Oficiální výživová doporučení posledních desetiletí, takzvaná racionální strava či potravinová pyramida, zahrnují kromě sacharidů jakožto hlavního zdroje energie také omezování tuků a soli a nahrazení nasycených tuků rostlinnými oleji. A přesto, nebo právě proto, jsou na prudkém vzestupu různé chronické, takzvaně nevyléčitelné, civilizační choroby.

Trpíte nemocí kardiovaskulárního sytému, zvýšenými hodnotami triacylglycerolů a sníženou hodnou HDL v krvi, nadváhou, obezitou, inzulínovou rezistencí či dokonce cukrovkou, nealkoholovým ztučněním jater, trávicími potížemi (syndromem propustného střeva, dráždivým tračníkem, SIBO), Crohnovou chorobou, ulcerózní kolitidou, ekzémy, lupénkou, akné, alergií, astmatem, různými zánětlivými a autoimunitními onemocněními, artritidou, endometriózou, polycystickými vaječníky, migrénami, epilepsií, problémy spojenými s rozmnožovací soustavou (ženy syndromem polycystických vaječníků, endometriózou a muži zvětšenou prostatou, plešatostí), psychickými obtížemi (depresemi, narušením spánku), nočním pocením, neurodegenerativním postižením (roztroušenou sklerózou, Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou)?

Více se hýbete a méně jíte? Jíte tazkvanou vyváženou racionální stravu? A váš zdravotní stav se stále nelepší nebo dokonce zhoršuje? Nebo "jenom" trpíte častými pocity hladu? Možná je na čase zkusit to jinak?


Máme jíst od všeho přiměřeně?

Typický jídelníček moderních lidí obsahuje vysoký podíl průmyslově a vysoce průmyslově zpracovaných produktů a i více než polovina přijaté energie v něm pochází ze sacharidů, sedmina až pětina energie z bílkovin a jen necelá třetina z tuků. Běžně za den sníme okolo 250, 350 i více gramů sacharidů, a to včetně vymletých zrn, škrobů a různých forem přidaných cukrů. Tuky také nevynikají kvalitou, jedná se převážně o rafinované rostlinné oleje (hlavně slunečnicový a řepkový, oba s vysokým podílem omega-6 mastných kyselin), margaríny a dokonce i ztužené tuky. Podíl omega-6 a omega-3 mastných kyselin tak v naší stravě, ačkoliv jsou oboje do určité míry životně nezbytné, obludně narostl z přirozeného poměru pohybujícího se mezi 1:1 a 5:1  až k hodnotám 10:1 nebo dokonce 25:1. Nijak výjimečná není ani konzumace široké palety potravinářských aditiv v roztodivných kombinacích.

Jak ukazuje řada výzkumů, moderní strava bohatá na sacharidy, hlavně ty rafinované, značně upravené tuky a aditiva může vést k dysbióze neboli negativním změnám naší střevní mikrobioty, k narušení hormonální rovnováhy, zánětlivým procesům, tloustnutí a lenosti. Svou roli kromě stravy velmi pravděpodobně sehrává i chemizace životního prostředí, ať už celkového nebo přímo našeho osobního, jako jsou kosmetika a čistící prostředky, více k této problematice naleznete například ve skupině SVĚT NON TOXIC.


Orientaci v problematice výživy nám ale neusnadňují různé výzkumy, často s protichůdnými výsledky. Je třeba posuzovat nejen jejich použité metody, zkoumané parametry a celkové podmínky experimentů, ale také finanční zájmy zapojených vědců. Odpovědnost za naše zdraví nakonec leží pouze a jen na nás samotných.


Jsou i jiné varianty stravování?

Rozhodně ano. Jednou z výživových možností, která stojí na poměrně stabilních a silných odborných důkazech, je nízkosacharidová vysokotuková strava. Najdeme ji pod anglickým označeními banting či low carb high fat, zkráceně LCHF. Obecně lze nízkosacharidové stravování považovat za dlouhodobě udržitelný a při správném sestavení i zdravý výživový styl.


Pro koho je nízkosacharidová strava vhodná?

LCHF je jedním z doporučených typů stravy při cukrovce 1. i 2. typu, jako zdroje informací si zaslouží zmínit české projekty Cukr pod kontrolouNeslazenoMUDr. Hany Krejčí Těhotenská cukrovka a facebooková skupina LOWCARB CZ/SK, z anglicky psaných pak web Diet Doctor. Low carb strava snižuje výskyt komplikací, riziko hyper i hypoglykémií, potřebu medikace, u cukrovky 1. typu vede ke snížení dávkování inzulínu a u cukrovky 2. typu může vést i k její remisi.

Individuálně uzpůsobenou nízkosacharidovou stravu je možné doporučit jak při nadváze, tak i pro lidi hubené, dokonce i pro těhotné a kojící ženy (u nich pozor na dostatečný příjem živin) a děti jakéhokoliv věku. Jíst low carb je vhodné i pro profesionální sportovce, jen může návrat k původnímu výkonu vyžadovat několiktýdenní až několikaměsíční adaptaci. Výhody tohoto typu stravy si vysvětlíme ve druhém díle seriálu.

Zvýšené pozornosti nad dostatečnou výživovou hodnotou potravy je třeba dbát u lidí s širokým spektrem alergií či intolerancí a také u osob bojujících s nedostatečným příjem jídla, jako jsou trpící psychickými poruchami příjmu potravy nebo chorobami trávicí soustavy, staří a takzvané věčné dietářky. V některých případech může být z těchto důvodů LCHF stravování i nevhodné. Nízkosacharidová vysokotuková strava je obvykle kontraindikována u vrozených poruch metabolizmu tuků, při porfyrii a chronickém zánětu slinivky břišníInformace o další rizicích a možných dočasných negativních účincích při přechodu na LCHF naleznete ve třetím díle seriálu, praktické rady k sestavení low carb jídelníčku pak ve čtvrtém až šestém díle.

Nízkosacharidové, LCHF recepty

Zde na Jídelním plánu naleznete také low carb recepty, stačí si jen vybrat a zkusit. Recepty také najdete na Facebooku ve skupině LC recepty.  


Další díly seriálu o nízkosacharidovém (low carb) stravování

2. Jak funguje nízkosacharidová strava? (aneb něco teorie, možná nudné, ale důležité)

3. Jaká jsou rizika a vedlejší účinky nízkosacharidové stravy? (aneb je důležité býti připraven)

4. Které potraviny jsou při nízkosacharidové stravě vhodné? (aneb co vlastně jíst)

5. Jaké potraviny do nízkosacharidové stravy nepatří? (aneb čemu se vyhnout)

6. Jak sestavit nízkosacharidový jídelníček? (aneb poměry živin a nepřesnosti počítání kalorií)


Bonus od autorky

Bezplatně si můžete stáhnout e-book Nízkosacharidová strava pro ženy.
I když je low carb stravování pro většinu žen vhodné, v plodném věku pro ně může mít některá úskalí - a právě jim se tento e-book věnuje. Kromě tipů k sestavení jídelníčku v něm naleznete i další vhodné úpravy životního stylu. 

Líbil se vám článek? Sdílejte ho dál:)