Jídelní plán

Jsme nadšenci do zdraví, kteří tvoří tento web - chytrý receptový portál, kde u každého receptu najdete i výživové hodnoty. Chceme vám pomoct vařit zdravě, chutně a vyváženě. Tvoříme pro vás i magazín (dostupný v liště navrchu), kde najdete dávku inspirace a extra informace :) Jednou chceme být komplexní aplikací pro usnadnění (rodinného) stravování :)

Vzorový jídelníček RACIONÁLNÍ na týden ( + nákupní seznam k tomu )

Chybí vám inspirace ke každodennímu vaření? Chcete mít jistotu, že vaříte pestře a vaše rodina dostává z jídla vše, co potřebuje ke zdraví? Vyzkoušejte zdarma racionální vzorový jídelníček od specialisty.

Vzorový LOW CARB jídelníček na týden ( + nákupní seznam )

Hledáte vzorový low carb jídelníček na týden od nutričního terapeuta zdarma? Tak to jste tu správně. Recepty byly vybrány tak, abyste jeden den uvařili, druhý den měli jídlo do práce a bylo minimum vaření i zbytků.

Čím nahradit houskový knedlík na low carb?

Houskový nebo karlovarský knedlík a low carb – to bohužel nejde k sobě. Nemusíte ale zoufat, poradíme vám, čím klasické knedlíky nahradit a přidáme i osvědčené recepty.

Vánoční cukroví na poslední chvíli? Zkuste nepečené....

Že jste doma nestihli napéct vánoční cukroví? Nevadí! Vyzkoušejte naše recepty na zdravé cukroví. Jsou rychlé, dobré, odlehčené a doma budete za hvězdu.

Food by Heart - Nízkosacharidová video kuchařka

Začalo to snahou o několik kilo dolů a skončilo novou nízkosacharidovou kuchařkou. Manželé Matašovští – FOOD by Heart – připravili knihu plnou originálních a výborných receptů, praktických návodů i videopostupů. Recepty zvládne připravit zkušená kuchařka i úplný začátečník.

Vanilkový extrakt

Komu by nevoněla a nechutnala vanilka? Domácí vanilkový extrakt má mnoho využití a patřičně vám ovoní nejenom vánoční svátky! Navíc je tím nejlepším, co může být - je ze základních surovin a žádné umělé esence v něm rozhodně nenajdete. Tak honem do toho, hotovo máte za několik minut. Využijete ho nejen v kuchyni, ale také jako luxusní a žádaný jedlý dárek.

Dýňové recepty jak je neznáte

Také se vám na zahrádce urodily dýně? Nebaví vás baštit stále dokola jen dýňová polévka? Nezoufejte. Nechte se u nás inspirovat těmi nejlepšími dýňovými recepty a vyzkoušejte, co jste ještě neochutnali. Sedm osvědčených receptů z dýní pro vás připravili ti nejšikovnější čeští foodbloggeři .

Jak vybrat to správné low carb a keto víno?

I když jste na nízkosacharidové nebo keto dietě, není nutné se zcela vzdát alkoholických nápojů a zejména ne vína. Často se nás ale ptáte, jak zjistit obsah zbytkového cukru ve víně a které víno je to pravé. Pokusíme se vám tedy vše okolo vinného moku zodpovědět – samozřejmě z pohledu nízkosacharidového stravování.

Veselé avokádo  – rozhovor s autorkou Táňou Kajanovou

Proč by si ti, co se rozhodli žít Low Carb stylem, nemohli dopřát „úplně stejné“ cukrářské dobroty jako ti, co se stran cukru nijak neomezují? A musí oslavenec přijít o svůj narozeninový dort jen kvůli odlišnému stravovacímu stylu?

Právě v sezóně - pažitka

Pažitka se neřadí k nejoblíbenějším zeleninám. Ačkoliv má v české kuchyni nezastoupitelné postavení, jen málokdo by ji označil za nejchutnější zeleninu. Pažitka však v sobě skrývá víc dobrého, než by se mohlo na první pohled zdát.

Právě v sezóně – artyčoky

Artyčoky zůstávají nespravedlivě opomíjeny, a to často i milovníky zeleniny či nadšenými kuchaři. Je to o to větší škoda, protože artyčoky nejenom obsahují řadu zdraví prospěšných látek, ale rovněž v nich nenajdete skoro žádné tuky, jsou tedy vhodným jídlem například při dietě.

Velikonoce, kouzelné svátky jara

S výjimkou Vánoc patří Velikonoce k nejoblíbenějším českým svátkům, který slaví lidé bez ohledu na vyznání. Možná Velikonoce svůj zimní protějšek ještě malinko předčí, neboť se nepojí se stresem vyplývajícím ze shánění dárků. Velikonoce se těší dlouhé tradici a v tomto článku se podíváme na několik zajímavostí o nich, které jste třeba doposud ani neznali!

Domácí nutela  - zdravěji a bez éček

Milují vaše děti Nutellu? Ten sladký, čokoládově ořechový krém? Ty naše by si ji mazaly nejen na pečivo a palačinky, ale nejraději přímo na jazyk.

Masopust a koblihy

Masopust se neobejde bez pořádné hostiny. Jedním z jídel, které se k němu neomylně vážou, jsou již tradiční masopustní koblihy.

Zaostřeno na kapustu

Hledáte levnou a chutnou zeleninu sezonní v chladnějších obdobích roku? Pak je kapusta ta pravá. Z pole se totiž může sklízet jako jedna z posledních plodin před začátkem zimy a na zahrádce přečká i první mrazy. I když nebyla dříve příliš oblíbená, nyní se vrací na gastronomické nebe.

7 receptů ze zelí, které vám zaručeně budou chutnat

Zelí červené i bílé. Ve středoevropské a východoevropské kuchyni je odpradávna surovinou číslo jedna. Je základem mnoha tradičních pokrmů a těší se i v dnešní době nemalé oblibě. Je zdravé, dobré a právě v sezóně. Pojďme se spolu podívat, jak z nenáročné a levné suroviny vykouzlit opravdové lahůdky.

Právě v sezóně – brokolice

Brokolice proslula jako strašák malých dětí, které ji většinou nechtějí jíst. V tomto případě platí, že nevědí, o co přicházejí. Nejenže je brokolice velmi zdravá, ale při správné přípravě jde rovněž o nesmírně lahodnou surovinu, z níž jde navíc vyrobit velké množství pokrmů.

Červená řepa v kuchyni

Určitě jste se s ní už potkali. Dříve opomíjená Popelka z kyselého nálevu se stala hvězdou současné gastronomie. Setkáte se s ní často - v salátech, polévkách, hlavních jídlech i sladkém pečení. A všude svoji roli sehraje zkrátka… skvěle.

Šunky, salámy a jak na ně

V dnešním díle našeho seriálu o potravinách se zaměříme na šunky a salámy. Poradíme, jak se nenechat zmást a po které šunce v obchodě sáhnout.

Právě v sezóně – kdoule

Jablka, hrušky, meruňky a jim podobné zná a pěstuje spousta lidí. Nejde však o jediné druhy ovoce, které nejenom lahodně chutnají, ale jejichž konzumace s sebou přináší řadu výhod. Do této skupiny můžeme směle zařadit i kdoule, které často bývají opomíjené – rozhodně si to ale nezaslouží!

Zahřejte se zimním kořením

Skořice, badyán, hřebíček… Nejen že krásně voní, ale prohřejí vás do posledního článku prstů. Pojďte se inspirovat….

Low carb bramborový salát bez brambor - čím nahradit brambory v bramborovém salátu?

Hledáte recept na zdravý vánoční bramborový salát? Stravujete se low carb a potřebujete nahradit brambory jinou, nízkosacharidovou surovinou? Minulý rok jsme zkusily dát do bramborového salátu cuketu, ale moc nás nenadchla. Abychom vám tedy ušetřily prozkoumávání slepých uliček, otestovaly jsme za vás různé suroviny. Tady je výsledek.

10 tipů na nejlepší vánoční cukroví

Hřebíček, skořice, vanilka a čokoláda… Také to u vás tak krásně voní? Že ještě nepečete? Tak to vám dáme tipy na nejlepší vánoční cukroví 2018. Určitě je vyzkoušejte!

Brambory, mrkev a řepa - síla vytažená ze země

Některé zdánlivě obyčejné rostliny, které uvidíme v každé zahradě, mají zajímavou schopnost. Energii ze slunečního svitu a vodu, kterou od jara do podzimu čerpají, ukládají do podzemní části. Tvoří se jim tak hlízy nebo zdužnatělé kořeny. Díky jejich pevné struktuře a velkému obsahu vody a zásobních látek se dají po sklizni snadno uskladnit a poté postupně spotřebovávat po celou dobu zimy.

9 tipů na nejlepší nízkosacharidové, low carb cukroví

Vánoce jsou za dveřmi a z kuchyní se line vůně vánočního pečení. Pro příznivce nízkosacharidového stravování jsme připravili několik tipů na low carb a keto cukroví. Nechte se inspirovat a ať vám chutná!

Jak nahradit jíšku při low carb stravování? Čím zdravě zahustit?

Čím nahradit jíšku z mouky a jak zahustit polévku, omáčku nebo guláš, když jíte low carb? Představíme vám zaručené tipy, jak nízkosacharidově, zdravě a bez lepku zahušťovat. Nebojte se, nikdo nic nepozná….

13 tipů na nejlepší jedlé dárky, které potěší

Tipy na jedlé dárky pro celou rodinu....

Sv. Martin – hodování a tradice

Na Svatého Martina bývá bílá peřina, říkává se občas. Je pravda, že začátkem listopadu se zpravidla výrazně ochlazuje a ve vzduchu jsou již pozvolna cítit prosincové mrazíky a příslib blížících se Vánoc. K Martinovi samotnému se ale váže řada tradicí a hodovních zvyklostí, které v tomto článku zmíníme. Ostatně se svátek na našem území slaví už od sedmého století našeho letopočtu, takže se těší opravdu dlouhé tradici.

Jak upéct dokonalou husu?

Co domácnost, to vlastní způsob, jak připravit tradiční svatomartinskou husu. Určitě i vy máte svůj oblíbený recept, který každoročně využíváte. Pokud jste však náhodou husu nikdy předtím nepřipravovali (všechno je ostatně jednou poprvé), určitě vám přijde vhod přečíst si, čemu se při pečení husy vyvarovat a na co naopak nezapomenout!

Přineste na stůl podzimní náladu

Podzim. Je to období plné barev, dozrávajícího ovoce a ořechů, babího léta, procházek do lesa a sbírání hub. Je to ale také období mrazíků, padajícího listí a někdy I plískanic. V kuchyni vedou jablka a hrušky, ořechy, houby a zvěřina. Pojďte se inspirovat a uvařit některá z jídel, které vás nejen zahřejí, ale také přinesou podzimní náladu na váš stůl.

Strašidelný Halloween

Vydlabané dýně, světlo svíček, vůně skořice. Bláznivé strašidelné kostýmy. Už je to tu… přichází k nám Halloween.

Fíky - zdravá podzimní lahůdka

Kdo by neznal z dovolené čerstvé fíky? Sladké, šťavnaté, světlé nebo temně ojíněné. Fíky jsou oblíbeným středomořským ovocem a jejich sezóna právě přichází. V obchodech budou k dostání od září do začátku listopadu.

Pečivo a jak se v něm vyznat

Víte, co znamená „cereální“? Které pečivo obsahuje více vlákniny a k čemu je prospěšná? Slyšeli jste již o kvasovém pečivu? Pokud si nejste úplně jistí, tento článek vám pomůže se v dané problematice zorientovat.

Jak poznat kvalitní med

Včelí med si lidé oblíbili už před desítkami tisíc let. Po dlouhou dobu to bylo jediné dostupné sladidlo. Nyní je med často preferován jako zdravější alternativa rafinovaného cukru. Med je ale zároveň jednou z nejčastěji falšovaných potravin. S jakými nešvary se můžeme nejčastěji setkat a jak vybrat kvalitní med? To vám poradíme v tomto článku.

Vejce, vajíčka a jak se v nich vyznat

Jak se označují vejce a co jednotlivé znaky znamenají? Jak vajíčka skladovat? Jak poznat, že jsou čerstvá? Posviťme si na ně....