Jak jste se dostali k pečení a prodávání chleba? Jaká byla vaše cesta k této činnosti?

Po dvou letech na nízkosacharidové dietě mi začal zoufale chybět chléb, na který jsem byla celý život zvyklá. Začala jsem tedy experimentovat a po nějakém čase se mi podařilo „něco jako chleba“. Jak jsem ho tak postupně „vypilovávala“ a získávala odvahu ho dát ochutnat lidem mimo svůj nejbližší okruh, zjišťovala jsem, že ani v nejmenším „v tom“ nejsem sama a že alternativu chleba hledá spousta lidí. Tak jsem ho začala prodávat.

Jaký sortiment využíváte při pečení?

Pečeme výrobky bez obilí, v současné době především alternativy obvyklého chleba. 

Jaké ingredience používáte?

Jsou to čerstvá vejce, semínka – nejčastěji slunečnicová, lněná, sezamová, mák; dále nerozpustná vláknina, v některých produktech používáme ořechy – vlašské, kešu, mandle, kokos… Někdy přidáváme karob, do „sladkých“ druhů pak nesířené sušené ovoce. Pak už jen sůl a základní koření.


Jaké jsou nejlepší pozitivní zdravotní účinky vašeho chleba?

Dle mého názoru je to hlavně „bezlepkovost“; hodně lidem prospěje úleva od zatížení lepkem. Hned potom je to vynechání škrobů, díky čemuž se upraví střevní činnost včetně častého nadýmání. Bonusem je fakt, že když nekonzumujete stravu založenou na sacharidech, upraví se chutě a takzvaný vlčí hlad. Po tomto chlebu zůstává díky vysokému procentu bílkovin a tuků dlouho pocit příjemného zasycení.

Kolik různých druhů chleba vyrábíte? Potažmo který je mezi zákazníky nejoblíbenější?

Nejoblíbenější je, pravděpodobně díky tradici, Tmavý chléb, který nejvíce připomíná obvyklý chléb. V současnosti mu ale v oblíbenosti šlape na paty Novinka – Dýňový chléb. Dále vyrábíme Makovec a Karobový chlebíček a brzy „odtajníme“ předvánoční Novinku.

Kde se váš chleba prodává? Jak široce je dostupný?

Chléb se pravděpodobně díky vyšší ceně, než jaké jsou obvyklé u pečiva, prodává hlavně v pražských obchodech, v současnosti spolupracujeme se čtrnácti pražskými prodejnami. Ale dostat ho můžete i v mimopražských prodejnách, třeba ve Zlíně, v Hradci Králové, Židlochovicích… Seznam prodejen najdete na našem webu.

Horkou novinkou je možnost objednat si chléb individuálně přes komunitní prodej scuk.cz – to je výborný nástroj, jak dostat potraviny při správném skladování až ke koncovému zákazníkovi, který si zboží bez navýšení ceny vyzvedne ve vybraném výdejním místě.


Je váš chleba vhodný i pro lidi s citlivým žaludkem, či různými potravinovými alergiemi?

Laicky bych usuzovala, že pro člověka s citlivým žaludkem by mohlo jídlo ze semínek a vajec těžké, takže bych byla opatrná. Nedávno jsem se ale dozvěděla, že náš chléb je vhodný i při nízkohistaminové dietě, což mě potěšilo, protože vím, že se čím dál více lidí potýká s přehršlí potravinových alergií. V zásadě, pokud není člověk alergický na vejce, ořechy nebo semínka, může to s naším chlebem zkusit… A pak je tu dlouhý výčet projevů alergií a intolerancí, při kterých je náš chléb vítaným řešením, především bezlepková a bezmléčná dieta, cukrovka, únavové stavy, kožní poruchy, deprese, nadváha…

Orientujete se na určitou cílovou skupinu nebo je váš chleba určený pro lidi každého věku?

Podle věku bych to nedělila, je možné ho určitě podat i dětem při zachování pestrosti ostatního jídelníčku. Je to jako se ptát, zda si může někdo dát vajíčko, semínka a trochu jablečné vlákniny☺. Jinak, náš typický zákazník je aktivně žijící člověk se zájmem o kvalitní potraviny, což je trochu překvapení, předpokládali jsme větší zastoupení lidí s celiakií a cukrovkou, ale tito zákazníci jsou spíše výjimkou. Chléb je také vhodný pro low carb i keto stravování.

Co byste ráda vzkázala lidem, kteří s vaším chlebem doposud nepřišli do kontaktu?

Dejte si ho, bude vám lehko.

Děkuji za rozhovor.


O chlebík si můžete u nás na Facebooku zasoutěžit - stačí nám na Facebook napsat, který chcete ochutnat.. A nebo si upečte jeden z vynikajících receptů na low carb a keto pečivo na Jídelním plánu nebo ze skupiny Recepty pro LC.
Pokud vás zajímá více informací o low carb, v našem seriálu se dozvíte vše podstatné.