaly i části živočichů nebo živočišné jedy. Je škoda, že se na tento bylinkářský um zapomnělo.

Právě v sezóně - ředkvičky
11. 5. 2019 Vendula Kreplová

Malá, ale šikovná. I tak by se dala charakterizovat ředkvička. Tato zdánlivě nenápadná zelenina v sobě skrývá plno zdravotních výhod a v kuchyni ji lze využít na více možných způsobů. Chcete vědět, jaké to jsou?

Léčivý smrkový sirup

V lidovém léčitelství se uplatňuje sirup z mladých smrkových větviček při vlhkém kašli. Silice, které jsou obsaženy ve smrkovém jehličí, působí na epitel dýchacích cest, kde mírným drážděním vyvolávají vydatnější sekreci. Silice taktéž působí desinfekčně na zanícenou sliznici. Silice z jehličnatých dřevin jsou vhodné i k inhalacím – samozřejmě s opatrností. Dále by měli být opatrní lidé, kteří mají jakoukoli dysfunkci ledvin. Protože silice mohou podráždit tkáň ledvin a to i v případě zevní aplikace.

Veselé avokádo  – rozhovor s autorkou Táňou Kajanovou

Proč by si ti, co se rozhodli žít Low Carb stylem, nemohli dopřát „úplně stejné“ cukrářské dobroty jako ti, co se stran cukru nijak neomezují? A musí oslavenec přijít o svůj narozeninový dort jen kvůli odlišnému stravovacímu stylu?

Právě v sezóně - pažitka
9. 4. 2019 Jídelní plán

Pažitka se neřadí k nejoblíbenějším zeleninám. Ačkoliv má v české kuchyni nezastoupitelné postavení, jen málokdo by ji označil za nejchutnější zeleninu. Pažitka však v sobě skrývá víc dobrého, než by se mohlo na první pohled zdát.

Léčivé sirupy a medy z přírodní lékárny

Každý z nás si určitě vybavuje z dětství sladkou chuť bylinkové medicíny na kašel. V dnešní době se již můžeme setkat s celou škálou komerčně vyráběných sirupů napomáhající odkašlání, až po sirupy na horečku pro dětskou populaci.

Právě v sezóně – artyčoky
25. 3. 2019 Jídelní plán

Artyčoky zůstávají nespravedlivě opomíjeny, a to často i milovníky zeleniny či nadšenými kuchaři. Je to o to větší škoda, protože artyčoky nejenom obsahují řadu zdraví prospěšných látek, ale rovněž v nich nenajdete skoro žádné tuky, jsou tedy vhodným jídlem například při dietě.

Velikonoce, kouzelné svátky jara
15. 3. 2019 Jídelní plán

S výjimkou Vánoc patří Velikonoce k nejoblíbenějším českým svátkům, který slaví lidé bez ohledu na vyznání. Možná Velikonoce svůj zimní protějšek ještě malinko předčí, neboť se nepojí se stresem vyplývajícím ze shánění dárků. Velikonoce se těší dlouhé tradici a v tomto článku se podíváme na několik zajímavostí o nich, které jste třeba doposud ani neznali!

Domácí nutela  - zdravěji a bez éček
8. 3. 2019 Jídelní plán

Milují vaše děti Nutellu? Ten sladký, čokoládově ořechový krém? Ty naše by si ji mazaly nejen na pečivo a palačinky, ale nejraději přímo na jazyk.

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 6. Jak sestavit nízkosacharidový jídelníček?

V předchozích dílech seriálu jste se mohli dočíst, na jakých principech LCHF strava funguje a jaké potraviny do ní patří a jaké ne. Tentokrát se budeme věnovat tomu, kolikrát za den a jak velké porce jíst a jestli má vůbec smysl počítat makroživiny a kalorie.

Masopust a koblihy
1. 3. 2019 Jídelní plán

Masopust se neobejde bez pořádné hostiny. Jedním z jídel, které se k němu neomylně vážou, jsou již tradiční masopustní koblihy.

Zaostřeno na kapustu
28. 2. 2019 Jídelní plán

Hledáte levnou a chutnou zeleninu sezonní v chladnějších obdobích roku? Pak je kapusta ta pravá. Z pole se totiž může sklízet jako jedna z posledních plodin před začátkem zimy a na zahrádce přečká i první mrazy. I když nebyla dříve příliš oblíbená, nyní se vrací na gastronomické nebe.

7 receptů ze zelí, které vám zaručeně budou chutnat

Zelí červené i bílé. Ve středoevropské a východoevropské kuchyni je odpradávna surovinou číslo jedna. Je základem mnoha tradičních pokrmů a těší se i v dnešní době nemalé oblibě. Je zdravé, dobré a právě v sezóně. Pojďme se spolu podívat, jak z nenáročné a levné suroviny vykouzlit opravdové lahůdky.

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 5. Jaké potraviny do nízkosacharidové stravy nepatří?

Trochu šířeji rozvedeme, co to konkrétně jsou vysoce průmyslově zpracované potravinářské produkty, jež nám neprospívají v rámci jakéhokoliv jídelníčku. A do low carb stravy kromě nich nezařazujeme ani základní potraviny s velkým obsahem sacharidů.

Právě v sezóně – brokolice
20. 2. 2019 Jídelní plán

Brokolice proslula jako strašák malých dětí, které ji většinou nechtějí jíst. V tomto případě platí, že nevědí, o co přicházejí. Nejenže je brokolice velmi zdravá, ale při správné přípravě jde rovněž o nesmírně lahodnou surovinu, z níž jde navíc vyrobit velké množství pokrmů.

Bylinky proti nachlazení a chřipce

Nastává období sychravého počasí, kdy nás často skolí nějaké to lehké nachlazení či chřipka. Známe to všichni. Většinou onemocnění začíná svěděním v nose, kýcháním, bezbarvým výtokem z nosu. K tomu se můžeme cítit unavení.

Kardio nebo intervalový tréning? Co udělají s vaší postavou?

Minule jsme si vysvětlili, jaké procesy probíhají v těle během a po odcvičení jednotlivých typů tréninků. Co se ale stane s vaší postavou, když se budete jednotlivým tréninkům věnovat dlouhodobě?

Červená řepa v kuchyni
10. 2. 2019 Jídelní plán

Určitě jste se s ní už potkali. Dříve opomíjená Popelka z kyselého nálevu se stala hvězdou současné gastronomie. Setkáte se s ní často - v salátech, polévkách, hlavních jídlech i sladkém pečení. A všude svoji roli sehraje zkrátka… skvěle.

Kardio nebo intervalový tréning? Jaký mají vliv na pálení tuků...

V minulém článku jsem vám popsal základní rozdíl mezi kardio a intervalovým tréningem. Dnes si povíme něco o tom, jaký vliv na pálení tuků a tedy i na hubnutí mají.

Šunky, salámy a jak na ně
26. 1. 2019 Jídelní plán

V dnešním díle našeho seriálu o potravinách se zaměříme na šunky a salámy. Poradíme, jak se nenechat zmást a po které šunce v obchodě sáhnout.

Právě v sezóně – kdoule
13. 1. 2019 Jídelní plán

Jablka, hrušky, meruňky a jim podobné zná a pěstuje spousta lidí. Nejde však o jediné druhy ovoce, které nejenom lahodně chutnají, ale jejichž konzumace s sebou přináší řadu výhod. Do této skupiny můžeme směle zařadit i kdoule, které často bývají opomíjené – rozhodně si to ale nezaslouží!

Kardio nebo intervalový trénink? Porovnejte je s námi...

Trápí vás kila navíc a potřebujete zhubnout? Povím vám, jak na to. Také se pokusím poskytnout pokud možno nestranné srovnání dvou hlavních pohybových přístupů, které vám v tom mohou pomoci - kardio a intervalového tréninku. Informace budou rozděleny na pár kratších článků. V tom dnešním si řekneme, o co se vlastně jedná a jaké jsou jejich výhody a limitace.

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 4. Které potraviny jsou při nízkosacharidové stravě vhodné?

V tomto článku ukážeme, že zdravá verze low carb stravování je založena na širokém spektru základních potravin. Ostatně vysoce průmyslově zpracované potravinářské produkty by neměly patřit do jakéhokoliv jídelníčku, jejich vyřazení jedině prospěje. Nuda na talíři i tak nehrozí.

Zahřejte se zimním kořením
28. 12. 2018 Jídelní plán

Skořice, badyán, hřebíček… Nejen že krásně voní, ale prohřejí vás do posledního článku prstů. Pojďte se inspirovat….

Zima, období bylinkových čajů

Pomalu nastává čas krátkých dnů a dlouhých večerů, deštivého počasí a plískanic. V Tomto období od podzimu do jara jsme náchylnější k nachlazením a chřipkám, melancholickým náladám. Pojďme si představit pár bylinných směsí, které nám pomůžou vypotit se, aniž bychom sáhli po chemických medikamentech. Nebo si uvařili bylinkový čaj na lepší náladu.

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 3. Jaká jsou rizika a vedlejší účinky nízkosacharidové stravy?

Jako jakákoliv jiná změna jídelníčku ani přechod na low carb nemusí probíhat úplně hladce. Kdo je ale připraven, nejspíš nebude nemile překvapen a snáz si poradí. Pojďme si ukázat, co může v začátcích LCHF nastat a jak s tím zatočit.

Low carb bramborový salát bez brambor - čím nahradit brambory v bramborovém salátu?

Hledáte recept na zdravý vánoční bramborový salát? Stravujete se low carb a potřebujete nahradit brambory jinou, nízkosacharidovou surovinou? Minulý rok jsme zkusily dát do bramborového salátu cuketu, ale moc nás nenadchla. Abychom vám tedy ušetřily prozkoumávání slepých uliček, otestovaly jsme za vás různé suroviny. Tady je výsledek.

Pekařova abeceda - jak upéct dokonalou vánočku

Vánočka patří k vánocům stejně neodmyslitelně jako dárky, koledy a rodina kolem stromečku. Její nepletená předchůdkyně „calta“, sváteční pečivo z bílé mouky, je známá už od 14. století, zaplétat se začala až postupem času a první zmínky o vánočce najdeme v 16.století. Tehdy ovšem byla výsadou pekařského cechu a mistři pekařští dodávali vánočku až na pražský hrad.

10 tipů na nejlepší vánoční cukroví
3. 12. 2018 Jídelní plán

Hřebíček, skořice, vanilka a čokoláda… Také to u vás tak krásně voní? Že ještě nepečete? Tak to vám dáme tipy na nejlepší vánoční cukroví 2018. Určitě je vyzkoušejte!

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 2. Jak funguje nízkosacharidová strava?

V tomto článku je vysvětleno, jak se při LCHF mění poměry makroživin, proč jsou omezovány sacharidy a navyšovány tuky, jaké zdroje energie tělo používá místo glukózy a jaké jsou jejich výhody.

Brambory, mrkev a řepa - síla vytažená ze země

Některé zdánlivě obyčejné rostliny, které uvidíme v každé zahradě, mají zajímavou schopnost. Energii ze slunečního svitu a vodu, kterou od jara do podzimu čerpají, ukládají do podzemní části. Tvoří se jim tak hlízy nebo zdužnatělé kořeny. Díky jejich pevné struktuře a velkému obsahu vody a zásobních látek se dají po sklizni snadno uskladnit a poté postupně spotřebovávat po celou dobu zimy.

9 tipů na nejlepší nízkosacharidové, low carb cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a z kuchyní se line vůně vánočního pečení. Pro příznivce nízkosacharidového stravování jsme připravili několik tipů na low carb a keto cukroví. Nechte se inspirovat a ať vám chutná!

Jak nahradit jíšku při low carb stravování? Čím zdravě zahustit?

Čím nahradit jíšku z mouky a jak zahustit polévku, omáčku nebo guláš, když jíte low carb? Představíme vám zaručené tipy, jak nízkosacharidově, zdravě a bez lepku zahušťovat. Nebojte se, nikdo nic nepozná….

13 tipů na nejlepší jedlé dárky, které potěší

Tipy na jedlé dárky pro celou rodinu....

Právě v sezóně - banány
18. 11. 2018 Ronnie

Dříve u nás patřilo tropické ovoce, kterým jsou například i banány, ke vzácným komoditám, na které se stávaly i pověstné fronty. V případě banánů by se rozhodně vyplatilo si nějakou tu frontu vystát, vždyť je to jeden z nejlahodnějších druhů ovoce.

Sv. Martin – hodování a tradice
10. 11. 2018 Jídelní plán

Na Svatého Martina bývá bílá peřina, říkává se občas. Je pravda, že začátkem listopadu se zpravidla výrazně ochlazuje a ve vzduchu jsou již pozvolna cítit prosincové mrazíky a příslib blížících se Vánoc. K Martinovi samotnému se ale váže řada tradicí a hodovních zvyklostí, které v tomto článku zmíníme. Ostatně se svátek na našem území slaví už od sedmého století našeho letopočtu, takže se těší opravdu dlouhé tradici.

Jak upéct dokonalou husu?
8. 11. 2018 Jídelní plán

Co domácnost, to vlastní způsob, jak připravit tradiční svatomartinskou husu. Určitě i vy máte svůj oblíbený recept, který každoročně využíváte. Pokud jste však náhodou husu nikdy předtím nepřipravovali (všechno je ostatně jednou poprvé), určitě vám přijde vhod přečíst si, čemu se při pečení husy vyvarovat a na co naopak nezapomenout!

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 1. Proč vlastně měnit jídelníček?

V tomto díle popíšeme, jak vypadá běžná strava současnosti, a nastíníme důvody, které obvykle vedou lidi k takovým velkým změnám jídelníčku, jakou je například nízkosacharidová strava. Zmíníme, pro koho je low carb vhodný výživový směr a pro koho spíše ne.

Přineste na stůl podzimní náladu
25. 10. 2018 Jídelní plán

Podzim. Je to období plné barev, dozrávajícího ovoce a ořechů, babího léta, procházek do lesa a sbírání hub. Je to ale také období mrazíků, padajícího listí a někdy I plískanic. V kuchyni vedou jablka a hrušky, ořechy, houby a zvěřina. Pojďte se inspirovat a uvařit některá z jídel, které vás nejen zahřejí, ale také přinesou podzimní náladu na váš stůl.

Strašidelný Halloween
19. 10. 2018 Jídelní plán

Vydlabané dýně, světlo svíček, vůně skořice. Bláznivé strašidelné kostýmy. Už je to tu… přichází k nám Halloween.

Fíky - zdravá podzimní lahůdka
9. 10. 2018 Jídelní plán

Kdo by neznal z dovolené čerstvé fíky? Sladké, šťavnaté, světlé nebo temně ojíněné. Fíky jsou oblíbeným středomořským ovocem a jejich sezóna právě přichází. V obchodech budou k dostání od září do začátku listopadu.

Podzimní přírodou za bylinkami

I přesto, že se to nezdá, tak i na podzim si můžeme nasbírat léčivé bylinky. V podstatě bylinky můžeme sbírat celoročně. Na podzim a na jaře se sbírají zpravidla podzemní části bylinek, protože zrovna v tomto období rostliny ukládají účinné látky do kořenů, oddenků a hlíz. Při procházkách podzimní krajinou můžeme nasbírat například některé z těchto bylinek.

Pečivo a jak se v něm vyznat
18. 9. 2018 Jídelní plán

Víte, co znamená „cereální“? Které pečivo obsahuje více vlákniny a k čemu je prospěšná? Slyšeli jste již o kvasovém pečivu? Pokud si nejste úplně jistí, tento článek vám pomůže se v dané problematice zorientovat.

Jak poznat kvalitní med
25. 8. 2018 Jídelní plán

Včelí med si lidé oblíbili už před desítkami tisíc let. Po dlouhou dobu to bylo jediné dostupné sladidlo. Nyní je med často preferován jako zdravější alternativa rafinovaného cukru. Med je ale zároveň jednou z nejčastěji falšovaných potravin. S jakými nešvary se můžeme nejčastěji setkat a jak vybrat kvalitní med? To vám poradíme v tomto článku.

Obecné zásady sběru léčivých rostlin a jejich uchovávání

Sběr rostlin je pro mnoho lidí koníčkem, pojďme se tedy podívat na obecné zásady, které se k němu pojí. Většina herbářů obsahuje podrobný kalendář sběru. Je dobré osvojit si tyto poznatky i se svými osobními zkušenostmi, jelikož při sběru záleží i na podnebí a poloze, kde se rostliny sbírají.

Měsíček lékařský (Calendula officinalis)

Měsíček patří mezi nejznámější a nejpoužívanější bylinky v domácnostech. Určitě každý někdy použil měsíčkovou mast v sádle na hojení drobných poranění nebo k promaštění suché kůže. Měsíčkové přípravky jsou výborným pomocníkem v péči o jemnou pokožku miminek.

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Šalvěj. Bylinka, která je nám všem známá. Milovníkům bylinek by neměla tato léčivka chybět v záhonku. Vyznačuje se silnou aromatickou vůní připomínající kafr. Šalvěj se používá nejen k zahnání zdravotních neduhů, ale i v kuchyni jako koření. Šalvěj můžeme použít místo tymiánu při nakládání masa a získáme tím výbornou obměnu pro naše chuťové buňky.

Vejce, vajíčka a jak se v nich vyznat
11. 3. 2018 Jídelní plán

Jak se označují vejce a co jednotlivé znaky znamenají? Jak vajíčka skladovat? Jak poznat, že jsou čerstvá? Posviťme si na ně....

Právě v sezóně - lněné semínko

Semínka v sobě vždy skrývají poklad. Střeží v sobě budoucí mladou rostlinku a jsou jejím prvotním zdrojem energie. Není tedy žádnou náhodou, že z hlediska výživy mají co nabídnout i nám. Pokud jste dosud nevěnovali pozornost lněnému semínku, vězte, že když ho zařadíte do svého jídelníčku - rozhodně si tím prospějete.

LOWCARB do nemocnic - rozhovor s autorem projektu Michalem Hegrem

LOWCARB do nemocnic je projekt zaměřený na všechny, kteří se i během nuceného pobytu v nemocnici chtějí stravovat zdravě a zároveň chutně. O projektu jsme si popovídali s jeho autorem Michalem Hegrem.