Opravdu v ní naleznete snad vše, co můžete při těhotenské cukrovce udělat pro zdraví vás i vašeho očekávaného dítěte. Ženy s velmi dobře kompenzovaný gestačním diabetem nejsou v porovnání se zdravými ženami vystaveny vyššímu riziku vzniku komplikací během těhotenství a porodu. Jako inspirace ke změně stravy mohou posloužit i v knize uváděné příběhy žen.


Autorkou To pravé jídlo při těhotenské cukrovce (v originále Real Food for Gestational Diabetes) je talentovaná poradkyně pro výživu, prevenci a léčbu cukrovky Lily Nichols, RDN, CDE. Součástí českého překladatelského týmu knihy je kromě členů Altenbergu internistka a diabetoložka MUDr. Hana Krejčí, Ph.D. Vyučuje na lékařské fakultě Univerzity Karlovy, působí ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a v porodnici u Apolináře. Problematice těhotenské cukrovky se věnuje již řadu let. Zasadila se o přijetí nejnovějších kritérií pro diagnostiku gestačního diabetu a uvádění nízkosacharidové stravy jako možnosti prevence a léčby cukrovky. Stojí za řadou odborných publikací a rovněž za webovými stránkami Těhotenská cukrovka a z velké části i Cukr pod kontrolou. Společně s dalším z překladatelů knihy, Janem Vyjídákem, je součástí týmů Neslazeno a Globopol.

V prvních kapitolách To pravé jídlo při těhotenské cukrovce je rozebráno, co jsou gestační diabetes a inzulínová rezistence. Dále se dozvíte, proč těhotenská cukrovka vzniká, jaké faktory vedou k jejímu rozvoji a jak se diagnostikuje. Zmíněna jsou i rizika, která přináší pro další život ženy a jejího dítěte v bříšku. Zároveň jsou ale ukázány i základní postupy, jak lze stravou a pohybem tyto možné dopady zmírnit až zvrátit.

Následuje vysvětlení, do jaké míry mohou sacharidy, tuky a bílkoviny ovlivňovat glykemie. Nechybí ani příklady potravin dle obsahu těchto makroživin. S uvedenými znalostmi a pochopením, že cukrovka je určitou intolerancí sacharidů, je mnohem snadnější upravit stravu. V knížce naleznete dostatek tipů na jídla, které jsou při gestačním diabetu nejvhodnější. A naučíte se je navzájem kombinovat.

Od Lily Nichols se dozvíte, jak vnímat pocity hladu a sytosti a jak jíst na jejich základě. A nebudete muset nic složitě vážit a počítat. S pomocí knížky To pravé jídlo při těhotenské cukrovce není dosahování normálních hladin glukózy v krvi žádná raketová věda. Napomoci vám mohou i ukázkové jídelníčky ve třech variantách obsahu sacharidů. A bonusem je několik receptů. Pokud ale přesto narazíte na potíže, i na to autorka myslela. Součástí textu jsou tipy ke zvládání běžnějších odchylek od normální glykemie, častých pocitů hladu, chutí na sladké, nechtěného hubnutí a nebo nevolností.

Doporučovány jsou především základní nebo jen minimálně zpracované živočišné potraviny (maso, vnitřnosti, ryby, vejce a některé mléčné výrobky) a neškrobnatá zelenina. Kromě nízkého obsahu sacharidů totiž vynikají i obsahem bílkovin, zdravých tuků, vitamínů a minerálů potřebných pro nitroděložní růst a zdravý vývoj děťátka. Lidé včetně těhotných žen intuitivně jedli tyto potraviny po tisíciletí. A současná věda nám jen objasňuje proč. Nicméně některé živiny může být obtížnější z přirozené stravy získat. Kniha proto nabízí seznam jejich nejlepších zdrojů i přijatelnější varianty doplňků.

Samozřejmostí jsou i informace, jak si správně měřit glykemie (koncentrace glukózy v krvi) a jak je vyhodnocovat v těhotenství i mimo něj. Dozvíte se, jak na základě zjištěných glykemií a přibírání upravit jídelníček. A rady, jak se vyhýbat hypo i hyperglykemiím také nechybí. Vše doplňuje základní přehled léků předepisovaných při gestačním diabetu a jejich možných přínosů a rizik.

Kniha by nebyla kompletní bez doporučení pohybových aktivit uzpůsobených jak fyzické kondici těhotné ženy, tak jednotlivým fázím těhotenství. Cvičení má kladný vliv nejen na hladinu cukru v krvi, ale i na celkový zdravotní stav a metabolizmus matky a plodu. Lily Nichols prostě neopomíjí žádnou důležitou věc. Nabízí tak ženám s gestačním diabetem ucelený přehled zásadních informací, vědecky podložených.

A jelikož porodem problematika cukrovky, inzulínové rezistence a tedy intolerance sacharidů nekončí, je tomuto období v knize věnována celá jedna kapitola. Naleznete v ní vypsané i přínosy kojení pro matku a dítě s ohledem na vznik obezity a cukrovky, u obou. Ve stravování podle doporučení knihy To pravé jídlo při těhotenské cukrovce je možné pro prevenci a léčbu diabetu 2. typu pokračovat i po porodu. A to u kojících i nekojících žen. Jídelníček s omezením sacharidů a zaměřením na výživné živočišné potraviny navíc zlepšuje poporodní rekonvalescenci i složení mateřského mléka.

Závěr teoretické části knihy je nazván Pochybnosti o konvenčních stravovacích doporučeních při těhotenské cukrovce. Tato kapitola je určena jak pro nastávající maminky, tak i pro lékaře. Nastiňuje, proč běžná strava nemusí být ta pravá, neboť obvykle nevede ke zlepšení glykemií (avšak v České republice by díky MUDr. Haně Krejčí měly ženy s těhotenskou cukrovkou obdržet doporučení k omezení sacharidů). Dále jsou v této kapitole vysvětleny procesy glukoneogeneze, metabolizmus ketolátek a způsoby jejich měření. Důkladně probrány jsou i zásadní rozdíly mezi přirozenou nutriční ketózou a nebezpečnou ketoacidózou. Nutriční ketóza není hladověním. Je totiž nejen v těhotenství fyziologickým jevem. Dokonce prospívá i vývoji mozku očekávaného miminka.

Ne vždy jsou těhotným ženám poskytovány rady odborně podložené a v dostatečné šíři. Nyní ale mohou potřebné informace o stravování při gestačním diabetu najít pohromadě v jedné jediné knize. Dozvědí se, jak se vyhnout nadměrnému přibývání, kolísání hladin cukru v krvi a vysokým dávkám inzulínu či jiných léčiv. A sníží tak riziko vzniku mnoha těhotenských a porodních komplikací. Dokonce mohou do budoucna prospět po zdravotní stránce sobě i miminku. A to vše bez trápení se hladem, bez nesmyslných diet a bez komplikovaného počítání. Knihu To pravé jídlo při těhotenské cukrovce je možné doporučit nejen ženám s gestačním diabetem, ale i těhotným ženám s nadváhou. Vyšší hmotnost až obezita se totiž pojí s podobnými riziky jako diabetes.

Avšak zmíněna publikace může posloužit i ostatním lidem jako zdroj informací o vhodné výživě pro očekávané miminko. Pro pokročilé zájemce o zdravé stravování pravděpodobně nepůjde o úplné novinky. Spíš si jen doplní svoje znalosti v tomto specifičtějším tématu. Možná jim bude lehce vadit občasné opakování některých faktů. Pro začátečníky v oblasti výživy se ale bude naopak jednat o výhodu. Nově nabyté znalosti si během čtení knihy upevní. A možná pro ně bude prostudovaný text převratným pro jejich další život.

Soutěž o knížku:

Protože si myslíme, že by se mnohým z vás mohla knížka líbit, připravili jsme pro vás ve spolupráci s nakladatelstvím Altenberg soutěž! Stačí sdílet tento článek u vás na facebooku (jako veřejný), do popisku napsat, co nejvíce se vám na našem webu líbí, a přidat hashtag #soutezimsJPkniha. Jeden takový příspěvek vybereme a oceníme jeho autora knížkou „To pravé jídlo při těhotenské cukrovce“. Soutěž probíhá od 24.10.2019 do 10.11.2019. 


V následujícím odkazu můžete do knihy nahlédnou a také si ji koupit:

To pravé jídlo při těhotenské cukrovce - Lily Nichols, RDN, CDE


Pokud mátě těhotenskou cukrovku či chcete omezit cukry a škroby ve své stravě z jiného důvodu, zde na Jídelním plánu naleznete mnoho nízkosacharidových receptů. Neváhejte, vybírejte a zkoušejte, co vám zachutná. Sledovat nás můžete i na Facebooku ve skupině Recepty LC.


Jako maminka můžete také najít podporu v komunitě těhotných a kojících žen stravujících se v low carb režimu ve skupině KETO a LOW-CARB - těhotenství a kojení