Víme, co jíme

Proč si udělat domácí vanilkový extrakt nebo cukr ?

K pečení vánočního cukroví zcela jistě patří vanilka. V dnešním článku se s vámi podíváme na zoubek „vanilkovému“ cukru. Řekneme si, jak ho nakupovat a čím ho v případě DM2 nebo nahradit, aby vaše cukroví bylo nejen voňavé, ale také přátelské ke glykemiím.

Sladidla v nízkosacharidové stravě a při cukrovce

Sladká chuť k lidstvu od nepaměti patří. Pomáhala nám rozpoznávat potraviny nejedovaté a bohaté na tehdy tak potřebnou energii. Kromě medu, ovoce a jiných sezónních plodin bohatších na cukry ale nic sladkého příroda nenabízela. Až s rozvojem průmyslu přišla mnohá nezdravá pokušení. A tak dnes hledáme různé možnosti, jak spotřebu cukru snížit.

V hlavní roli čokoláda: Jak vybrat tu správnou pro diabetika nebo při low carb a keto dietě

Milujete čokoládu? My také. A máme pro vás dobrou zprávu. Pochutnat si na ní můžete, i když máte diabetes – cukrovku, jste na low carb nebo keto dietě. Jak ale vybrat tu správnou? V tomto článku se vám pokusíme odpovědět a poskytnout vodítka k výběru té pravé.

Základní potraviny: Když chcete jíst skutečné jídlo

Chcete se stravovat zdravě a dodat svému tělu ty správné živiny? Postavte svůj jídelníček na základních potravinách, které prošly jen minimálním zpracováním.

Čekankový sirup

Sirup extrahovaný z kořene čekanky se v poslední době těší velké oblibě. Je ale opravu tak zdravý, skvělý a bez rizik, jak se o něm vykládá? Podívejme se na jeho složení blíže.

Zpracované versus základní potraviny. Kterým je lepší dát přednost?

Není kalorie jako kalorie. Výživové přínosy potravin nezáleží pouze na jejich složení. Velký vliv má také míra a způsob jejich zpracování. Během sestavování zdravého jídelníčku je důležité zaměřit se především na vhodně zvolené potraviny. Se správným výběrem vám pomůže také dělení potravin právě podle stupně jejich zpracování.

Jak poznat kvalitní sójovou omáčku?

Vyrobit či zakoupit kvalitní sójovou omáčku není jednoduché. Na trhu najdete spoustu náhražek, které se skutečnou sójovou omáčkou nemají mnoho společného a lidem znesnadňují orientaci v nabídce. Naštěstí existuje několik faktorů, kterými se při výběru můžete řídit.

Šunky, salámy a jak na ně

V dnešním díle našeho seriálu o potravinách se zaměříme na šunky a salámy. Poradíme, jak se nenechat zmást a po které šunce v obchodě sáhnout.

Jak poznat kvalitní med

Včelí med si lidé oblíbili už před desítkami tisíc let. Po dlouhou dobu to bylo jediné dostupné sladidlo. Nyní je med často preferován jako zdravější alternativa rafinovaného cukru. Med je ale zároveň jednou z nejčastěji falšovaných potravin. S jakými nešvary se můžeme nejčastěji setkat a jak vybrat kvalitní med? To vám poradíme v tomto článku.

Vejce, vajíčka a jak se v nich vyznat

Jak se označují vejce a co jednotlivé znaky znamenají? Jak vajíčka skladovat? Jak poznat, že jsou čerstvá? Posviťme si na ně....