Helena Těšitelová

Jsme nadšenci do zdraví, kteří tvoří tento web - chytrý receptový portál, kde u každého receptu najdete i výživové hodnoty. Chceme vám pomoct vařit zdravě, chutně a vyváženě. Tvoříme pro vás i magazín (dostupný v liště navrchu), kde najdete dávku inspirace a extra informace :) Jednou chceme být komplexní aplikací pro usnadnění (rodinného) stravování :)

Nejste v tom samy: Jak získat bezplatnou pomoc porodní asistentky a laktační poradkyně v těhotenství a šestinedělí

V mnoha zemích kolem nás je podpora porodní asistentky a laktační poradkyně v péči o matku a novorozence naprostou samozřejmostí. Tyto služby jsou obvykle hrazené zdravotní pojišťovnou. Co je na tom skvělé? Nabízejí odbornou podporu v průběhu těhotenství a šestinedělí v domácím prostředí. Jak je to ale u nás? V tomto článku se podíváme na to, jak nám laktační poradce a porodní asistent mohou pomoci, zda je tato služba dostupná tzv. "na pojišťovnu", na co máte nárok a jak řešit případné překážky.

Příběh Ludmily Z. - diabetička 2. typu, která dostala cukr v krvi pod kontrolu a dosáhla částečné remise

Diabetes 2. typu je vážná nemoc přinášející mnoho komplikací - problémy se zrakem, vysoké riziko ztráty končetin i poškození ledvin. Pacienti většinou doživotně užívají léky. Věda dnes ale ukazuje, že díky změně stravování lze ale dosáhnout remise - stavu blízkého uzdravení, kdy má pacient normální glykémie bez nutnosti užívat léky. Nemoc dále nepostupuje a pacienti tak mohou žít kvalitněji a více bez starostí. Jako před nemocí. Přečte tě si rozhovor s paní Ludmilou, které se to povedlo!

Chcete se pokusit o remisi (pre)diabetu nebo potřebujete zhubnout? Otevíráme specializovaný program!

Otevíráme přihlášky do dalšího kola kurzu pro pacienty s prediabetem a diabetem 2. typu a obezitou. V průběhu programu budete pracovat na stabilizaci vašich glykémií, lepší kompenzaci vašeho diabetu a můžete se pod odborným vedením pokusit diabetes dokonce setřást a dosáhnout remise (stav podobný uzdravení). Program je otevírán také ve variantě pro zájemce o hubnutí nebo jako prevence diabetu (pokud máte diabetes 2. typu v rodině a máte nadváhu).

Účastnice dia programu Život 2.0 setřásla cukrovku 2.typu a dosáhla remise  - příběh Ivety Š.

Diabetes 2. typu je vážná nemoc přinášející mnoho komplikací - problémy se zrakem, vysoké riziko ztráty končetin i poškození ledvin. Pacienti jsou většinou doživotně odsouzeni k užívání medikace. Díky změně životního stylu lze ale dosáhnout remise - stavu blízkého uzdravení. Nemoc dále nepostupuje, často lze léky vysadit a pacienti tak mohou žít kvalitněji a více bez starostí. Jako před nemocí.

Sladidla v nízkosacharidové stravě a při cukrovce

Sladká chuť k lidstvu od nepaměti patří. Pomáhala nám rozpoznávat potraviny nejedovaté a bohaté na tehdy tak potřebnou energii. Kromě medu, ovoce a jiných sezónních plodin bohatších na cukry ale nic sladkého příroda nenabízela. Až s rozvojem průmyslu přišla mnohá nezdravá pokušení. A tak dnes hledáme různé možnosti, jak spotřebu cukru snížit.

Laboratorní hodnoty - (tahák) co vám řeknou výsledky krevních rozborů?

Ve výsledcích z laboratoře se ale můžete setkat s řadou různých zkratek pro stejná vyšetření. Aby se vám laboratorní hodnoty lépe zapisovaly, připravila pro vás paní doktorka seznam nejčastějších zkratek a také základní informace k jednotlivým vyšetřením.

9 osvědčených receptů na vánoční cukroví - bez lepku, cukru i pro diabetiky

Vánoce už jsou téměř tady a pečení je v plném proudu. Pokud hledáte osvědčené recepty na zdravější cukroví, cukroví bez cukru a pro diabetiky, tak to jste tady správně. Nechte se inspirovat a mlsejte bez cukru:)

Dá se cukrovka 2.typu léčit?  Lze dosáhnout jejího ústupu - remise?

Pojďme se podívat, jak to s cukrovkou 2. typu opravdu je. Dozvíte se, jaké jsou důvody vzniku diabetu 2.typu, jak proti této nemoci můžete bojovat, jak dostat cukr pod kontrolu a pokusit se o remisi.

Jak provést odběr glykemie, nejčastější chyby

Zvýšená hladina cukru v krvi je hlavním příznakem cukrovky 1. i 2. typu a její pravidelné měření je zcela zásadní pro úspěšnou léčbu. Každý jedinec trpící diabetem by tedy měl být schopen si glykémii sám měřit, aby mohl dosáhnout co nejlepší kompenzace, tj. kontroly cukrovky a předejít tak případným pozdějším komplikacím.

Hledáme dobrovolníky do pilotního ověření určené pro DIABETIKY 2. TYPU

Hledáme 40 dobrovolníků pro pilotní testování webové aplikace pro nutriční podporu pacientů s prediabetem a diabetem 2. typu. Cílem pilotního programu je ověření podpory aplikace Jídelní plán při vyléčení nebo výrazného zlepšení diabetu pomocí přechodné diety následované trvalou úpravou stravy.

Nejlepší LC vánoční cukroví? 13 druhů, po kterých se zapráší!

Hledáte recepty na osvědčené LC cukroví? Bez cukru a bez mouky? Tak to jste tady správně. Vyberte si z těch nejlepších low carb, keto recetů a pusťte se do pečení s námi!

V hlavní roli čokoláda: Jak vybrat tu správnou pro diabetika nebo při low carb a keto dietě

Milujete čokoládu? My také. A máme pro vás dobrou zprávu. Pochutnat si na ní můžete, i když máte diabetes – cukrovku, jste na low carb nebo keto dietě. Jak ale vybrat tu správnou? V tomto článku se vám pokusíme odpovědět a poskytnout vodítka k výběru té pravé.

Jak nahradit jíšku při low carb stravování? Čím zdravě zahustit?

Čím nahradit jíšku a bez mouky zahustit polévku, omáčku nebo guláš, když jíte low carb, nebo jste na dietě? Představíme vám zaručené tipy, jak nízkosacharidově, zdravě a bez lepku zahušťovat. Nebojte se, nikdo nic nepozná….

Vanilkový extrakt

Komu by nevoněla a nechutnala vanilka? Domácí vanilkový extrakt má mnoho využití a patřičně vám ovoní nejenom vánoční svátky! Navíc je tím nejlepším, co může být - je ze základních surovin a žádné umělé esence v něm rozhodně nenajdete. Teď je ten správný čas si ho připravit.Tak honem do toho, hotovo máte za několik minut. Využijete ho nejen v kuchyni, ale také jako luxusní a žádaný jedlý dárek.

Vzorový jídelníček RACIONÁLNÍ na týden ( + nákupní seznam k tomu )

Chybí vám inspirace ke každodennímu vaření? Chcete mít jistotu, že vaříte pestře a vaše rodina dostává z jídla vše, co potřebuje ke zdraví? Vyzkoušejte zdarma racionální vzorový jídelníček od specialisty.

Vzorový LOW CARB jídelníček na týden ( + nákupní seznam )

Hledáte vzorový low carb jídelníček na týden od nutričního terapeuta zdarma? Tak to jste tu správně. Recepty byly vybrány tak, abyste jeden den uvařili, druhý den měli jídlo do práce a bylo minimum vaření i zbytků.

Čím nahradit houskový knedlík na low carb?

Houskový nebo karlovarský knedlík a low carb – to bohužel nejde k sobě. Nemusíte ale zoufat, poradíme vám, čím klasické knedlíky nahradit a přidáme i osvědčené recepty.

Vánoční cukroví na poslední chvíli? Zkuste nepečené....

Že jste doma nestihli napéct vánoční cukroví? Nevadí! Vyzkoušejte naše recepty na zdravé cukroví. Jsou rychlé, dobré, odlehčené a doma budete za hvězdu.

Food by Heart - Nízkosacharidová video kuchařka

Začalo to snahou o několik kilo dolů a skončilo novou nízkosacharidovou kuchařkou. Manželé Matašovští – FOOD by Heart – připravili knihu plnou originálních a výborných receptů, praktických návodů i videopostupů. Recepty zvládne připravit zkušená kuchařka i úplný začátečník.

Dýňové recepty jak je neznáte

Také se vám na zahrádce urodily dýně? Nebaví vás baštit stále dokola jen dýňová polévka? Nezoufejte. Nechte se u nás inspirovat těmi nejlepšími dýňovými recepty a vyzkoušejte, co jste ještě neochutnali. Sedm osvědčených receptů z dýní pro vás připravili ti nejšikovnější čeští foodbloggeři .

Jak vybrat to správné low carb a keto víno?

I když jste na nízkosacharidové nebo keto dietě, není nutné se zcela vzdát alkoholických nápojů a zejména ne vína. Často se nás ale ptáte, jak zjistit obsah zbytkového cukru ve víně a které víno je to pravé. Pokusíme se vám tedy vše okolo vinného moku zodpovědět – samozřejmě z pohledu nízkosacharidového stravování.

Veselé avokádo  – rozhovor s autorkou Táňou Kajanovou

Proč by si ti, co se rozhodli žít Low Carb stylem, nemohli dopřát „úplně stejné“ cukrářské dobroty jako ti, co se stran cukru nijak neomezují? A musí oslavenec přijít o svůj narozeninový dort jen kvůli odlišnému stravovacímu stylu?

Právě v sezóně - pažitka

Pažitka se neřadí k nejoblíbenějším zeleninám. Ačkoliv má v české kuchyni nezastoupitelné postavení, jen málokdo by ji označil za nejchutnější zeleninu. Pažitka však v sobě skrývá víc dobrého, než by se mohlo na první pohled zdát.

Právě v sezóně – artyčoky

Artyčoky zůstávají nespravedlivě opomíjeny, a to často i milovníky zeleniny či nadšenými kuchaři. Je to o to větší škoda, protože artyčoky nejenom obsahují řadu zdraví prospěšných látek, ale rovněž v nich nenajdete skoro žádné tuky, jsou tedy vhodným jídlem například při dietě.

Velikonoce, kouzelné svátky jara

S výjimkou Vánoc patří Velikonoce k nejoblíbenějším českým svátkům, který slaví lidé bez ohledu na vyznání. Možná Velikonoce svůj zimní protějšek ještě malinko předčí, neboť se nepojí se stresem vyplývajícím ze shánění dárků. Velikonoce se těší dlouhé tradici a v tomto článku se podíváme na několik zajímavostí o nich, které jste třeba doposud ani neznali!

Domácí nutela  - zdravěji a bez éček

Milují vaše děti Nutellu? Ten sladký, čokoládově ořechový krém? Ty naše by si ji mazaly nejen na pečivo a palačinky, ale nejraději přímo na jazyk.

Masopust a koblihy

Masopust se neobejde bez pořádné hostiny. Jedním z jídel, které se k němu neomylně vážou, jsou již tradiční masopustní koblihy.

Zaostřeno na kapustu

Hledáte levnou a chutnou zeleninu sezonní v chladnějších obdobích roku? Pak je kapusta ta pravá. Z pole se totiž může sklízet jako jedna z posledních plodin před začátkem zimy a na zahrádce přečká i první mrazy. I když nebyla dříve příliš oblíbená, nyní se vrací na gastronomické nebe.

Jak zpracovat zelí? 7 receptů, které vám zaručeně budou chutnat

Zelí červené i bílé. Ve středoevropské a východoevropské kuchyni je odpradávna surovinou číslo jedna. Je základem mnoha tradičních pokrmů a těší se i v dnešní době nemalé oblibě. Je zdravé, dobré a právě v sezóně. Pojďme se spolu podívat, jak zelí zpracovat a z nenáročné a levné suroviny vykouzlit opravdové lahůdky.

Právě v sezóně – brokolice

Brokolice proslula jako strašák malých dětí, které ji většinou nechtějí jíst. V tomto případě platí, že nevědí, o co přicházejí. Nejenže je brokolice velmi zdravá, ale při správné přípravě jde rovněž o nesmírně lahodnou surovinu, z níž jde navíc vyrobit velké množství pokrmů.

Červená řepa v kuchyni

Určitě jste se s ní už potkali. Dříve opomíjená Popelka z kyselého nálevu se stala hvězdou současné gastronomie. Setkáte se s ní často - v salátech, polévkách, hlavních jídlech i sladkém pečení. A všude svoji roli sehraje zkrátka… skvěle.

Šunky, salámy a jak na ně

V dnešním díle našeho seriálu o potravinách se zaměříme na šunky a salámy. Poradíme, jak se nenechat zmást a po které šunce v obchodě sáhnout.

Právě v sezóně – kdoule

Jablka, hrušky, meruňky a jim podobné zná a pěstuje spousta lidí. Nejde však o jediné druhy ovoce, které nejenom lahodně chutnají, ale jejichž konzumace s sebou přináší řadu výhod. Do této skupiny můžeme směle zařadit i kdoule, které často bývají opomíjené – rozhodně si to ale nezaslouží!

Zahřejte se zimním kořením

Skořice, badyán, hřebíček… Nejen že krásně voní, ale prohřejí vás do posledního článku prstů. Pojďte se inspirovat….

Low carb bramborový salát bez brambor - čím nahradit brambory v bramborovém salátu?

Hledáte recept na zdravý vánoční bramborový salát? Stravujete se low carb a potřebujete nahradit brambory jinou, nízkosacharidovou surovinou? Minulý rok jsme zkusily dát do bramborového salátu cuketu, ale moc nás nenadchla. Abychom vám tedy ušetřily prozkoumávání slepých uliček, otestovaly jsme za vás různé suroviny. Tady je výsledek.

10 tipů na nejlepší vánoční cukroví

Hřebíček, skořice, vanilka a čokoláda… Také to u vás tak krásně voní? Že ještě nepečete? Tak to vám dáme tipy na nejlepší vánoční cukroví 2018. Určitě je vyzkoušejte!

Brambory, mrkev a řepa - síla vytažená ze země

Některé zdánlivě obyčejné rostliny, které uvidíme v každé zahradě, mají zajímavou schopnost. Energii ze slunečního svitu a vodu, kterou od jara do podzimu čerpají, ukládají do podzemní části. Tvoří se jim tak hlízy nebo zdužnatělé kořeny. Díky jejich pevné struktuře a velkému obsahu vody a zásobních látek se dají po sklizni snadno uskladnit a poté postupně spotřebovávat po celou dobu zimy.

9 tipů na nejlepší nízkosacharidové, low carb cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a z kuchyní se line vůně vánočního pečení. Pro příznivce keto nebo nízkosacharidového stravování jsme připravili několik tipů na low carb a keto cukroví. Nechte se inspirovat a ať vám chutná!

13 tipů na nejlepší jedlé dárky, které potěší

Tipy na jedlé dárky pro celou rodinu....

Sv. Martin – hodování a tradice

Na Svatého Martina bývá bílá peřina, říkává se občas. Je pravda, že začátkem listopadu se zpravidla výrazně ochlazuje a ve vzduchu jsou již pozvolna cítit prosincové mrazíky a příslib blížících se Vánoc. K Martinovi samotnému se ale váže řada tradicí a hodovních zvyklostí, které v tomto článku zmíníme. Ostatně se svátek na našem území slaví už od sedmého století našeho letopočtu, takže se těší opravdu dlouhé tradici.

Jak upéct dokonalou husu?

Co domácnost, to vlastní způsob, jak připravit tradiční svatomartinskou husu. Určitě i vy máte svůj oblíbený recept, který každoročně využíváte. Pokud jste však náhodou husu nikdy předtím nepřipravovali (všechno je ostatně jednou poprvé), určitě vám přijde vhod přečíst si, čemu se při pečení husy vyvarovat a na co naopak nezapomenout!

Přineste na stůl podzimní náladu

Podzim. Je to období plné barev, dozrávajícího ovoce a ořechů, babího léta, procházek do lesa a sbírání hub. Je to ale také období mrazíků, padajícího listí a někdy I plískanic. V kuchyni vedou jablka a hrušky, ořechy, houby a zvěřina. Pojďte se inspirovat a uvařit některá z jídel, které vás nejen zahřejí, ale také přinesou podzimní náladu na váš stůl.

Strašidelný Halloween

Vydlabané dýně, světlo svíček, vůně skořice. Bláznivé strašidelné kostýmy. Už je to tu… přichází k nám Halloween.

Fíky - zdravá podzimní lahůdka

Kdo by neznal z dovolené čerstvé fíky? Sladké, šťavnaté, světlé nebo temně ojíněné. Fíky jsou oblíbeným středomořským ovocem a jejich sezóna právě přichází. V obchodech budou k dostání od září do začátku listopadu.

Pečivo a jak se v něm vyznat

Víte, co znamená „cereální“? Které pečivo obsahuje více vlákniny a k čemu je prospěšná? Slyšeli jste již o kvasovém pečivu? Pokud si nejste úplně jistí, tento článek vám pomůže se v dané problematice zorientovat.

Jak poznat kvalitní med

Včelí med si lidé oblíbili už před desítkami tisíc let. Po dlouhou dobu to bylo jediné dostupné sladidlo. Nyní je med často preferován jako zdravější alternativa rafinovaného cukru. Med je ale zároveň jednou z nejčastěji falšovaných potravin. S jakými nešvary se můžeme nejčastěji setkat a jak vybrat kvalitní med? To vám poradíme v tomto článku.

Vejce, vajíčka a jak se v nich vyznat

Jak se označují vejce a co jednotlivé znaky znamenají? Jak vajíčka skladovat? Jak poznat, že jsou čerstvá? Posviťme si na ně....