Blíží se jaro a v tuto dobu se sbírají mladé smrkové výhonky k výrobě výborného, účinného a voňavého sirupu, který oceníte nejen vy, ale i celá rodina. Sirup usnadňuje vykašlávání, ale můžete ho využít jako přírodní zdroj vitaminu C.


Kašel

Hned na úvod si pojďme vysvětlit, co je to kašel. Kašel patří mezi základní obranné reflexy chránící dýchací cesty před poškozením a napomáhá udržovat dýchací cesty volné. Kašel je příznakem celé řady onemocnění, jejichž příčina se různí. Kašel lze klasifikovat dle množství kritérií - délky trvání, intenzity, tvorby sekretu, zvuku kašle atd. Kašel jako symptom nemocí z nachlazení, může procházet fází suchého kašle, která za 2-3 dny střídá fázi produktivního (vlhkého) kašle. 


Smrk ztepilý (Picea abies)

Smrk je hojně se na našem území vyskytující statný jehličnatý strom, který dosahuje výšky až 60 metrů. Daří se mu na hlinitých, písčitých půdách ve vlhčím klimatu. Stromy mohou dosahovat stáří až 500 let. Jehlice obsahují silice, glykosid picein a jiné látky. Dále se ze smrku získává pryskyřice – tzv. smůla nebo smola. Pryskyřice se používá k vykuřování nebo k výrobě terpentýnu, ale i k výrobě mastí na plísňová onemocnění kůže.

TIP: Smrkový sirup a jeho výroba za tepla

Svařte asi 1 kg mladých smrkových výhonků ve 3 litrech vody, nechte stát na slunci asi 10 dní, poté přeceďte a znovu vařte (na vodní lázni) s 1 kg cukru do zhoustnutí.