Kateřina Gallinová
Jídlo je můj obrovský koníček, ráda vařím, peču i si o stravě čtu. Provozuji blog Skřítčí kuchyně s recepty převážně bez mléka, bez lepku a bez sóji, v poslední době paleo a nízkosacharidovými (low carb).
Jídlo je můj obrovský koníček, ráda vařím, peču i si o stravě čtu. Provozuji blog Skřítčí kuchyně s recepty převážně bez mléka, bez lepku a bez sóji, v poslední době paleo a nízkosacharidovými (low carb).
Máte cukrovku, nadváhu, psychické potíže nebo se z jiného důvodu chcete výrazně snížit zastoupení cukrů a škrobů ve svém jídelníčku? Ale přesto byste si rádi alespoň občas dopřáli chléb či jiné pečivo, třeba i moučník? Pojďme se tedy podívat na to, jaké druhy mouky můžete použít.
K pečení vánočního cukroví zcela jistě patří vanilka. V dnešním článku se s vámi podíváme na zoubek „vanilkovému“ cukru. Řekneme si, jak ho nakupovat a čím ho v případě DM2 nebo nahradit, aby vaše cukroví bylo nejen voňavé, ale také přátelské ke glykemiím.
Nastal podzim a dýně různých barev i tvarů se na nás valí snad ze všech stran. Ty nejroztodivnější okrasné dnes ponecháme stranou a mrkneme se na jedlé odrůdy. Proč bychom je měli jíst a co z nich vše můžeme uvařit? Nebo raději upéct?
Přešli jste na jiný typ stravy, třeba nízkosacharidovou, a začala se u vás často objevovat zácpa? A spousta lidí vám radí, ať začnete jíst víc vlákniny? No vidíte, nemusí to být to pravé pro vás - ale také může. Dokonce by se zácpa mohla i zhoršit, kdybyste poslechli. Ptáte se proč? V tomto článku vás provedeme možnými příčinami a nabídneme také řadu možných řešení.
Bojujete se závislostí na sladkém, snažíte se postupně zlepšit svůj jídelníček, snížit podíl sacharidů, zhubnout a nebo jste diabetik? Pak se vám mohou, i když je samozřejmě nejzdravější nedoslazovat vůbec, alternativy cukru hodit, i když třeba jen při slavnostních příležitostech.
Sladká chuť k lidstvu od nepaměti patří. Pomáhala nám rozpoznávat potraviny nejedovaté a bohaté na tehdy tak potřebnou energii. Kromě medu, ovoce a jiných sezónních plodin bohatších na cukry ale nic sladkého příroda nenabízela. Až s rozvojem průmyslu přišla mnohá nezdravá pokušení. A tak dnes hledáme různé možnosti, jak spotřebu cukru snížit.
Nezvladatelné chutě na sladké vás můžou potrápit v mnoha ohledech. Nadměrné ukládání tukových zásob, trávicí obtíže, kazící se zuby, neustálé myšlenky na jídlo, hlavně to nezdravé, cukrovka, nebo třeba bolesti hlavy, únava ... kdo se hlásí? Ale nebojte se, existují možnosti, jak s tímhle vším zatočit.
Sirup extrahovaný z kořene čekanky se v poslední době těší velké oblibě. Je ale opravu tak zdravý, skvělý a bez rizik, jak se o něm vykládá? Podívejme se na jeho složení blíže.
Nedávno v menším českém nakladatelství Altenberg vyšla česká verze knihy o gestačním diabetu s podtitulem Účinná alternativa ke konvenčním výživovým doporučením. A přesně toto můžete od této útlejší, ale informacemi nabité publikace čekat.
V letošním roce 2019 vyšel v mladém českém nakladatelství Altenberg český překlad knihy Real Food for Gestational Diabetes, jejíž autorkou je talentovaná poradkyně pro výživu, prevenci a léčbu cukrovky Lily Nichols, RDN, CDE. Český název publikace To pravé jídlo při těhotenské cukrovce a podtitul Účinná alternativa ke konvenčním výživovým doporučením přesně vystihují, o čem pojednává.
Hledáte možnosti, jak zlepšit svoje zdraví, jen zatím nevíte kterou vybrat? Plánujete omezit sacharidy ve svém jídelníčku a tápete, jak začít? Nebo je váš jídelníček již low carb, ale potřebujete více informací o tomto typu stravování? Přemýšlíte o koupi kuchařky s nízkosacharidovými recepty? Pak je tento článek určen právě pro vás.
V předchozích dílech seriálu jste se mohli dočíst, na jakých principech low carb dieta funguje. Jaké potraviny můžete jíst a které naopak nejíst. Tentokrát se budeme věnovat tomu, jak sestavit zdravý jídelníček, kolikrát za den a jak velké porce jíst a jestli má vůbec smysl počítat makroživiny a kalorie.
V této části si povíme, které potraviny nejíst při low carb dietě - tedy nízkosacharidové stravě. Neuvedeme pouze seznam zakázaných potravin. Dozvíte se, poč je nejíst. Trochu šířeji rozvedeme, co to konkrétně jsou vysoce průmyslově zpracované potravinářské produkty, jež nám neprospívají v rámci jakéhokoliv jídelníčku.
V tomto článku ukážeme, že zdravá verze low carb stravování je založena na širokém spektru základních potravin. Dozvíte se, které potraviny jsou "povolené" - tedy které můžete jíst a které naopak "zakázané". Na zoubek se podíváme také sladidlům. Ostatně vysoce průmyslově zpracované potravinářské produkty by neměly patřit do jakéhokoliv jídelníčku, jejich vyřazení jedině prospěje. Nuda na talíři i tak nehrozí.
Jako jakákoliv jiná změna jídelníčku ani přechod na low carb nemusí probíhat úplně hladce. Kdo je ale připraven, nejspíš nebude nemile překvapen a snáz si poradí. Pojďme si ukázat, co může v začátcích LCHF nastat a jak s tím zatočit. Budeme se věnovat tomu, jak skloubit rodinné stravování s low carb dietou a jak se vypořádat s problémy jako je třeba sacharidová chřipka.
V tomto článku je vysvětleno, jak se při LCHF mění poměry makroživin, proč jsou omezovány sacharidy a navyšovány tuky, jaké zdroje energie tělo používá místo glukózy a jaké jsou jejich výhody.
V tomto díle popíšeme, jak vypadá běžná strava současnosti, a nastíníme důvody, které obvykle vedou lidi k takovým velkým změnám jídelníčku, jakou je například low carb dieta - tedy nízkosacharidová strava. Zmíníme, pro koho je low carb vhodný výživový směr a pro koho spíše ne. Dozvíte se, kde hledat informace a také low carb recepty.