Kateřina Gallinová

Jídlo je můj obrovský koníček, ráda vařím, peču i si o stravě čtu. Prošla jsem si dvouletým obdobím nízkosacharidové stravy a následně GAPS terapeutickým protokolem, včetně úvodní diety. Od té doby jídelníček postupně rozvolňuju, ale pořád jím opravdové jídlo a žádné sacharidové bomby. Ze škrobnatých potravin si dám jen občas brambory, obilniny nekonzumuju vůbec, ale pro muže a děti je používám. Ke slazení mi stačí ovoce a malé množství medu, případně datlový "cukr".

Bílkoviny - proč jsou při hubnutí důležité a jak jich sníst dostatek

Při shazování nadměrných tukových zásob hraje správně poskládaný jídelníček klíčovou roli. Jednou z živin, kterou je nutné vašemu tělu zajistit v poměrně velkém množství, jsou bílkoviny neboli proteiny. A to nejen během hubnutí! Proč tomu tak je? Čtěte dál, důvodů je celá řada.

Nejčastější mýty při hubnutí a jak se jich vyvarovat

Začínáte další rok s předsevzetím, že tentokrát opravdu zhubnete? A to už napořád? Pojďme se tedy podívat na běžné chyby, které mohou tento váš plán zbytečně hatit. Mnoha z nim se přitom dá snadno vyhnout.

3 znaky, že se stravuji špatně

Naše tělo nám dává najevo, když je náš jídelníček nevhodně sestavený. Pojďme naslouchat už jemnějším signálům a nenechme situaci dojít až k vážnějším zdravotním potížím. Jak tedy poznat, že se nestravujeme optimálně?

Která skořice je ta nejlepší - cejlonská nebo čínská?

Co si vybavíte, když se řekne skořice? Perníčky, svařené víno, jablečný štrůdl, švestková povidla nebo snad indické karí? Ať už jsou vaše preference jakékoliv, jen správným výběrem pro výslednou chuť a vůni důležité suroviny můžete dosáhnout perfektních výsledků. Není totiž skořice jako skořice!

Jak zhubnout a vyhnout se jojo-efektu

Hlavní motivací k boji s nadbytečnými kilogramy bývá především touha po hezčí postavě, nebo i lepším zdraví. Lidé často při snaze o zhubnutí sahají po různých zkratkovitých řešeních či hladovění. Většinou se pak vrátí ke starým návykům a ztracená kila jim naskáčou zpátky, leckdy i s “úroky”. Ale shodit nadměrné tukové zásoby je možné i bez jojo-efektu, rady z tohoto článku vám pomohou.

Právě v sezóně - květák a romanesco

I když je vzhledem a chutí květák spíš nenápadnou zeleninou, o to víc s ním můžete v kuchyni kouzlit. Dejte mu šanci ukázat, jak skvěle může chutnat. Možností je mnohem víc než jen smažený obalovaný květák, květák jako mozeček a bílá květáková polévka.

Nadváha a obezita, řešení, příčiny a rizika - máte nakročeno na cukrovku?

Stále rozšířenějším jevem se v moderní společnosti stává nadváha a obezita. Jejich negativní vliv na naše zdraví nelze podceňovat. Pojí se například s vyšším rizikem prediabetu a cukrovky 2. typu, zvýšeného krevního tlaku, kardiovaskulárních a dalších civilizačních chorob. Přečtěte si tento článek a zjistěte, jak zhubnout a zdraví a kvalitu života si zachovat.

Salát jako hlavní jídlo - jak na to

V teplém počasí míváme přirozeně chuť na lehčí jídla. Saláty jsou tak skvělou volbou, a to nejen v létě. Čistě zeleninové verze se hodí jako přílohy. Nicméně pokud chceme salát podávat jako hlavní chod, miska syrové zeleniny je málo. Člověk není králíček, jeho nutriční potřeby jsou jiné! Ukažme si, jak si sytivý a dostatečně výživný salát poskládat.

Vitamín D - vitamín nebo spíše hormon?

Vitamín D je pro naše zdraví kritickým, receptory pro jeho aktivní formu mají prakticky všechny buňky našeho těla. Ovlivňuje přepis několika stovek genů a chová se jako steroidní hormon se širokým spektrem účinků.

Nízkosacharidová grilovačka - co na ní nesmí chybět

Když se řekne grilování, někteří si možná představíte hromady nezdravého jídla. Ale vůbec to tak nemusí být. Snad vše se dá upravit lépe nebo má své nízkosacharidové alternativy. Pojďme si tedy ukázat, jak si zároveň pochutnat a svému tělu zbytečně neškodit.

Hořčík - důležitý, ale často chybějící minerál

Hořčík, neboli magnézium, je velmi důležitým mikronutrientem. Pojďme se podívat, k čemu všemu ho potřebujeme, jak se projevuje jeho nedostatek a ve kterých potravinách ho najdeme. Ale nezapomeneme ani na doplňky stravy, protože i ty mohou být někdy potřeba.

Nízkosacharidové mouky

Máte cukrovku, nadváhu, psychické potíže nebo se z jiného důvodu chcete výrazně snížit zastoupení cukrů a škrobů ve svém jídelníčku? Ale přesto byste si rádi alespoň občas dopřáli chléb či jiné pečivo, třeba i moučník? Pojďme se tedy podívat na to, jaké druhy mouky můžete použít.

Proč si udělat domácí vanilkový extrakt nebo cukr ?

K pečení vánočního cukroví zcela jistě patří vanilka. V dnešním článku se s vámi podíváme na zoubek „vanilkovému“ cukru. Řekneme si, jak ho nakupovat a čím ho v případě DM2 nebo nahradit, aby vaše cukroví bylo nejen voňavé, ale také přátelské ke glykemiím.

Právě v sezóně - dýně

Nastal podzim a dýně různých barev i tvarů se na nás valí snad ze všech stran. Ty nejroztodivnější okrasné dnes ponecháme stranou a mrkneme se na jedlé odrůdy. Proč bychom je měli jíst a co z nich vše můžeme uvařit? Nebo raději upéct?

Zácpa a jak na ni - příčiny, rady a léčba

Přešli jste na jiný typ stravy, třeba nízkosacharidovou, a začala se u vás často objevovat zácpa? A spousta lidí vám radí, ať začnete jíst víc vlákniny? No vidíte, nemusí to být to pravé pro vás - ale také může. Dokonce by se zácpa mohla i zhoršit, kdybyste poslechli. Ptáte se proč? V tomto článku vás provedeme možnými příčinami a nabídneme také řadu možných řešení.

Jak si vybrat mezi erythritolem a xylitolem?

Bojujete se závislostí na sladkém, snažíte se postupně zlepšit svůj jídelníček, snížit podíl sacharidů, zhubnout a nebo jste diabetik? Pak se vám mohou, i když je samozřejmě nejzdravější nedoslazovat vůbec, alternativy cukru hodit, i když třeba jen při slavnostních příležitostech.

Sladidla v nízkosacharidové stravě a při cukrovce

Sladká chuť k lidstvu od nepaměti patří. Pomáhala nám rozpoznávat potraviny nejedovaté a bohaté na tehdy tak potřebnou energii. Kromě medu, ovoce a jiných sezónních plodin bohatších na cukry ale nic sladkého příroda nenabízela. Až s rozvojem průmyslu přišla mnohá nezdravá pokušení. A tak dnes hledáme různé možnosti, jak spotřebu cukru snížit.

Jak zvládnout chutě na sladké

Nezvladatelné chutě na sladké vás můžou potrápit v mnoha ohledech. Nadměrné ukládání tukových zásob, trávicí obtíže, kazící se zuby, neustálé myšlenky na jídlo, hlavně to nezdravé, cukrovka, nebo třeba bolesti hlavy, únava ... kdo se hlásí? Ale nebojte se, existují možnosti, jak s tímhle vším zatočit.

Čekankový sirup

Sirup extrahovaný z kořene čekanky se v poslední době těší velké oblibě. Je ale opravu tak zdravý, skvělý a bez rizik, jak se o něm vykládá? Podívejme se na jeho složení blíže.

To pravé jídlo při těhotenské cukrovce - Lily Nichols

Nedávno v menším českém nakladatelství Altenberg vyšla česká verze knihy o gestačním diabetu s podtitulem Účinná alternativa ke konvenčním výživovým doporučením. A přesně toto můžete od této útlejší, ale informacemi nabité publikace čekat.

To pravé jídlo při těhotenské cukrovce - rozhovor s nakladatelkou Barborou Kodetovou

V letošním roce 2019 vyšel v mladém českém nakladatelství Altenberg český překlad knihy Real Food for Gestational Diabetes, jejíž autorkou je talentovaná poradkyně pro výživu, prevenci a léčbu cukrovky Lily Nichols, RDN, CDE. Český název publikace To pravé jídlo při těhotenské cukrovce a podtitul Účinná alternativa ke konvenčním výživovým doporučením přesně vystihují, o čem pojednává.

Knihy o nízkosacharidové stravě

Hledáte možnosti, jak zlepšit svoje zdraví, jen zatím nevíte kterou vybrat? Plánujete omezit sacharidy ve svém jídelníčku a tápete, jak začít? Nebo je váš jídelníček již low carb, ale potřebujete více informací o tomto typu stravování? Přemýšlíte o koupi kuchařky s nízkosacharidovými recepty? Pak je tento článek určen právě pro vás.

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 6. Jak sestavit nízkosacharidový jídelníček?

V předchozích dílech seriálu jste se mohli dočíst, na jakých principech low carb dieta funguje. Jaké potraviny můžete jíst a které naopak nejíst. Tentokrát se budeme věnovat tomu, jak sestavit zdravý jídelníček, kolikrát za den a jak velké porce jíst a jestli má vůbec smysl počítat makroživiny a kalorie.

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 5. Jaké potraviny do nízkosacharidové stravy nepatří?

V této části si povíme, které potraviny nejíst při low carb dietě - tedy nízkosacharidové stravě. Neuvedeme pouze seznam zakázaných potravin. Dozvíte se, poč je nejíst. Trochu šířeji rozvedeme, co to konkrétně jsou vysoce průmyslově zpracované potravinářské produkty, jež nám neprospívají v rámci jakéhokoliv jídelníčku.

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 4. Které potraviny jsou při nízkosacharidové stravě vhodné?

V tomto článku ukážeme, že zdravá verze low carb stravování je založena na širokém spektru základních potravin. Dozvíte se, které potraviny jsou "povolené" - tedy které můžete jíst a které naopak "zakázané". Na zoubek se podíváme také sladidlům. Ostatně vysoce průmyslově zpracované potravinářské produkty by neměly patřit do jakéhokoliv jídelníčku, jejich vyřazení jedině prospěje. Nuda na talíři i tak nehrozí.

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 3. Jaká jsou rizika a vedlejší účinky nízkosacharidové stravy?

Jako jakákoliv jiná změna jídelníčku ani přechod na low carb nemusí probíhat úplně hladce. Kdo je ale připraven, nejspíš nebude nemile překvapen a snáz si poradí. Pojďme si ukázat, co může v začátcích LCHF nastat a jak s tím zatočit. Budeme se věnovat tomu, jak skloubit rodinné stravování s low carb dietou a jak se vypořádat s problémy jako je třeba sacharidová chřipka.

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 2. Jak funguje nízkosacharidová strava?

V tomto článku je vysvětleno, jak se při LCHF mění poměry makroživin, proč jsou omezovány sacharidy a navyšovány tuky, jaké zdroje energie tělo používá místo glukózy a jaké jsou jejich výhody.

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 1. Proč vlastně měnit jídelníček?

V tomto díle popíšeme, jak vypadá běžná strava současnosti, a nastíníme důvody, které obvykle vedou lidi k takovým velkým změnám jídelníčku, jakou je například low carb dieta - tedy nízkosacharidová strava. Zmíníme, pro koho je low carb vhodný výživový směr a pro koho spíše ne. Dozvíte se, kde hledat informace a také low carb recepty.