Jídelní plán
  • Soutěže
  • Recepty
  • Magazín
  • Přihlášení
  • Registrace
  • Přidat recept
  • Přihlášení
  • Registrace

Přihlaste se prostřednictvím svého účtu na

login Googlu
nebo

prostřednictvím svého e-mailu

Zapomněli jste heslo? Nezoufejte a obnovte si jej.

Nejste ještě zaregistrovaná? Nevadí, napravit to můžete hned teď!

Zaregistrujte se prostřednictvím svého účtu na

login Googlu
nebo

prostřednictvím svého e-mailu

Už máte účet? Přihlaste se!

×
  • Úvod
  • Soutěže
  • Recepty
  • Magazín
  • Přihlášení
  • Registrace
Přineste na stůl podzimní náladu

Přineste na stůl podzimní náladu

25. 10. 2018 Jídelní plán

Podzim. Je to období plné barev, dozrávajícího ovoce a ořechů, babího léta, procházek do lesa a sbírání hub. Je to ale také období mrazíků, padajícího listí a někdy I plískanic. V kuchyni vedou jablka a hrušky, ořechy, houby a zvěřina. Pojďte se inspirovat a uvařit některá z jídel, které vás nejen zahřejí, ale také přinesou podzimní náladu na váš stůl.

Vepřový bok pečený na jablkách a hruškách

Česnek a kuchyně, základ mojí kuchyně

Hruškový koláč s mandlovou náplní

1001 Voyages Gourmands

Bramboračka s houbami

Kitchen Affair

Špaldová bábovka s hruškami a hřebíčkem

Kateřina Gallinová

Čočkový salát s rukolou, houbami a sušenými rajčaty

VEGGIE FISH

Líbil se vám článek? Šiřte ho dál!

Jídelní plán

Jídelní plán

Jídelní plán - Jídelní plán

Jsme nadšenci do zdraví, kteří tvoří tento web - chytrý receptový portál, kde u každého receptu najdete i výživové hodnoty. Chceme vám pomoct vařit zdravě, chutně a vyváženě. Tvoříme pro vás i magazín (dostupný v liště navrchu), kde najdete dávku inspirace a extra informace :) Jednou chceme být komplexní aplikací pro usnadnění (rodinného) stravování :)

Co takhle si přečíst ještě

Jak si vybrat mezi erythritolem a xylitolem?

Jak si vybrat mezi erythritolem a xylitolem?

12. 5. 2022 Kateřina Gallinová

Bojujete se závislostí na sladkém, snažíte se postupně zlepšit svůj jídelníček, snížit podíl sacharidů, zhubnout a nebo jste diabetik? Pak se vám mohou, i když je samozřejmě nejzdravější nedoslazovat vůbec, alternativy cukru hodit, i když třeba jen při slavnostních příležitostech.

Chcete se pokusit o remisi (pre)diabetu nebo potřebujete zhubnout? Otevíráme specializovaný program!

Chcete se pokusit o remisi (pre)diabetu nebo potřebujete zhubnout? Otevíráme specializovaný program!

6. 4. 2022 Jídelní plán

Otevíráme přihlášky do dalšího kola kurzu pro pacienty s prediabetem a diabetem 2. typu a obezitou. V průběhu programu budete pracovat na stabilizaci vašich glykémií, lepší kompenzaci vašeho diabetu a můžete se pod odborným vedením pokusit diabetes dokonce setřást a dosáhnout remise (stav podobný uzdravení). Program je otevírán také ve variantě pro zájemce o hubnutí nebo jako prevence diabetu (pokud máte diabetes 2. typu v rodině a máte nadváhu).

Jak dia program Život 2.0 účastníkům změnil život - Iveta Š.

Jak dia program Život 2.0 účastníkům změnil život - Iveta Š.

18. 3. 2022 Jídelní plán

Diabetes 2. typu je vážná nemoc přinášející mnoho komplikací - problémy se zrakem, vysoké riziko ztráty končetin i poškození ledvin. Pacienti jsou většinou doživotně odsouzeni k užívání medikace. Díky změně životního stylu lze ale dosáhnout remise - stavu blízkého uzdravení. Nemoc dále nepostupuje, často lze léky vysadit a pacienti tak mohou žít kvalitněji a více bez starostí. Jako před nemocí.

Sladidla v nízkosacharidové stravě a při cukrovce

Sladidla v nízkosacharidové stravě a při cukrovce

17. 2. 2022 Jídelní plán

Sladká chuť k lidstvu od nepaměti patří. Pomáhala nám rozpoznávat potraviny nejedovaté a bohaté na tehdy tak potřebnou energii. Kromě medu, ovoce a jiných sezónních plodin bohatších na cukry ale nic sladkého příroda nenabízela. Až s rozvojem průmyslu přišla mnohá nezdravá pokušení. A tak dnes hledáme různé možnosti, jak spotřebu cukru snížit.

Laboratorní hodnoty - TAHÁK

Laboratorní hodnoty - TAHÁK

3. 2. 2022 Jídelní plán

Ve výsledcích z laboratoře se ale můžete setkat s řadou různých zkratek pro stejná vyšetření. Aby se vám laboratorní hodnoty lépe zapisovaly, připravila pro vás paní doktorka seznam nejčastějších zkratek a také základní informace k jednotlivým vyšetřením.

OBSLUHA APLIKACE: Jak si přidat Jídelní plán na plochu mobilu nebo telefonu

OBSLUHA APLIKACE: Jak si přidat Jídelní plán na plochu mobilu nebo telefonu

28. 1. 2022 Jíťa

V tomto článku si ukážeme, jak si vytvořit na ploše telefonu nebo mobilu tlačítko Jídelního plánu. Nebudete už tedy muset pokaždé otevřít internetový prohlížeč a zadávat adresu www.jidelniplan.cz, ale bude vám stačit jedno kliknutí na "ikonku" - tlačítko Jídelního plánu. Do budoucna vám to ušetří hodně času a přidá pohodlí. Nebojte, je to jednoduché.

9 osvědčených receptů na vánoční cukroví - bez lepku, cukru i pro diabetiky

9 osvědčených receptů na vánoční cukroví - bez lepku, cukru i pro diabetiky

16. 12. 2021 Jídelní plán

Vánoce už jsou téměř tady a pečení je v plném proudu. Pokud hledáte osvědčené recepty na zdravější cukroví, cukroví bez cukru a pro diabetiky, tak to jste tady správně. Nechte se inspirovat a mlsejte bez cukru:)

Dá se cukrovka 2.typu léčit?  Lze dosáhnout jejího ústupu - remise?

Dá se cukrovka 2.typu léčit? Lze dosáhnout jejího ústupu - remise?

1. 11. 2021 Jídelní plán

Pojďme se podívat, jak to s cukrovkou 2. typu opravdu je. Dozvíte se, jaké jsou důvody vzniku diabetu 2.typu, jak proti této nemoci můžete bojovat, jak dostat cukr pod kontrolu a pokusit se o remisi.

Sladidla v nízkosacharidové stravě a při cukrovce

Sladidla v nízkosacharidové stravě a při cukrovce

14. 7. 2021 Kateřina Gallinová

Sladká chuť k lidstvu od nepaměti patří. Pomáhala nám rozpoznávat potraviny nejedovaté a bohaté na tehdy tak potřebnou energii. Kromě medu, ovoce a jiných sezónních plodin bohatších na cukry ale nic sladkého příroda nenabízela. Až s rozvojem průmyslu přišla mnohá nezdravá pokušení. A tak dnes hledáme různé možnosti, jak spotřebu cukru snížit.

Jak provést odběr glykemie, nejčastější chyby

Jak provést odběr glykemie, nejčastější chyby

22. 3. 2021 Jídelní plán

Zvýšená hladina cukru v krvi je hlavním příznakem cukrovky 1. i 2. typu a její pravidelné měření je zcela zásadní pro úspěšnou léčbu. Každý jedinec trpící diabetem by tedy měl být schopen si glykémii sám měřit, aby mohl dosáhnout co nejlepší kompenzace, tj. kontroly cukrovky a předejít tak případným pozdějším komplikacím.

Jak zvládnout chutě na sladké

Jak zvládnout chutě na sladké

4. 2. 2021 Kateřina Gallinová

Nezvladatelné chutě na sladké vás můžou potrápit v mnoha ohledech. Nadměrné ukládání tukových zásob, trávicí obtíže, kazící se zuby, neustálé myšlenky na jídlo, hlavně to nezdravé, cukrovka, nebo třeba bolesti hlavy, únava ... kdo se hlásí? Ale nebojte se, existují možnosti, jak s tímhle vším zatočit.

Hledáme dobrovolníky do pilotního ověření určené pro DIABETIKY 2. TYPU

Hledáme dobrovolníky do pilotního ověření určené pro DIABETIKY 2. TYPU

31. 1. 2021 Jídelní plán

Hledáme 40 dobrovolníků pro pilotní testování webové aplikace pro nutriční podporu pacientů s prediabetem a diabetem 2. typu. Cílem pilotního programu je ověření podpory aplikace Jídelní plán při vyléčení nebo výrazného zlepšení diabetu pomocí přechodné diety následované trvalou úpravou stravy.

Co jíst na nízkosacharidové dietě

Co jíst na nízkosacharidové dietě

27. 1. 2021 Adéla Kábelová

Začínáte s nízkosacharidovou dietou a nevíte, co správně jíst? V tomto článku naleznete řadu tipů na vhodné snídaně, obědy a večeře. Svačiny jsme cíleně vynechali, protože při nízkosacharidové dietě se doporučuje jíst jen tři hlavní jídla denně. Pokud se stane, že dostanete mezi jídly hlad, nikoliv jen chuť, zkuste si přesunout následující hlavní jídlo na dřívější hodinu a pořádně se najíst.

Sacharidová - keto chřipka: tipy a triky, jak jí zvládnout

Sacharidová - keto chřipka: tipy a triky, jak jí zvládnout

6. 1. 2021 Adéla Kábelová

Přestože sacharidová chřipka není, oproti skutečné chřipce, nijak nebezpečná, může narušit Vaše odhodlání ke změně životního stylu. Přerušovat ale nově zavedený dietní režim jen kvůli sacharidové chřipce se nemusí vůbec vyplatit. Pokud se k dietě vrátíte, dříve či později si sacharidovou chřipkou nejspíš stejně projdete. Ukážeme si tedy několik tipů, jak zvládnout toto období co nejlépe.

Sacharidová - keto chřipka: co to je a jak se jí zbavit

Sacharidová - keto chřipka: co to je a jak se jí zbavit

6. 1. 2021 Adéla Kábelová

Konečně jste se odhodlali začít s nízkosacharidovou dietou. Slavíte první úspěchy, kila letí dolů, cítíte se skvěle a najednou bum. Je vám zle, ležíte v posteli a hlavou se Vám honí, že byste to celé nejraději vzdali. Pravděpodobně právě máte sacharidovou chřipku.

Nejlepší LC vánoční cukroví? 13 druhů, po kterých se zapráší!

Nejlepší LC vánoční cukroví? 13 druhů, po kterých se zapráší!

7. 12. 2020 Jídelní plán

Hledáte recepty na osvědčené LC cukroví? Bez cukru a bez mouky? Tak to jste tady správně. Vyberte si z těch nejlepších low carb, keto recetů a pusťte se do pečení s námi!

V hlavní roli čokoláda: Jak vybrat tu správnou pro diabetika nebo při low carb a keto dietě

V hlavní roli čokoláda: Jak vybrat tu správnou pro diabetika nebo při low carb a keto dietě

25. 11. 2020 Jídelní plán

Milujete čokoládu? My také. A máme pro vás dobrou zprávu. Pochutnat si na ní můžete, i když máte diabetes – cukrovku, jste na low carb nebo keto dietě. Jak ale vybrat tu správnou? V tomto článku se vám pokusíme odpovědět a poskytnout vodítka k výběru té pravé.

Jak se správně měřit a sledovat tělesné míry

Jak se správně měřit a sledovat tělesné míry

19. 11. 2020

Díky pravidelnému měření jednotlivých tělesných partií můžete sledovat své pokroky a radovat se z každého úspěchu. Poradíme vám, jak se správně měřit pro kalorickou kalkulačku, která vám na základě zadaných hodnot vypočítá doporučený denní příjem.

Jak nahradit jíšku při low carb stravování? Čím zdravě zahustit?

Jak nahradit jíšku při low carb stravování? Čím zdravě zahustit?

20. 10. 2020 Jídelní plán

Čím nahradit jíšku a bez mouky zahustit polévku, omáčku nebo guláš, když jíte low carb, nebo jste na dietě? Představíme vám zaručené tipy, jak nízkosacharidově, zdravě a bez lepku zahušťovat. Nebojte se, nikdo nic nepozná….

Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt

12. 10. 2020 Jídelní plán

Komu by nevoněla a nechutnala vanilka? Domácí vanilkový extrakt má mnoho využití a patřičně vám ovoní nejenom vánoční svátky! Navíc je tím nejlepším, co může být - je ze základních surovin a žádné umělé esence v něm rozhodně nenajdete. Teď je ten správný čas si ho připravit.Tak honem do toho, hotovo máte za několik minut. Využijete ho nejen v kuchyni, ale také jako luxusní a žádaný jedlý dárek.

Právě v sezóně  - mák.

Právě v sezóně - mák.

18. 9. 2020 Vendula Kreplová

Většina lidí si mák spojuje s tradičními makovými buchtami, ale věděli jste, že tato zázračná potravina má mnoho dalších využití a výhod, díky kterým se jí vyplatí věnovat pozornost?

Právě v sezóně - pórek

Právě v sezóně - pórek

3. 9. 2020 Vendula Kreplová

Kolik toho víte o pórku? Na tuto zeleninu můžeme v obchodech narazit takřka po celý rok, ale přesto si zaslouží ještě více pozornosti. Je totiž nejenom chuťově výborná, ale rovněž nesmírně zdravá.

Právě v sezóně - rybíz

Právě v sezóně - rybíz

20. 6. 2020 Vendula Kreplová

S rybízem se nesetkáváme v obchodech tak často jako s jinými druhy ovoce, proto je oproti nim lehce opomíjený. To však nic nemění na tom, že rybíz nejenom dobře chutná, ale také nabízí řadu zdravotních výhod a dokáže v kuchyni velmi mile překvapit!

Právě v sezóně - zelený hrášek

Právě v sezóně - zelený hrášek

5. 6. 2020 Vendula Kreplová

Hrášek je malý zelený zázrak. Bez nadsázky – nejenže ho jde využít na mnoho způsobů, ale rovněž představuje poklad pro lidské zdraví. V malém obalu se tak skrývá velké množství kladů.

Právě v sezóně - angrešt

Právě v sezóně - angrešt

31. 5. 2020 Vendula Kreplová

S angreštem se v české kuchyni nesetkáváme příliš často. Je to ovšem škoda, neboť ačkoliv toto ovoce nepatří k těm nejrozšířenějším, má bohaté využití i řadu zdravotních výhod, díky nimž se vyplatí si ho do jídelníčku zařadit častěji.

Vzorový jídelníček RACIONÁLNÍ na týden ( + nákupní seznam k tomu )

Vzorový jídelníček RACIONÁLNÍ na týden ( + nákupní seznam k tomu )

25. 3. 2020 Jídelní plán

Chybí vám inspirace ke každodennímu vaření? Chcete mít jistotu, že vaříte pestře a vaše rodina dostává z jídla vše, co potřebuje ke zdraví? Vyzkoušejte zdarma racionální vzorový jídelníček od specialisty.

Vzorový LOW CARB jídelníček na týden ( + nákupní seznam )

Vzorový LOW CARB jídelníček na týden ( + nákupní seznam )

19. 3. 2020 Jídelní plán

Hledáte vzorový low carb jídelníček na týden od nutričního terapeuta zdarma? Tak to jste tu správně. Recepty byly vybrány tak, abyste jeden den uvařili, druhý den měli jídlo do práce a bylo minimum vaření i zbytků.

Základní potraviny: Když chcete jíst skutečné jídlo

Základní potraviny: Když chcete jíst skutečné jídlo

7. 3. 2020

Chcete se stravovat zdravě a dodat svému tělu ty správné živiny? Postavte svůj jídelníček na základních potravinách, které prošly jen minimálním zpracováním.

Čím nahradit houskový knedlík na low carb?

Čím nahradit houskový knedlík na low carb?

10. 2. 2020 Jídelní plán

Houskový nebo karlovarský knedlík a low carb – to bohužel nejde k sobě. Nemusíte ale zoufat, poradíme vám, čím klasické knedlíky nahradit a přidáme i osvědčené recepty.

Právě v sezóně - celer

Právě v sezóně - celer

1. 2. 2020 Vendula Kreplová

Ačkoliv se celer aktivně pěstuje a využívá již od doby starověku, stále v české kuchyni nepatří k tak rozšířené ingredienci, jak by si bezpochyby zasloužil.

Právě v sezóně - růžičková kapusta

Právě v sezóně - růžičková kapusta

13. 1. 2020 Vendula Kreplová

Růžičková kapusta je v českých kuchyních stále méně využívaná než jiné druhy zeleniny. To by však stálo za to změnit, neboť tento druh zeleniny kromě skvělé chuti nabízí i řadu zdravotních výhod, které její konzumenti jistě ocení.

Čekankový sirup

Čekankový sirup

13. 1. 2020 Kateřina Gallinová

Sirup extrahovaný z kořene čekanky se v poslední době těší velké oblibě. Je ale opravu tak zdravý, skvělý a bez rizik, jak se o něm vykládá? Podívejme se na jeho složení blíže.

WHR a typy postav - jak ho spočítat a vyhodnotit

WHR a typy postav - jak ho spočítat a vyhodnotit

12. 1. 2020

Index WHR (Waist Hip Ratio) udává poměr obvodu pasu a boků. Zároveň slouží jako ukazatel distribuce tuku v těle. Doplňuje informace o BMI. Do kalkulačky zadejte obvod svého pasu a boků. Výsledek vám ukáže, jaký typ postavy máte a zda vám hrozí nějaká zdravotní rizika.

BMI - co to je a jak fungje

BMI - co to je a jak fungje

7. 1. 2020

BMI (z anglického Body Mass Index) udává index tělesné hmotnosti na základě výšky a váhy. Výpočet BMI pracuje na nepřímém měření tuku v těle. Výsledek určuje možná zdravotní rizika plynoucí z nadváhy či obezity.

Vánoční cukroví na poslední chvíli? Zkuste nepečené....

Vánoční cukroví na poslední chvíli? Zkuste nepečené....

17. 12. 2019 Jídelní plán

Že jste doma nestihli napéct vánoční cukroví? Nevadí! Vyzkoušejte naše recepty na zdravé cukroví. Jsou rychlé, dobré, odlehčené a doma budete za hvězdu.

Food by Heart - Nízkosacharidová video kuchařka

Food by Heart - Nízkosacharidová video kuchařka

10. 12. 2019 Jídelní plán

Začalo to snahou o několik kilo dolů a skončilo novou nízkosacharidovou kuchařkou. Manželé Matašovští – FOOD by Heart – připravili knihu plnou originálních a výborných receptů, praktických návodů i videopostupů. Recepty zvládne připravit zkušená kuchařka i úplný začátečník.

Zpracované versus základní potraviny. Kterým je lepší dát přednost?

Zpracované versus základní potraviny. Kterým je lepší dát přednost?

19. 11. 2019

Není kalorie jako kalorie. Výživové přínosy potravin nezáleží pouze na jejich složení. Velký vliv má také míra a způsob jejich zpracování. Během sestavování zdravého jídelníčku je důležité zaměřit se především na vhodně zvolené potraviny. Se správným výběrem vám pomůže také dělení potravin právě podle stupně jejich zpracování.

Bezobilný keto chléb PURETASTE - rozhovor se zakladatelkou Ilonou Dostálovou

Bezobilný keto chléb PURETASTE - rozhovor se zakladatelkou Ilonou Dostálovou

5. 11. 2019 Vendula Kreplová

Chleba je součástí každodenní stravy velkého množství lidí, ale není chleba jako chleba. Existuje i speciální bezobilný chléb. Jak a kde se peče? O tom si můžete přečíst více v tomto rozhovoru s Ilonou Dostálovou, zakladatelkou projektu PURETASTE.

Bylinky vhodné v těhotenství

Bylinky vhodné v těhotenství

27. 10. 2019 Anna Bačíková

Těhotenství a mateřství patří mezi nejkrásnější, ale jedno z nejnáročnějších období žen. Náročnost těhotenství spočívá v různých onemocnění, která se mohou vyskytovat u gravidních žen. Ačkoliv je na trhu je obrovské množství doplňků stravy, bylin, léčiv, není jednoduché se vyznat, který přípravek je vhodný pro těhotné, tak aby byl bezpečný jak pro matku, tak i dítě.

To pravé jídlo při těhotenské cukrovce - Lily Nichols

To pravé jídlo při těhotenské cukrovce - Lily Nichols

24. 10. 2019 Kateřina Gallinová

Nedávno v menším českém nakladatelství Altenberg vyšla česká verze knihy o gestačním diabetu s podtitulem Účinná alternativa ke konvenčním výživovým doporučením. A přesně toto můžete od této útlejší, ale informacemi nabité publikace čekat.

To pravé jídlo při těhotenské cukrovce - rozhovor s nakladatelkou Barborou Kodetovou

To pravé jídlo při těhotenské cukrovce - rozhovor s nakladatelkou Barborou Kodetovou

24. 10. 2019 Kateřina Gallinová

V letošním roce 2019 vyšel v mladém českém nakladatelství Altenberg český překlad knihy Real Food for Gestational Diabetes, jejíž autorkou je talentovaná poradkyně pro výživu, prevenci a léčbu cukrovky Lily Nichols, RDN, CDE. Český název publikace To pravé jídlo při těhotenské cukrovce a podtitul Účinná alternativa ke konvenčním výživovým doporučením přesně vystihují, o čem pojednává.

Právě v sezóně - jablka

Právě v sezóně - jablka

5. 10. 2019 Vendula Kreplová

Když dojde na jablka, netřeba je zdlouhavě představovat. Toto ovoce znají a milují celé tisíce lidí. I vy jste se s ním určitě v minulosti opakovaně mnohokrát setkali. Kolik toho ovšem o jablcích a jejich takřka zázračných zdravotních účincích doopravdy víte?

Dýňové recepty jak je neznáte

Dýňové recepty jak je neznáte

15. 9. 2019 Jídelní plán

Také se vám na zahrádce urodily dýně? Nebaví vás baštit stále dokola jen dýňová polévka? Nezoufejte. Nechte se u nás inspirovat těmi nejlepšími dýňovými recepty a vyzkoušejte, co jste ještě neochutnali. Sedm osvědčených receptů z dýní pro vás připravili ti nejšikovnější čeští foodbloggeři .

Knihy o nízkosacharidové stravě

Knihy o nízkosacharidové stravě

10. 9. 2019 Kateřina Gallinová

Hledáte možnosti, jak zlepšit svoje zdraví, jen zatím nevíte kterou vybrat? Plánujete omezit sacharidy ve svém jídelníčku a tápete, jak začít? Nebo je váš jídelníček již low carb, ale potřebujete více informací o tomto typu stravování? Přemýšlíte o koupi kuchařky s nízkosacharidovými recepty? Pak je tento článek určen právě pro vás.

Jak poznat kvalitní sójovou omáčku?

Jak poznat kvalitní sójovou omáčku?

9. 9. 2019 Vendula Kreplová

Vyrobit či zakoupit kvalitní sójovou omáčku není jednoduché. Na trhu najdete spoustu náhražek, které se skutečnou sójovou omáčkou nemají mnoho společného a lidem znesnadňují orientaci v nabídce. Naštěstí existuje několik faktorů, kterými se při výběru můžete řídit.

Právě v sezóně - houby

Právě v sezóně - houby

5. 9. 2019 Vendula Kreplová

Houby v minulosti patřily mezi důležité potraviny, bez nichž se člověk neobešel. Houbaření navíc bylo velmi oblíbeným koníčkem, kdežto v současnosti se mu již tolik lidí nevěnuje, a s houbami se setkávají pouze na pultech obchodů, jestli vůbec. Je to o to větší škoda, neboť houby nabízejí spoustu zdravotních výhod, díky nimž se vyplatí jim věnovat pozornost.

Právě v sezóně - švestky

Právě v sezóně - švestky

23. 7. 2019 Vendula Kreplová

Švestky nepatří k ovoci, které by většina lidí označila za své nejoblíbenější. To však nic nemění na tom, že nejenom výborně chutnají, ale rovněž jsou velice zdravé. Jestli jste jim tedy doteď nepřišli na chuť, zkuste švestkám dát druhou šanci. Třeba budete příjemně překvapení.

Jak vybrat to správné low carb a keto víno?

Jak vybrat to správné low carb a keto víno?

19. 7. 2019 Jídelní plán

I když jste na nízkosacharidové nebo keto dietě, není nutné se zcela vzdát alkoholických nápojů a zejména ne vína. Často se nás ale ptáte, jak zjistit obsah zbytkového cukru ve víně a které víno je to pravé. Pokusíme se vám tedy vše okolo vinného moku zodpovědět – samozřejmě z pohledu nízkosacharidového stravování.

Právě v sezóně - rajčata

Právě v sezóně - rajčata

15. 7. 2019 Ronnie

Rajčata, nebo chcete-li rajská jablíčka, jsou snad opravdu plody z ráje. Italové jim říkají pomodoro, což pochází buď od slova adorare (zbožňovat) nebo d´oro (ze zlata). Španělský název tomate zase pochází pravděpodobně z aztéckého slova tomatl,a má poukazovat na jejich naducaný, jemně zaoblený tvar, ale také může nést význam jako úžasný a půvabný. Zkrátka samé superlativy.

Právě v sezóně - borůvky

Právě v sezóně - borůvky

27. 6. 2019 Vendula Kreplová

Borůvky také můžeme přeneseně označit za malé kouzelné bobulky. Na první pohled se toto pojmenování může zdát přehnané, ale když se zamyslíte nad zdravotními výhodami borůvek a uvědomíte si, kolik možných využití mají, rázem pochopíte, že jsou vskutku zázračné.

Právě v sezóně - jahody

Právě v sezóně - jahody

4. 6. 2019 Vendula Kreplová

Jahody se řadí k oblíbenému ovoci spousty lidí. Nejenže jsou lahodné, šťavnaté a symbolizují příchod dlouho očekávaného léta, ale navíc jsou také velice zdravé. V malém balíčku tak nabízejí mnoho výhod!

Bylinkové likéry a vína

Bylinkové likéry a vína

18. 5. 2019 Anna Bačíková

Bylinkové likéry a vína zažívají v dnešní době renesanci. Mnoho lidí si doma připravuje bylinné likéry či „nakládá“ bylinky do vína. Mezi nejznámější bylinný likér patří ořechový, který se připravuje ze zelených vlašských ořechů a koření – například celá skořice, jalovec, hřebíček aj. Každý si připravuje tento likér podle vlastního osvědčeného receptu.

Brutnák lékařský - zapomenutá bylinka našich babiček

Brutnák lékařský - zapomenutá bylinka našich babiček

14. 5. 2019 Anna Bačíková

V dřívějších dobách, kdy ještě moderní léky byly nedostatkovým zbožím, používaly se k léčení různých neduhů bylinky. Každá vesnice měla svou takzvanou babku kořenářku, která dokázala umíchat nemocným lidem či zvířatům lektvary z léčivých bylin. Mnohdy používaly i části živočichů nebo živočišné jedy. Je škoda, že se na tento bylinkářský um zapomnělo.

Právě v sezóně - ředkvičky

Právě v sezóně - ředkvičky

11. 5. 2019 Vendula Kreplová

Malá, ale šikovná. I tak by se dala charakterizovat ředkvička. Tato zdánlivě nenápadná zelenina v sobě skrývá plno zdravotních výhod a v kuchyni ji lze využít na více možných způsobů. Chcete vědět, jaké to jsou?

Léčivý smrkový sirup

Léčivý smrkový sirup

28. 4. 2019 Anna Bačíková

V lidovém léčitelství se uplatňuje sirup z mladých smrkových větviček při vlhkém kašli. Silice, které jsou obsaženy ve smrkovém jehličí, působí na epitel dýchacích cest, kde mírným drážděním vyvolávají vydatnější sekreci. Silice taktéž působí desinfekčně na zanícenou sliznici. Silice z jehličnatých dřevin jsou vhodné i k inhalacím – samozřejmě s opatrností. Dále by měli být opatrní lidé, kteří mají jakoukoli dysfunkci ledvin. Protože silice mohou podráždit tkáň ledvin a to i v případě zevní aplikace.

Veselé avokádo  – rozhovor s autorkou Táňou Kajanovou

Veselé avokádo – rozhovor s autorkou Táňou Kajanovou

27. 4. 2019 Jídelní plán

Proč by si ti, co se rozhodli žít Low Carb stylem, nemohli dopřát „úplně stejné“ cukrářské dobroty jako ti, co se stran cukru nijak neomezují? A musí oslavenec přijít o svůj narozeninový dort jen kvůli odlišnému stravovacímu stylu?

Právě v sezóně - pažitka

Právě v sezóně - pažitka

9. 4. 2019 Jídelní plán

Pažitka se neřadí k nejoblíbenějším zeleninám. Ačkoliv má v české kuchyni nezastoupitelné postavení, jen málokdo by ji označil za nejchutnější zeleninu. Pažitka však v sobě skrývá víc dobrého, než by se mohlo na první pohled zdát.

Léčivé sirupy a medy z přírodní lékárny

Léčivé sirupy a medy z přírodní lékárny

6. 4. 2019 Anna Bačíková

Každý z nás si určitě vybavuje z dětství sladkou chuť bylinkové medicíny na kašel. V dnešní době se již můžeme setkat s celou škálou komerčně vyráběných sirupů napomáhající odkašlání, až po sirupy na horečku pro dětskou populaci.

Právě v sezóně – artyčoky

Právě v sezóně – artyčoky

25. 3. 2019 Jídelní plán

Artyčoky zůstávají nespravedlivě opomíjeny, a to často i milovníky zeleniny či nadšenými kuchaři. Je to o to větší škoda, protože artyčoky nejenom obsahují řadu zdraví prospěšných látek, ale rovněž v nich nenajdete skoro žádné tuky, jsou tedy vhodným jídlem například při dietě.

Velikonoce, kouzelné svátky jara

Velikonoce, kouzelné svátky jara

15. 3. 2019 Jídelní plán

S výjimkou Vánoc patří Velikonoce k nejoblíbenějším českým svátkům, který slaví lidé bez ohledu na vyznání. Možná Velikonoce svůj zimní protějšek ještě malinko předčí, neboť se nepojí se stresem vyplývajícím ze shánění dárků. Velikonoce se těší dlouhé tradici a v tomto článku se podíváme na několik zajímavostí o nich, které jste třeba doposud ani neznali!

Domácí nutela  - zdravěji a bez éček

Domácí nutela - zdravěji a bez éček

8. 3. 2019 Jídelní plán

Milují vaše děti Nutellu? Ten sladký, čokoládově ořechový krém? Ty naše by si ji mazaly nejen na pečivo a palačinky, ale nejraději přímo na jazyk.

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 6. Jak sestavit nízkosacharidový jídelníček?

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 6. Jak sestavit nízkosacharidový jídelníček?

5. 3. 2019 Kateřina Gallinová

V předchozích dílech seriálu jste se mohli dočíst, na jakých principech low carb dieta funguje. Jaké potraviny můžete jíst a které naopak nejíst. Tentokrát se budeme věnovat tomu, jak sestavit zdravý jídelníček, kolikrát za den a jak velké porce jíst a jestli má vůbec smysl počítat makroživiny a kalorie.

Masopust a koblihy

Masopust a koblihy

1. 3. 2019 Jídelní plán

Masopust se neobejde bez pořádné hostiny. Jedním z jídel, které se k němu neomylně vážou, jsou již tradiční masopustní koblihy.

Zaostřeno na kapustu

Zaostřeno na kapustu

28. 2. 2019 Jídelní plán

Hledáte levnou a chutnou zeleninu sezonní v chladnějších obdobích roku? Pak je kapusta ta pravá. Z pole se totiž může sklízet jako jedna z posledních plodin před začátkem zimy a na zahrádce přečká i první mrazy. I když nebyla dříve příliš oblíbená, nyní se vrací na gastronomické nebe.

Jak zpracovat zelí? 7 receptů, které vám zaručeně budou chutnat

Jak zpracovat zelí? 7 receptů, které vám zaručeně budou chutnat

22. 2. 2019 Jídelní plán

Zelí červené i bílé. Ve středoevropské a východoevropské kuchyni je odpradávna surovinou číslo jedna. Je základem mnoha tradičních pokrmů a těší se i v dnešní době nemalé oblibě. Je zdravé, dobré a právě v sezóně. Pojďme se spolu podívat, jak zelí zpracovat a z nenáročné a levné suroviny vykouzlit opravdové lahůdky.

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 5. Jaké potraviny do nízkosacharidové stravy nepatří?

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 5. Jaké potraviny do nízkosacharidové stravy nepatří?

21. 2. 2019 Kateřina Gallinová

V této části si povíme, které potraviny nejíst při low carb dietě - tedy nízkosacharidové stravě. Neuvedeme pouze seznam zakázaných potravin. Dozvíte se, poč je nejíst. Trochu šířeji rozvedeme, co to konkrétně jsou vysoce průmyslově zpracované potravinářské produkty, jež nám neprospívají v rámci jakéhokoliv jídelníčku.

Právě v sezóně – brokolice

Právě v sezóně – brokolice

20. 2. 2019 Jídelní plán

Brokolice proslula jako strašák malých dětí, které ji většinou nechtějí jíst. V tomto případě platí, že nevědí, o co přicházejí. Nejenže je brokolice velmi zdravá, ale při správné přípravě jde rovněž o nesmírně lahodnou surovinu, z níž jde navíc vyrobit velké množství pokrmů.

Bylinky proti nachlazení a chřipce

Bylinky proti nachlazení a chřipce

18. 2. 2019 Anna Bačíková

Nastává období sychravého počasí, kdy nás často skolí nějaké to lehké nachlazení či chřipka. Známe to všichni. Většinou onemocnění začíná svěděním v nose, kýcháním, bezbarvým výtokem z nosu. K tomu se můžeme cítit unavení.

Kardio nebo intervalový tréning? Co udělají s vaší postavou?

Kardio nebo intervalový tréning? Co udělají s vaší postavou?

12. 2. 2019 Martin

Minule jsme si vysvětlili, jaké procesy probíhají v těle během a po odcvičení jednotlivých typů tréninků. Co se ale stane s vaší postavou, když se budete jednotlivým tréninkům věnovat dlouhodobě?

Červená řepa v kuchyni

Červená řepa v kuchyni

10. 2. 2019 Jídelní plán

Určitě jste se s ní už potkali. Dříve opomíjená Popelka z kyselého nálevu se stala hvězdou současné gastronomie. Setkáte se s ní často - v salátech, polévkách, hlavních jídlech i sladkém pečení. A všude svoji roli sehraje zkrátka… skvěle.

Kardio nebo intervalový tréning? Jaký mají vliv na pálení tuků...

Kardio nebo intervalový tréning? Jaký mají vliv na pálení tuků...

4. 2. 2019 Martin

V minulém článku jsem vám popsal základní rozdíl mezi kardio a intervalovým tréningem. Dnes si povíme něco o tom, jaký vliv na pálení tuků a tedy i na hubnutí mají.

Šunky, salámy a jak na ně

Šunky, salámy a jak na ně

26. 1. 2019 Jídelní plán

V dnešním díle našeho seriálu o potravinách se zaměříme na šunky a salámy. Poradíme, jak se nenechat zmást a po které šunce v obchodě sáhnout.

Právě v sezóně – kdoule

Právě v sezóně – kdoule

13. 1. 2019 Jídelní plán

Jablka, hrušky, meruňky a jim podobné zná a pěstuje spousta lidí. Nejde však o jediné druhy ovoce, které nejenom lahodně chutnají, ale jejichž konzumace s sebou přináší řadu výhod. Do této skupiny můžeme směle zařadit i kdoule, které často bývají opomíjené – rozhodně si to ale nezaslouží!

Kardio nebo intervalový trénink? Porovnejte je s námi...

Kardio nebo intervalový trénink? Porovnejte je s námi...

12. 1. 2019 Martin

Trápí vás kila navíc a potřebujete zhubnout? Povím vám, jak na to. Také se pokusím poskytnout pokud možno nestranné srovnání dvou hlavních pohybových přístupů, které vám v tom mohou pomoci - kardio a intervalového tréninku. Informace budou rozděleny na pár kratších článků. V tom dnešním si řekneme, o co se vlastně jedná a jaké jsou jejich výhody a limitace.

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 4. Které potraviny jsou při nízkosacharidové stravě vhodné?

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 4. Které potraviny jsou při nízkosacharidové stravě vhodné?

8. 1. 2019 Kateřina Gallinová

V tomto článku ukážeme, že zdravá verze low carb stravování je založena na širokém spektru základních potravin. Dozvíte se, které potraviny jsou "povolené" - tedy které můžete jíst a které naopak "zakázané". Na zoubek se podíváme také sladidlům. Ostatně vysoce průmyslově zpracované potravinářské produkty by neměly patřit do jakéhokoliv jídelníčku, jejich vyřazení jedině prospěje. Nuda na talíři i tak nehrozí.

Zahřejte se zimním kořením

Zahřejte se zimním kořením

28. 12. 2018 Jídelní plán

Skořice, badyán, hřebíček… Nejen že krásně voní, ale prohřejí vás do posledního článku prstů. Pojďte se inspirovat….

Zima, období bylinkových čajů

Zima, období bylinkových čajů

23. 12. 2018 Anna Bačíková

Pomalu nastává čas krátkých dnů a dlouhých večerů, deštivého počasí a plískanic. V Tomto období od podzimu do jara jsme náchylnější k nachlazením a chřipkám, melancholickým náladám. Pojďme si představit pár bylinných směsí, které nám pomůžou vypotit se, aniž bychom sáhli po chemických medikamentech. Nebo si uvařili bylinkový čaj na lepší náladu.

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 3. Jaká jsou rizika a vedlejší účinky nízkosacharidové stravy?

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 3. Jaká jsou rizika a vedlejší účinky nízkosacharidové stravy?

18. 12. 2018 Kateřina Gallinová

Jako jakákoliv jiná změna jídelníčku ani přechod na low carb nemusí probíhat úplně hladce. Kdo je ale připraven, nejspíš nebude nemile překvapen a snáz si poradí. Pojďme si ukázat, co může v začátcích LCHF nastat a jak s tím zatočit. Budeme se věnovat tomu, jak skloubit rodinné stravování s low carb dietou a jak se vypořádat s problémy jako je třeba sacharidová chřipka.

Low carb bramborový salát bez brambor - čím nahradit brambory v bramborovém salátu?

Low carb bramborový salát bez brambor - čím nahradit brambory v bramborovém salátu?

10. 12. 2018 Jídelní plán

Hledáte recept na zdravý vánoční bramborový salát? Stravujete se low carb a potřebujete nahradit brambory jinou, nízkosacharidovou surovinou? Minulý rok jsme zkusily dát do bramborového salátu cuketu, ale moc nás nenadchla. Abychom vám tedy ušetřily prozkoumávání slepých uliček, otestovaly jsme za vás různé suroviny. Tady je výsledek.

Pekařova abeceda - jak upéct dokonalou vánočku

Pekařova abeceda - jak upéct dokonalou vánočku

5. 12. 2018 Michaela Rau

Vánočka patří k vánocům stejně neodmyslitelně jako dárky, koledy a rodina kolem stromečku. Její nepletená předchůdkyně „calta“, sváteční pečivo z bílé mouky, je známá už od 14. století, zaplétat se začala až postupem času a první zmínky o vánočce najdeme v 16.století. Tehdy ovšem byla výsadou pekařského cechu a mistři pekařští dodávali vánočku až na pražský hrad.

10 tipů na nejlepší vánoční cukroví

10 tipů na nejlepší vánoční cukroví

3. 12. 2018 Jídelní plán

Hřebíček, skořice, vanilka a čokoláda… Také to u vás tak krásně voní? Že ještě nepečete? Tak to vám dáme tipy na nejlepší vánoční cukroví 2018. Určitě je vyzkoušejte!

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 2. Jak funguje nízkosacharidová strava?

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 2. Jak funguje nízkosacharidová strava?

1. 12. 2018 Kateřina Gallinová

V tomto článku je vysvětleno, jak se při LCHF mění poměry makroživin, proč jsou omezovány sacharidy a navyšovány tuky, jaké zdroje energie tělo používá místo glukózy a jaké jsou jejich výhody.

Brambory, mrkev a řepa - síla vytažená ze země

Brambory, mrkev a řepa - síla vytažená ze země

28. 11. 2018 Jídelní plán

Některé zdánlivě obyčejné rostliny, které uvidíme v každé zahradě, mají zajímavou schopnost. Energii ze slunečního svitu a vodu, kterou od jara do podzimu čerpají, ukládají do podzemní části. Tvoří se jim tak hlízy nebo zdužnatělé kořeny. Díky jejich pevné struktuře a velkému obsahu vody a zásobních látek se dají po sklizni snadno uskladnit a poté postupně spotřebovávat po celou dobu zimy.

9 tipů na nejlepší nízkosacharidové, low carb cukroví

9 tipů na nejlepší nízkosacharidové, low carb cukroví

23. 11. 2018 Jídelní plán

Vánoce jsou za dveřmi a z kuchyní se line vůně vánočního pečení. Pro příznivce keto nebo nízkosacharidového stravování jsme připravili několik tipů na low carb a keto cukroví. Nechte se inspirovat a ať vám chutná!

13 tipů na nejlepší jedlé dárky, které potěší

13 tipů na nejlepší jedlé dárky, které potěší

18. 11. 2018 Jídelní plán

Tipy na jedlé dárky pro celou rodinu....

Právě v sezóně - banány

Právě v sezóně - banány

18. 11. 2018 Ronnie

Dříve u nás patřilo tropické ovoce, kterým jsou například i banány, ke vzácným komoditám, na které se stávaly i pověstné fronty. V případě banánů by se rozhodně vyplatilo si nějakou tu frontu vystát, vždyť je to jeden z nejlahodnějších druhů ovoce.

Sv. Martin – hodování a tradice

Sv. Martin – hodování a tradice

10. 11. 2018 Jídelní plán

Na Svatého Martina bývá bílá peřina, říkává se občas. Je pravda, že začátkem listopadu se zpravidla výrazně ochlazuje a ve vzduchu jsou již pozvolna cítit prosincové mrazíky a příslib blížících se Vánoc. K Martinovi samotnému se ale váže řada tradicí a hodovních zvyklostí, které v tomto článku zmíníme. Ostatně se svátek na našem území slaví už od sedmého století našeho letopočtu, takže se těší opravdu dlouhé tradici.

Jak upéct dokonalou husu?

Jak upéct dokonalou husu?

8. 11. 2018 Jídelní plán

Co domácnost, to vlastní způsob, jak připravit tradiční svatomartinskou husu. Určitě i vy máte svůj oblíbený recept, který každoročně využíváte. Pokud jste však náhodou husu nikdy předtím nepřipravovali (všechno je ostatně jednou poprvé), určitě vám přijde vhod přečíst si, čemu se při pečení husy vyvarovat a na co naopak nezapomenout!

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 1. Proč vlastně měnit jídelníček?

SERIÁL Nízkosacharidová strava: 1. Proč vlastně měnit jídelníček?

1. 11. 2018 Kateřina Gallinová

V tomto díle popíšeme, jak vypadá běžná strava současnosti, a nastíníme důvody, které obvykle vedou lidi k takovým velkým změnám jídelníčku, jakou je například low carb dieta - tedy nízkosacharidová strava. Zmíníme, pro koho je low carb vhodný výživový směr a pro koho spíše ne. Dozvíte se, kde hledat informace a také low carb recepty.

Strašidelný Halloween

Strašidelný Halloween

19. 10. 2018 Jídelní plán

Vydlabané dýně, světlo svíček, vůně skořice. Bláznivé strašidelné kostýmy. Už je to tu… přichází k nám Halloween.

Fíky - zdravá podzimní lahůdka

Fíky - zdravá podzimní lahůdka

9. 10. 2018 Jídelní plán

Kdo by neznal z dovolené čerstvé fíky? Sladké, šťavnaté, světlé nebo temně ojíněné. Fíky jsou oblíbeným středomořským ovocem a jejich sezóna právě přichází. V obchodech budou k dostání od září do začátku listopadu.

Podzimní přírodou za bylinkami

Podzimní přírodou za bylinkami

2. 10. 2018 Anna Bačíková

I přesto, že se to nezdá, tak i na podzim si můžeme nasbírat léčivé bylinky. V podstatě bylinky můžeme sbírat celoročně. Na podzim a na jaře se sbírají zpravidla podzemní části bylinek, protože zrovna v tomto období rostliny ukládají účinné látky do kořenů, oddenků a hlíz. Při procházkách podzimní krajinou můžeme nasbírat například některé z těchto bylinek.

Pečivo a jak se v něm vyznat

Pečivo a jak se v něm vyznat

18. 9. 2018 Jídelní plán

Víte, co znamená „cereální“? Které pečivo obsahuje více vlákniny a k čemu je prospěšná? Slyšeli jste již o kvasovém pečivu? Pokud si nejste úplně jistí, tento článek vám pomůže se v dané problematice zorientovat.

Jak poznat kvalitní med

Jak poznat kvalitní med

25. 8. 2018 Jídelní plán

Včelí med si lidé oblíbili už před desítkami tisíc let. Po dlouhou dobu to bylo jediné dostupné sladidlo. Nyní je med často preferován jako zdravější alternativa rafinovaného cukru. Med je ale zároveň jednou z nejčastěji falšovaných potravin. S jakými nešvary se můžeme nejčastěji setkat a jak vybrat kvalitní med? To vám poradíme v tomto článku.

Obecné zásady sběru léčivých rostlin a jejich uchovávání

Obecné zásady sběru léčivých rostlin a jejich uchovávání

4. 8. 2018 Anna Bačíková

Sběr rostlin je pro mnoho lidí koníčkem, pojďme se tedy podívat na obecné zásady, které se k němu pojí. Většina herbářů obsahuje podrobný kalendář sběru. Je dobré osvojit si tyto poznatky i se svými osobními zkušenostmi, jelikož při sběru záleží i na podnebí a poloze, kde se rostliny sbírají.

Měsíček lékařský (Calendula officinalis)

Měsíček lékařský (Calendula officinalis)

20. 6. 2018 Anna Bačíková

Měsíček patří mezi nejznámější a nejpoužívanější bylinky v domácnostech. Určitě každý někdy použil měsíčkovou mast v sádle na hojení drobných poranění nebo k promaštění suché kůže. Měsíčkové přípravky jsou výborným pomocníkem v péči o jemnou pokožku miminek.

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

6. 5. 2018 Anna Bačíková

Šalvěj. Bylinka, která je nám všem známá. Milovníkům bylinek by neměla tato léčivka chybět v záhonku. Vyznačuje se silnou aromatickou vůní připomínající kafr. Šalvěj se používá nejen k zahnání zdravotních neduhů, ale i v kuchyni jako koření. Šalvěj můžeme použít místo tymiánu při nakládání masa a získáme tím výbornou obměnu pro naše chuťové buňky.

Vejce, vajíčka a jak se v nich vyznat

Vejce, vajíčka a jak se v nich vyznat

11. 3. 2018 Jídelní plán

Jak se označují vejce a co jednotlivé znaky znamenají? Jak vajíčka skladovat? Jak poznat, že jsou čerstvá? Posviťme si na ně....

Právě v sezóně - lněné semínko

Právě v sezóně - lněné semínko

1. 3. 2018 Ronnie

Semínka v sobě vždy skrývají poklad. Střeží v sobě budoucí mladou rostlinku a jsou jejím prvotním zdrojem energie. Není tedy žádnou náhodou, že z hlediska výživy mají co nabídnout i nám. Pokud jste dosud nevěnovali pozornost lněnému semínku, vězte, že když ho zařadíte do svého jídelníčku - rozhodně si tím prospějete.

LOWCARB do nemocnic - rozhovor s autorem projektu Michalem Hegrem

LOWCARB do nemocnic - rozhovor s autorem projektu Michalem Hegrem

2. 1. 2018 Vendula Kreplová

LOWCARB do nemocnic je projekt zaměřený na všechny, kteří se i během nuceného pobytu v nemocnici chtějí stravovat zdravě a zároveň chutně. O projektu jsme si popovídali s jeho autorem Michalem Hegrem.

Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.

Zásady zpracování osobních údajů | Všeobecné obchodní podmínky

© 2022 Jídelní plán |

VX Systems s.r.o., Vaňkova 1373, Chrudim IV, 537 01 Chrudim

IČ: 04089839, DIČ : CZ04089839, Datum zápisu do OR: 19.5.2015, Společnost vedená u Krajského soudu v Hradci Králové, spisová značka C 35205