Nadváha a obezita, řešení, příčiny a rizika - máte nakročeno na cukrovku?

Nadváha a obezita, řešení, příčiny a rizika - máte nakročeno na cukrovku?

Stále rozšířenějším jevem se v moderní společnosti stává nadváha a obezita. Jejich negativní vliv na naše zdraví nelze podceňovat. Pojí se například s vyšším rizikem prediabetu a cukrovky 2. typu, zvýšeného krevního tlaku, kardiovaskulárních a dalších civilizačních chorob. Přečtěte si tento článek a zjistěte, jak zhubnout a zdraví a kvalitu života si zachovat.

Pojďme se nejprve podívat na to, proč jsou nadměrné tukové zásoby podkladem pro mnohá onemocnění. Za normálního, zdravého stavu hormon inzulin, který se uvolňuje ze slinivky, otevírá svalové, tukové a jaterní buňky pro příjem krevního cukru glukózy, aby ji zpracovaly. Naše tělo tak držuje hladiny cukru v krvi, neboli glykémie, v normě. Inzulin rovněž podporuje ukládání tuku do zásob.

Co se ale stane, když se naše tukové buňky, tedy buňky které jsou ke skladování tuku určeny, zaplní? Pozor, každý máme jiné množství podkožních tukových buněk, je dáno geneticky a vývojem  v raném dětství. Můžeme spekulovat, zda například snížení poštu tukových buněk liposukcí je prospěšné - pravděpodobně není. I na pohled hubený člověk totiž může trpět tzv. štíhlou obezitou, mít nízké množství svalové hmoty a vyšší podíl tuku uloženého právě mimo tukové buňky.

Inzulínová rezistence

Jakmile překročíme tento osobní tukový práh, tělo se začíná dalšímu ukládání energie bránit. Naše buňky začínají nadměrný přísunu glukózy a tuků ze stravy odmítat - přestávají být vůči působení inzulinu citlivé. Rozvíjí se inzulinová rezistence. Slinivka proto začne situaci zachraňovat a začne inzulinu vyrábět více, aby udržela hladiny cukru v krvi v normě (narůstají hodnoty C-peptidu v krvi). A tuk se začíná ukládat i tam, kam by správně neměl - jako tzv. ektopický tuk ve svalech, játrech a slinivce.

Ještě stále máme glykémie v normě - jenže už máme k prediabetu a následné cukrovce 2. typu významně našlápnuto. Zvýšenou produkcí inzulinu se buňky slinivky vyčerpávají, časem tak začně produkce inzulinu naopak klesat (snižují se hodnoty C-peptidu). A právě tehdy, obvykle po řadě let zhoršující se inzulínové rezistence, se objevují zvýšené hladiny cukru v krvi, ať už nalačno nebo po jídle.

Metabolický syndrom

Inzulínová rezistence nám škodí i sama o sobě, i když nemáme zvýšené glykémie. Je totiž jedním z hlavních faktorů, které přispívají nejen ke vzniku diabetu 2. typu, ale i další chorob. Jsou to například vysoký krevní tlak, zhoršený lipidový profil, infarkty a mrtvice, vyšší hladiny kyseliny močové v krvi a dna, také některé druhy rakoviny. S metabolickým syndromem  pravděpodobně souvisejí i chronické zánětlivé procesy (hodnoty CRP pak obvykle vůbec neklesají k nule), Alzheimerova nemoc, deprese či schizofrenie.

Jak poznáte, že trpíte inzulínovou rezistencí a o cukrovku 2. typu a další zmíněné zdravotní potíže si koledujete? Poměrně snadno! Typickým viditelným příznakem horšícího se metabolického zdraví je narůstající obvod pasu. Poměrně dobrým ukazatelem množství ektopického tuku je poměr obvodu pasu ku výšce postavy, tzv. WtHR (waist to height ratio). U zdravých lidí by se měl tento poměr pohybovat v hodnotách pod 0,5. Na zvýšené riziko lze soudit i z obvodu pasu nad 80 cm u žen a nad 94 cm u mužů. Vysoké riziko pak hrozí při obvodu pasu vyšším než 88 cm u žen a 102 cm u mužů.

Často lze po řadu let pozorovat, kromě rostoucího obvodu pasu, další varovné příznaky - a to ve výsledcích krevního rozboru. Může to být například snižující se HDL-cholesterol. Zbystřit byste měli, pokud vám klesá pod 1,5 mmol/l. I když za normální jsou považovány triglyceridy, jinak také triacylglyceroly (TG, TAG), do 1,7 mmol/l, ideální jsou spíše hodnoty nižší - pod 0,5 mmol/l. Hodně také napoví poměr TAG a HDL-C, u metabolicky opravdu zdravých lidí se pohybuje do 0,8.

Sledovat byste také samozřejmě měli, zda jsou v normě váš krevní tlak, kyselina močová, glykémie nalačno (do 5,6 mol/l) a glykovaný hemoglobin (tzv. dlouhý cukr - HbA1C do 39 mmol/mol).

Hodnoty celkového cholesterolu a LDL-cholesterolu jsou čísla, která o stavu našeho organizmu sama o sobě moc neříkají. Je třeba je hodnotit právě v rámci dalších zde zmíněných ukazatelů. Škodlivé jsou především malé husté částice LDL-C. Ty jsou zoxidované či glykované, neboli zreagované s kyslíkem a nebo krevním cukrem glukózou. Tento nezdravý typ LDL-C částic je typický právě při vyšším obvodu pasu, nižším HDL-C, vyšších TAG a případně i zvýšených glykémiích. Běžné jsou v těchto případech vysoké hodnoty apolipoproteinu B (Apo-B).

Příčiny obezity

Ke vzniku nadváhy a metabolického syndromu může vést řada příčin, především nadměrný energetický příjem, ale také nízká pohybová aktivita (sedavý způsob života), nedostatečný či nekvalitní spánek, nadměrný a nebo špatně zvládaný stres, narušená mikroflóra, kouření, pití alkoholu nebo i některé léky. Svou roli mohou hrát i vyšší genetické predispozice k tloustnutí. Ale případnou nadváhu a obezitu nelze svádět jen a jen na dědičnost - tu můžeme brát jako zbraň, kterou až ostatní zmíněné faktory nabíjejí.

Prevence a řešení obezity

Udržení zdravého množství tělesnéhu tuku a dostečného množství aktivní svalové hmoty jsou tedy pro zabránění vzniku cukrovky 2. typu i dalších projevů metabolického syndromu klíčové. Pokud máte zvýšené riziko obezity nebo již nadváhu či ji provázející zdravotního potíže máte, je nejvyšší čas začít jednat. Zde je několik kroků, které vám mohou pomoci:

Zdravá strava

Správně sestavený jídelníček vám zaručí, že získáte dostatek potřebných živin, budete se cítit sytí, a přitom váš kalorický příjem nebude příliš vysoký. Hlídejte si dostatečný příjem bílkovin, úplné minimem je 1 g bílkovin na kg vaší hmotnosti a den, vhodnější je cílit spíše na 1,5 až 2 g.

Hlavní součástí opravdu zdravé stravy jsou základní a minimálně zpracované potraviny. Můžete se setkat i s označením opravdové jídlo. To zahrnuje například maso, domácí masokostní vývary, vnitřnosti, ryby, vejce, neochucené mléčné výrobky, zeleninu, ovoce, ořechy a semínka, luštěniny a celozrnné obilniny, některé uzeniny (složením takové, jaké byste si připravili doma) a dále máslo, sádlo, ghí a rostlinné oleje lisované za studena (tzv. panenské) - například extra virgin olivový.

Co byste naopak měli co nejvíce omezit, ideálně úplně ze své stravy vypustit, jsou vysoce zpracované potravinářské produkty. Obvykle totiž mívají vysokou energetickou hodnotu a svádí k vysoké konzumaci. Často bývají chudé na bílkoviny, vitamíny a minerály v jejich přirozených formách. Běžně v nich naleznete i různá potravinářská aditiva. jejichž příjem nám a naší mikrobiotě nemusí prospívat - konzervanty, emulgátory, stabilizátory, zahušťovadla barviva, aromata, zvýrazňovače chuti a další: Proto vždy důkladně pročtěte složení výrobků, než je vložíte do nákupního košíku. Pokud seznamu složek dobře nerozumíte, pravděpodobně se jedná právě o vysoce zpracovaný potravinářský produkt.

Pravidelná fyzická aktivita

Pohyb přispívá k dobré náladě, budování a udržení svalové hmoty a také pomáhá snižovat hladiny cukru v krvi. Pokud jste dosud fyzickou aktivitu zanedbávali, procházky bude dobrým začátkem. Vhodné jsou i plavání, cyklistika, tanec či vytrvalostní běh. Velmi pozitivní vliv na vaše zdraví mají silová cvičení.

Kontrola hmotnosti

Snažte se dosáhnout a udržovat zdravou váhu. Každý shozený kilogram nadbytečných tukových zásob může výrazně snížit riziko projevů metabolického syndromu, nejen diabetu 2. typu. Pozor ale, chcete hubnout tuk, ne svaly. Těch mít více vám naopak spíš prospěje. Teď se budeme trochu opakovat, ale dostatečný příjem bílkovin je velmi důležitý. Pomáhá totiž také chránit před ztrátou svalové hmoty během hubnutí. A sledujte spíše obvod vašeho pasu než tělesnou hmotnost, snáz tak poznáte, zda vám ubývá ektopický tuk.

Podpora od odborníků

Pravidelné kontroly u lékaře vám pomohou sledovat, jak na tom s metabolickým (ne)zdravím jste. Rozbory krve a měření tělesných rozměrů jsou základem pro odhalení i případnou léčbu diabetu 2. typu a dalších projevů metabolického syndromu. Pokud máte problém s řešením obezity, nebojte se vyhledat pomoc odborníků na výživu. Využít můžete například online konzultace nutriční terapeutky Mgr. et. Mgr. Adélu Kábelovou z první lékařské fakulty Univerzity Karlovy, spoluautorky vzdělávacích programů pro diabetiky 2. typu DiaZáklad a Život 2.0, které najdete na webové stránce Setřes Diabetes, a programu pro ženy s těhotenskou cukrovkou DiaMáma.

Důležité je jednat

Jak už teď víte, nadváha, obezita i prediabetes nejsou osudy, které byste museli akceptovat. Ano, jsou dnes běžné - ale vy sami můžete vzít zdraví do vlastních rukou včas. Ve článku Jak zhubnout a vyhnout se jojo-efektu naleznete spoustu rad, které vám na cestě za vaším zdravějším já mohou pomoci.

Díky vhodným změnám vašeho jídelníčku a životního stylu totiž můžete riziko vzniku cukrovky 2. typu a mnoha dalších potíží pojících se s metabolickým syndromem minimalizovat. Proto neváhejte a začněte dělat kroky vedoucí ke zdravějšímu a kvalitnějšímu životu už dnes! A pokud už prediabetem nebo diabetem trpíte, v naší facebookové skupině Setřes (pre) diabetes - mějte cukr i váhu v normě 👍 při cukrovce 2. typu naleznete mnoho informací, které vám budou při při vaší snaze o zhubnutí a dosažení lepších glykémií nápomocné.


Líbil se vám článek? Šiřte ho dál!