Bylinkové likéry a vína
Bylinkové likéry a vína zažívají v dnešní době renesanci. Mnoho lidí si doma připravuje bylinné likéry či „nakládá“ bylinky do vína. Mezi nejznámější bylinný likér patří ořechový, který se připravuje ze zelených vlašských ořechů a koření – například celá skořice, jalovec, hřebíček aj. Každý si připravuje tento likér podle vlastního osvědčeného receptu.
Něco málo z historie destilace
Bylinkové likéry a vína jsou chuťově výrazné a jsou to výborné domácí medicínky. Díky objevu destilace a
destilačního zařízení se můžeme těšit alkoholickým mokům. A nejen alkoholickým
nápojům, ale i voňavým bylinným silicím, které se právě ve většině případů
získávají destilací vodní parou. Prvními objeviteli destilace byli Peršané,
dále Arabové (8. - 11. století), kteří produkty destilace uplatňovali jako
léky. Od těchto předků se převzala destilace nejrůznějších rostlinných a
živočišných drog do evropského léčitelství. Příprava destilací převládala do
sklonku 19. století.
![](https://www.jidelniplan.cz/v2/obrazky/1f8b080000000000020315ccc16e82300080e177e1ca0ca54a0bbb89543460441031dca42d054554400a2c7bf7b9eb9f2fff8f72e75df160cab772e1ed0c1a6846bb46f952ca7ec3874f05181890f30c63131a1942d91c00882c880184d4ccf20fe5356dc667c7ff271ea9856b994d18bd4f2319a6f7b5dd3601df459a1600ffcc7329fa579ac9cc5dd2165f8b29ce5b769595ec3d29cb259cf6697fcc35a7236af99c0f37a0d987b862809db7c9d154c9a9280e51ba466d718e4b13f88bf58074c7d7b9d0598c572e89ebe53a0c1c70a89228306c26da270925b5c68bd023163f32d70e1cbe8762514bd6a93b98604851e7fa8d37e27414415843b24aaa8d20d3b0a3de74b3ef55a1cd2de3a5fcfe0132a6d6122e010000/ARTICLES_VIEW_IMAGE.jpg)
Likéry
Likérem rozumíme alkoholický nápoj, který je připravený z alkoholu (pálenka, konzumní líh aj.) a cukru. Obsah lihu v likérech bývá většinou 30% - 40% a cukru 20% - 40%. Likéry jsou charakteristické svou nasládlou chutí a charakteristickou táhlostí – hustotou. Díky tomu, že je líh výborné rozpouštědlo a přijímá vůni i chuť, můžeme likér připravit dvojím způsobem. A to buď za studena, nebo za tepla. Za tepla se připravuje destilací s různými rostlinnými částmi. Nás však bude zajímat likér připravený za studena. Jelikož je možný vyrobit běžně v domácích podmínkách.
Příprava likéru za studena
Za studena připravíme likér tak, že v lihu rozpustíme bylinné silice neboli éterické oleje (vznikne roztok) nebo části rostlin či ovoce v lihu vylouhujeme (vznikne extrakt). Oba způsoby se mohou kombinovat. Poté se doplní prostým sirupem - tj. rozvařený cukr s vodou. Poté se zfiltruje.
Tip na přípravu žaludečního hořkého likéru
25 g pomerančové kůry,
10 g kořene anděliky, 10 g citronové kůry, 5 g natě pelyňku, 5 g kořene
puškvorce, 5 g kořene hořce, 5 g natě máty, 5 g natě meduňky, 5 g natě
zeměžluče, 5 g plodu koriandru, 5 g plodu anýzu, 2 g plody kardamonu, 2 g
muškátového oříšku. Tyto části bylin naložte do 4 litrů 50% lihu, macerujte 1
týden, poté přefiltrujte, a přidejte 500 g cukru rozvařeného v 250 ml vody.
![](https://www.jidelniplan.cz/v2/obrazky/1f8b0800000000000203158ed16e82300045ff855766a49596e19b08c274162105c5b75adaa18208560597fdfb30b94f272727f757ab842aea5c9b6a4cdc4610e11157adf6a11d1f81e806ca1196cc36a464130c9995330b881c4269e4ef213ea8e2c2dbfeaac43ba2be159d25b79844e4be72cba8ebcbe0ec3d0e12aed8fc41eba269d7f4b8bfea304eacc8297f4afb04baa6e89c062da4f18c08d8edcf61b6d57b3ba4aefbd2ab68e179283337e34918b4fbcc4f3e8350fa16390c4125ed3546c60b37247502c8f3e23937323f6574c9fd5882e3d212c40bcde1bc116d77499f97dd9c1239a67c16e2acead7d2bcf729122f45b1135f402d676557a749753d7d5dcc25a837ad0e1a97292ba9b4bf7f721a18ca2e010000/ARTICLES_VIEW_IMAGE.jpg)
Vína
Bylinková vína se připravují obdobně jako bylinkové likéry. Stejně tak jako bylinné likéry, tak i bylinná vína se v lékárenství v minulosti používala jako léčiva. Obě tyto léčivé formy z lékáren již dávno vymizely.
Tip na přípravu
jahodového vína
Rozmačkejte nebo
vylisujte dostatečné množství jahod, tak, abyste získali 1 litr šťávy. Šťávu
přeceďte přes plátno do vhodné nádoby. Do vylisované šťávy rozpusťte 250 g
cukru. Nechte několik dní odstát. Jasnou tekutinu přelijte do jiné nádoby,
svařte a přidejte 1,75 litru horkého vína a opět svařte. Nechte vychladnout.
Přelijte do vhodné nádoby a nechte 14 dní odležet. Poté přeplňte do lahví. Takto
si můžete připravit i malinové víno. Pokud nemáte dostatečné množství šťávy
nebo naopak nadbytek, je nutné recepturu přepočítat.