V nízkosacharidovém stravování existuje celá řada možností, jak jídlo zdravě zahustit a zůstat přitom low carb. Nejčastěji se používá rozmixovaná zelenina, mléčné produkty, vejce, ořechové a semínkové mouky nebo rostlinné gumy. Pojďme se na jednotlivé způsoby podívat. Řekneme vám, které cesty jsou nejlepší a naučíme vás tipy a triky, jak na to.

Zelenina

Rozmixovat do pokrmu zeleninu je jedním z nejlepších způsobů, jak zahustit low carb jídlo. Nejen že nahradíte jíšku, ale dostanete do jídla daleko víc chuti a úžasné krémové konzistence. Způsob volíte podle typu pokrmu.

Zeleninu buď nakrájíte na kousky a na sádle, másle nebo ghí orestujete do zlatova. Zalijete vývarem, rozdusíte do měkka a nakonec rozmixujete tyčovým mixérem do hladka. Pokud ale potřebujete stáhnout nebo zjemnit chuť zeleniny, je lepší ji nejdříve uvařit ve vodě se lžící jablečného octa. Přidat můžete i trochu smetany. Pak slijete a rozmixujete s vývarem nebo smetanou do hladka. Výsledné pyré přidávejte do jídla postupně – chcete zahustit a ne jíst kaši. 

Zejména v případě zeleninových a krémových polévek nebo hladkých zeleninových omáček prostě jen přidejte o trochu více zeleniny, než dáváte obvykle.


Cibule

I když je to zelenina, cibule je pro nás tak trochu samostatná kapitola. Je ideální k zahuštění tmavých omáček a polévek, guláše, nebo šťávy k masu. A hlavně s ní nešetřit!

Cibulku nakrájíte najemno a na sádle osmahnete do hněda. Zejména pokud děláte větší množství cibule, můžete si pomoct pomalým pečením – cibuli dáte na sádle a s trochou vody do pekáče a pečete zakrytou několik hodin na 120°C, dokud není krásně zkaramelizovaná. Stejnou službu vám udělá také pomalý hrnec. Pak zalijete vývarem, provaříte do měkka a rozmixujete tyčovým mixérem. Garantujeme, že s takto zahuštěným gulášem nebo dršťkovou polévkou budete nejen low carb, ale také za gastronomickou bohyni. 


Rostlinné gumy a vláknina

Rostlinné gumy, jako xantanová guma (E 415) nebo  guarová guma (E 412) jsou rostlinné polysacharidy – vlákniny - které se používají s úspěchem jako sypké zahušťovadlo v teplé i studené kuchyni. Další vlákninou, která je u nás dostupná, je psyllium – jitrocelová vláknina. Koupit je můžete v obchodech se zdravou výživou nebo eshopech. Jsou chuťově neutrální a můžete je použít tam, kam by se vám zelenina chuťově nehodila. Nejčastěji se používá práve xantanová guma.

S těmito zahušťovadly zacházejte opravdu velmi opatrně. Jsou poměrně drahé, hodně nabývají na objemu (psyllium až 10x) a do jídla vnesou „slizovitou“ konzistenci.  Pokud nechcete skončit s hrncem galaktického megaslizu, přidávejte po špetkách. Konkrétně jitrocelové vláknině, kterou je zahuštěná omáčka na obrázku, se do tekutých pokrmů raději obloukem vyhněte.

Žloutky

Obohatit o bílkoviny a zároveň zahustit v low carb stylu můžete také rozšlehanými žloutky. Žloutky oddělte od bílků, rozmíchejte v troše chladnějšího vývaru, šťávy nebo ve smetaně. Jakmile máte omáčku nebo polévku hotovou, prošlehaný žloutek do ní za stálého míchání přidejte. Prohřejte, ale dál už nevařte – srazil by se. Pokud by se tak stalo, můžete ještě zkusit vše znovu promixovat tyčovým mixérem.

Mléčné výrobky a sýry

Další variantou jak nahradit jíšku za nízkosacharidovou surovinu je použít mléčné výrobky – smetanu, sýry nebo máslo.

Do omáčky přidejte smetanu nebo cream fraiche – smetana redukováním krásně zhoustne. Stejně tak můžete do části tekutiny přidat čerstvý nebo termizovaný krémový sýr, jako je Gervais, Lučina nebo Palouček a rozmixovat. Do některých pokrmů také můžete přidat rozmixované nebo nastrouhané sýry. Vynikající službu vám udělá mozzarella, parmazán, niva nebo hermelín. Musíte ale počítat se změnou chuti výsledného pokrmu. 

Do hotového a chladnoucího pokrmu také můžete přidat oříšek studeného másla – rozpustí se, zahustí a přidá luxusní krémový efekt.

LC mouky

Někteří při zahušťování přísahají na nízkosacharidové mouky. Zde ale opět doporučujeme opatrnost. Ideální volbou se jeví chuťově neutrální konjakový prášek nebo do světlých krémových omáček předem namočené a rozmixované kešu ořechy. Redukcí krásně zhoustnou a zejména kešu ořechy přidají příjemnou krémovitou konzistenci.

Čím tedy zahustit low carb jídla? 

Možností, jak jídlo zdravě a bez sacharidů zahustit, je nepřeberně. Jídlo je navíc lehké, zdravé a získá víc chuti. Na rozdíl od klasické mouky jsou tyto suroviny také přirozeně bezlepkové. Jak se v té spoustě možností ale vyznat? 

Do tmavých omáček a polévek, guláše nebo do šťávy k masu se nejvíce osvědčila karamelizovaná cibule, chuťově neutrální cuketa, patison, máslo, konjaková mouka a případně i xantanová guma. Rádi používáme také parmazán a do guláše milujeme Hokkaidó dýně. Použít můžete i jiné zeleninky, například petržel, celer, pastiňák nebo mrkev. Chuťově jsou vynikající, výslednou omáčku vám ale zesvětlí. 

Světlé omáčky často žádají neutrální chutě. Tady preferujeme petržel, pastiňák, pórek, květák, celer, cuketu, patison – pokud chcete chuť zeleniny co nejvíce zjemnit, nezapomeňte zeleninu předem uvařit se lžící jablečného octa. Použít můžete také kešu ořechy, smetany a krémové sýry, žloutek nebo případně i xantanovou gumu. Světlé paprikové omáčky (například kuře na paprice) se nebojte zahustit mrkví nebo muškátovou dýní. 

Polévky nejlépe zahustíte opět zeleninou, mléčnými výrobky nebo zašlehaným žloutkem. My preferujeme zeleninu – malou část zeleniny vyjmeme z vývaru, rozmixujeme a vrátíme ke zbylé zelenině. Světlý jíškový efekt udělá nasládlá petržel, pastiňák nebo květák. 

Mleté maso raději nezahušťujeme. Pokud ho dobře propracujete a prohnětete, krásně se spojí samo i bez zahušťovadel. Používáme vejce, sýr, opatrně s chia a lněným semínkem nebo psylliem.

Sladké kaše jistí předem namočené a rozmixované kešu ořechy, kokosová mouka, mléční i kokosová smetana, žloutek nebo chia semínka. Zkusit můžete také v octové vodě a smetaně vařený a zcezený květák.

Vyzkoušejte a nebojte se jednotlivé suroviny kombinovat.  Uvidíte sami, co vám a vaší rodině chutná nejvíce. A nezapomeňte se podívat na low carb recepty u nás na portálu. Sledovat nás můžete také na Facebooku ve skupině LC recepty. 


Více si můžete přečíst také v seriálu o nízkosacharidovém (low carb) stravování:

1. Proč vlastně měnit jídelníček? (aneb vyvážená či nevyvážená strava)
2. Jak funguje nízkosacharidová strava? (aneb něco teorie, možná nudné, ale důležité)
3. Jaká jsou rizika a vedlejší účinky nízkosacharidové stravy? (aneb je důležité býti připraven)
4. Které potraviny jsou při nízkosacharidové stravě vhodné? (aneb co vlastně jíst)
5. Jaké potraviny do nízkosacharidové stravy nepatří? (aneb čemu se vyhnout)

6. Jak sestavit nízkosacharidový jídelníček? (aneb poměry živin a nepřesnosti počítání kalorií)

Vaříte low carb, zahušťujete zdravě, bez mouky a lepku? Napište nám, co se vám osvědčilo a jaké máte zkušenosti! Pokud se vám článek líbil, pošlete ho prosím dál!