Léčivé bylinky

Bylinky vhodné v těhotenství

Těhotenství a mateřství patří mezi nejkrásnější, ale jedno z nejnáročnějších období žen. Náročnost těhotenství spočívá v různých onemocnění, která se mohou vyskytovat u gravidních žen. Ačkoliv je na trhu je obrovské množství doplňků stravy, bylin, léčiv, není jednoduché se vyznat, který přípravek je vhodný pro těhotné, tak aby byl bezpečný jak pro matku, tak i dítě.

Bylinkové likéry a vína

Bylinkové likéry a vína zažívají v dnešní době renesanci. Mnoho lidí si doma připravuje bylinné likéry či „nakládá“ bylinky do vína. Mezi nejznámější bylinný likér patří ořechový, který se připravuje ze zelených vlašských ořechů a koření – například celá skořice, jalovec, hřebíček aj. Každý si připravuje tento likér podle vlastního osvědčeného receptu.

Brutnák lékařský - zapomenutá bylinka našich babiček

V dřívějších dobách, kdy ještě moderní léky byly nedostatkovým zbožím, používaly se k léčení různých neduhů bylinky. Každá vesnice měla svou takzvanou babku kořenářku, která dokázala umíchat nemocným lidem či zvířatům lektvary z léčivých bylin. Mnohdy používaly i části živočichů nebo živočišné jedy. Je škoda, že se na tento bylinkářský um zapomnělo.

Léčivý smrkový sirup

V lidovém léčitelství se uplatňuje sirup z mladých smrkových větviček při vlhkém kašli. Silice, které jsou obsaženy ve smrkovém jehličí, působí na epitel dýchacích cest, kde mírným drážděním vyvolávají vydatnější sekreci. Silice taktéž působí desinfekčně na zanícenou sliznici. Silice z jehličnatých dřevin jsou vhodné i k inhalacím – samozřejmě s opatrností. Dále by měli být opatrní lidé, kteří mají jakoukoli dysfunkci ledvin. Protože silice mohou podráždit tkáň ledvin a to i v případě zevní aplikace.

Právě v sezóně - pažitka
9. 4. 2019 Jídelní plán

Pažitka se neřadí k nejoblíbenějším zeleninám. Ačkoliv má v české kuchyni nezastoupitelné postavení, jen málokdo by ji označil za nejchutnější zeleninu. Pažitka však v sobě skrývá víc dobrého, než by se mohlo na první pohled zdát.

Léčivé sirupy a medy z přírodní lékárny

Každý z nás si určitě vybavuje z dětství sladkou chuť bylinkové medicíny na kašel. V dnešní době se již můžeme setkat s celou škálou komerčně vyráběných sirupů napomáhající odkašlání, až po sirupy na horečku pro dětskou populaci.

Bylinky proti nachlazení a chřipce

Nastává období sychravého počasí, kdy nás často skolí nějaké to lehké nachlazení či chřipka. Známe to všichni. Většinou onemocnění začíná svěděním v nose, kýcháním, bezbarvým výtokem z nosu. K tomu se můžeme cítit unavení.

Zima, období bylinkových čajů

Pomalu nastává čas krátkých dnů a dlouhých večerů, deštivého počasí a plískanic. V Tomto období od podzimu do jara jsme náchylnější k nachlazením a chřipkám, melancholickým náladám. Pojďme si představit pár bylinných směsí, které nám pomůžou vypotit se, aniž bychom sáhli po chemických medikamentech. Nebo si uvařili bylinkový čaj na lepší náladu.

Podzimní přírodou za bylinkami

I přesto, že se to nezdá, tak i na podzim si můžeme nasbírat léčivé bylinky. V podstatě bylinky můžeme sbírat celoročně. Na podzim a na jaře se sbírají zpravidla podzemní části bylinek, protože zrovna v tomto období rostliny ukládají účinné látky do kořenů, oddenků a hlíz. Při procházkách podzimní krajinou můžeme nasbírat například některé z těchto bylinek.

Obecné zásady sběru léčivých rostlin a jejich uchovávání

Sběr rostlin je pro mnoho lidí koníčkem, pojďme se tedy podívat na obecné zásady, které se k němu pojí. Většina herbářů obsahuje podrobný kalendář sběru. Je dobré osvojit si tyto poznatky i se svými osobními zkušenostmi, jelikož při sběru záleží i na podnebí a poloze, kde se rostliny sbírají.

Měsíček lékařský (Calendula officinalis)

Měsíček patří mezi nejznámější a nejpoužívanější bylinky v domácnostech. Určitě každý někdy použil měsíčkovou mast v sádle na hojení drobných poranění nebo k promaštění suché kůže. Měsíčkové přípravky jsou výborným pomocníkem v péči o jemnou pokožku miminek.

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Šalvěj. Bylinka, která je nám všem známá. Milovníkům bylinek by neměla tato léčivka chybět v záhonku. Vyznačuje se silnou aromatickou vůní připomínající kafr. Šalvěj se používá nejen k zahnání zdravotních neduhů, ale i v kuchyni jako koření. Šalvěj můžeme použít místo tymiánu při nakládání masa a získáme tím výbornou obměnu pro naše chuťové buňky.