Je sezóna dýní, tak směle do toho. Uvařte svým blízkým šťavnaté masové kuličky s vynikající pečenou dýní. Uvidíte, jakou rychlostí budou z pekáče mizet :-)
- 1h
- 5 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
800 g |
800 g |
Umeleme doma na strojku nebo koupíme libovolné mleté maso. Lze použít vepřové, hovězí, jehněčí, krůtí... 500 g |
500 g |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
Pokud máte doma koření na dýni (pumpkin spice), tak můžete místo muškátového oříšku dát lžičku této směsi. 1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžičky |
2 lžičky |
čerstvě mletý 2 špetky |
2 špetky |
(nemusí být) 1 snítka |
1 snítka |
80 ml |
80 ml |
Postup přípravy
-
Dýni očistěte (pokud máte Hokkaidó, tak neloupejte) a vydlabejte semínka. 350 g nastrouhejte nahrubo, zbytek nakrájejte na kostky.
-
Ve větší míse smíchejte mleté maso, nastrouhanou dýni, nadrobno nakrájenou červenou cibulku, prolisovaný česnek, tymián a muškátový oříšek (případně pumpkin spice). Směs osolte podle chuti a opepřete. Klidně si zkuste kousek opéct na pánvi, ochutnejte a případně dolaďte chuť podle vlastních preferencí. Po dochucení vše důkladně promíchejte a tvarujte asi 4 cm velké kuličky. Budete jich mít asi 25.
-
Do pekáče nebo vhodné zapékací mísy, kterou jste vyložili pečícím papírem, dejte kostky dýně, posolte je, přidejte čerstvý tymián (nemusí být), a kuličky. Vše hojně zakápněte olivovým olejem a pečte asi 45 minut v troubě předem vyhřáté na 180 °C.
-
Servíruje zakápnuté olivovým olejem z pekáče a doplňte vhodným salátem, třeba rukolou s vinegrettem. Podávat je ale můžete jen tak, anebo třeba s květákovým pyré, jako tentokrát my.
Kuličky chutnají báječně i studené a najdou tedy využití i jako jídlo do krabičky, na cesty...
Dobrou chuť
-
TIP: Pohrajte si s kořením podle zvoleného masa i podle osobních chutí. Mně se v kombinaci s mletým vepřovým nebo hovězím osvědčilo dát oproti původnímu receptu více tymiánu, přitlačila jsem na soli a přidala lžičku Pumpkin spice/koření na dýni "od Antonína". Je tam skořice, zázvor, nové koření, muškátový ořech, hřebíček a kardamom. Chuť to pocitově hodí více do sladka a nám to tak chutná víc
Zdroj: Klánovická mateřská škola, resp. původní recept z kuchařky pořadu Herbář
Makronutrienty
20%
29%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 604 kJ | 1 790 kJ |
Kalorická hodnota | 144 kcal | 428 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,48 g
1,72 g |
13,3 g
5,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,448 SVJ | 1,33 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,7 g
2,51 g |
34,6 g
7,42 g |
Bílkoviny | 6,53 g | 19,3 g |
Sůl | 0,938 g | 2,78 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů