Právě v sezóně - dýně
Nastal podzim a dýně různých barev i tvarů se na nás valí snad ze všech stran. Ty nejroztodivnější okrasné dnes ponecháme stranou a mrkneme se na jedlé odrůdy. Proč bychom je měli jíst a co z nich vše můžeme uvařit? Nebo raději upéct?
Dýně patří spolu s cuketami a patizony do rodu tykev (Cucurbita). Jejich původ sahá do Sřední Ameriky a severozápadu Jižní Ameriky, kde se již před pěti až deseti tisíci lety staly jednou z prvních kulturních plodin. Od Indiánů se tykve později naučili pěstovat i Evropané a dovezli je i do svých domovských zemí. A pokračovali v jejich šlechtění, dnes je tak nabídka odrůd velmi pestrá.
V rámci jednotlivých druhů a někdy i mezi různými druhy se tykve vzájemně velmi snadno kříží, získávání osiva je proto složitější. Květy se musí chránit před opylením hmyzem. Ze semínek z chuťově výborné koupené nebo i na vlastní zahrádce volně sprášené dýně vám tak může vyrůst jak dobrý, ale třeba tvarově podivný, ale i nedobrý až vyloženě nejedlý kříženec.
Tykev velkoplodá (Cucurbita maxima)
Dýně tohoto druhu jsou obvykle kulaté či válcovité. Neobvyklé u nich nejsou ani odrůdy s velkými plody, vážícími i desítky kilogramů. Nejšastěji jsou pěstovány na povrchu hladké oranžové, modré či zelené Hokkkaido (nazývané také kabocha nebo kuri), dále hrbolaté Hubbard, obří Goliáš hodící se na zavařeniny a džemy, ovélné banánové dýně, dýně Buttercup s čepičkou (turbanem, pupíkem, označte se, jak je libo) a chladu odolnější Sweet Meat Oregon Homestead.
Poslední jmenovaná má velmi tvrdou slupku a nepoškozené plody vydrží v dobrém stavu i přes tři čtvrtě roku. Její dužnina je málo škrobnatá, chutí i použitím velmi podobná máslové dýni, perfektní je pečená, uvařená jako kaše či polévka, ale i hodí se i na přípravu dezertů.
Podobné uplatnění v kuchyni najdou i mnohem známější hokkaida a jim podobné Buttercup a Hubbard. Jejich dužnina je ale méně mokrá, a proto vhodná také do těst na rolády, placky, noky a knedlíky. Oranžový typ hokkaida navíc ani nemusíte loupat, slupka tepelnou úravou úplně změkne. Na druhou stranu zelená a modrá hokkaida je možné díky pevnější slupce skladovat déle.
![](https://www.jidelniplan.cz/v2/obrazky/1f8b0800000000000203158dcb7282300000ff852b75e49dd09b011529d040b58ab798440df290082276faefb5d79d9ddd1fa5e2ddb961cabb42f86d62d8ce8476527953c43de08f17a536702ce2388032a233002d9b5b50336d1b32cd3c1eb497ca6b2ac76bc7ff234e8b81716219d92289b6425b4cc38c5ecd78860b7d7ecb2f8b808bf0991f4dbdf09a68537d86ea73ae973e59e9eade2533b611699d26e2f5d4f66da2ce3d8131b4860625bdc95dfd88aa55dbd35590b8df92c5c0231950afc250d1626ac65e9f976e01d3a5b46a1c473a40681df997a7060c1c83b151c3b65b7f6c0fd0b8a5cd199ddc312f6087ab21f2f284faf28ec6ccfbda0fc31d978dd899c49f2d4bb9eb035c4ffb5ef9fd038a563b522e010000/ARTICLES_VIEW_IMAGE.jpg)
Tykev obecná (Cucurbita pepo)
Jedná se asi o nejpestřejší druh tykví, co se týče tvarů, barev i chutí. Mezi tykve obecné spadají kromě cuket, patizonů, žaludových dýní, dýní se zahnutými krky crookneck, špagetových a dalších oválných dýní také malé okrasné dýně a dýně olejné pěstované pro svá semínka.
Semínka olejného typu dýní postrádají pro tykve typickou světlounkou tuze kožnatou slupku, takže je není potřeba před konzumací loupat. Z těchto tmavozelených semínek se také lisuje olej. Naopak dužnina není chuťově právě nejlepší, lze ji ale zkrmovat zvířatům, například slepicím.
Žaludovou dýni koupíme i pod označením acorn, sweet dumpling nebo bramborová dýně. Plody sice nevynikají velikostí, ale výtečně chutnají jak pečené či vařené vcelku jako příloha, ale i vydlabané a zapečené s masovou omáčkou. Mají vejčitý nebo srdcovitý tvar s oblými žebry a tepelně upravená dužnina má strukturu podobnou bramborám. Dlouhým skladováním obvykle ztrácívá chuť. Užijte si ji proto nejlépe teď, na podzim.
![](https://www.jidelniplan.cz/v2/obrazky/1f8b080000000000020315cccb7282300040d17f61db3a26e165ba83a24101b53802e32e264154c2ab41904effbd767be7ccfdd1a45045cdb50f8d8aef1932ad19539df6ae5d1fbe185f159e39620bcaa88e3810146086b08d38368169811ca3171515eb9e8d12ff93931d26218a82da054348a0deccf998555f67c53e57f3a44c47b0a977497fb41f59b94b8f939d37f02d74d2360e8c2d0da6e48ac7f86af49e5c309c3aa54ed8347844a780b71e6e6bb326cd2832f3d4232971d37ad5f36cc0fb72bd0a82bdcc3ba26a9a8041c8b4186f4bfd1239bee3b9319c6f8b8addc45eadbb87cfb1d5fb3eefcb43b427b08c143c0e3bd6aec5e6909a61710f8d785aba761cb893913f4f9925c9e162dfb4df3f7b214ece2e010000/ARTICLES_VIEW_IMAGE.jpg)
Válcovité, oválné dýně se někdy uznačují jako kabačky. Jejich typickým zástupcem je dýně špagetová. Doporučuje se péct ji rozpůlenou, řeznou stranou dolů - a po upečení dužninu rozdělit vidličkou na jednotlivé špagetky. Získáte tak bezlepkovou a nízkosacharidovou alternativu právě této známé těstoviny.
Tykev pižmová (Cucurbita moschata)
Její plody mají matnou pevnou slupku, jsou hladká nebo s velkými oblými žebry. Slupka je opravdu tuhá, nejedlá, je potřeba ji loupat. Dužnina pod ní ale vyniká nasládlou chutí a sytě oranžovou barvou, způsobenou vysokým obsahem karotenoidů. Určitě nejznámějsí je hruškovitě tvarovaná máslová dýně neboli butternut, velká žebrovaná muškátová dýně Moscata di Provenza (Musquée de Provence) a možná ještě trumpetová dýně Tromboncino (Trombolino d'albenga). Odrůd ale existuje mnohem více.
Stejně jako ostatní dýně je může vařit, péct, zapékat, dělat z nich kaše, omáčky, polévky, přesnídávky i moučníky. Dlouhé nudličky z máslové dýně připravené pomocí julienne škrabky nebo spiralizéru stačí krátce orestovat a máte skvělou a zdravější náhradu klasických špaget. Nedlouho skladovanou máslovou dýni je možné po olopupání nastrouhat a jíst dokonce i syrovou, v salátech nebo s ovocem jako dezert.
![](https://www.jidelniplan.cz/v2/obrazky/1f8b080000000000020315cccb7282300040d17f616b1d3410c0ee90162baff185d0ec08248222818801d2e9bfd76eef9cb93fca9df4252b947725238f3980c63cefb9f2a654e28b8caf4a41410931406615facaa49a69126ce2dc5a2e8c6c89a1f5a2a4c9f9d4f6e47f12f8aade487e0d6588ba64663fb7b5d8b55e738fec0386a3a61e59f61ce5e08871c320265701047d2011524713168bf4498efbb674a9e671eeaef74700304db7de430b649c96337ceeb7215f757716fb0dd955d387e5e8493ec0e8349234a83717893da3e9f26b759b11bb2fbe07a4b6277fed02f33391a85b5cec49941547937a3b47c50ac6750f1bdc0a26eaa0638670d12e4bdc38154371eed676cb51ed6bce49f5f6caef1fbb7516d72e010000/ARTICLES_VIEW_IMAGE.jpg)
Dýně obsahují dle odrůdy až 90 % vody, dále vlákninu, sacharidy (hokkaido zhruba 9 g, máslová 12 g a špagetová 6 g sacharidů ve 100 g syrové dužniny), vitamíny C a B6, nehemové železo, hořčík, draslík, mangan a barviva karotenoidy. Jedlé typy tykví jsou šlechtěny tak, aby nebyly vůbec hořké. Přesto ale mohou při nepříznivém počasí nebo při okusování zvířaty vytvářet hořké a průjmy způsobující látky - kukurbitaciny (největší množství bývá okolo stopky). Nahořklé dýně tedy nejezte!
Dýně je možné připravovat na sladko i naslano - a to včetně dýně máslové. Záleží jen na vás, jak vám sladko-slané kombinace chutnají. Pokud nejste jejich fanouškem, do slaných jídel volte raději jiné druhy dýní než muškátovou. Můžete vyzkoušet některý z následujích receptů nebo si vybrat zde. Jestliže chcete recept nízkasacharidový, klikněte na tlačítko Filtruj a vyberte ve výživových směrech LCHF, low carb.