Postup přípravy

  1. Nachystejte si malou lahvičku, kde budete extrakt uchovávat. Tři až pět vanilkových lusků nařízněte po délce nebo je nasekejte na přibližně centimetr velké kousky. Lusky uložte je do lahvičky a zalijte odpovídajícím množstvím vodky (lusky by měly být zcela ponořené).
  2. Lahvičku pevně uzavřete a uschovejte do tmavého a chladného místa. Nikoliv však do lednice – lusky je třeba uchovávat při pokojové teplotě přibližně do dvaceti dvou stupňů! Prvních sedm dnů po uložení je potřeba připravenou směs aspoň jednou denně protřepat. Následující týdny už stačí směs protřepat přibližně dvakrát týdně.
  3. Extrakt nechte aspoň čtyři týdny uležet. Pokud chcete, aby jeho chuť či vůně byla ještě silnější, můžete ho nechat uležet až šest týdnů nebo dokonce dva měsíce, než bude připraven na první použití.

Tip 1: Kvalitní vodku je možné též nahradit jiným typem alkoholu – bourbonem, brandy, rumem či medovou whisky.

Tip 2: Vanilkový extrakt je možné po uležení ihned začít využívat, ale také jej můžete před prvním použitím přefiltrovat.

Tip 3: Jestliže zakoupíte více druhů vanilkových lusků lišících se zemí původu, zkuste si vyrobit hned několik vanilkových extraktů. Aspoň budete moct porovnávat chutě a zjistit, který z nich vám nejvíce vyhovuje.


Domácí kvalitní vanilkový extrakt je vodný pro Low carb i  přísnější  keto variantu. Vzhledem k alkoholovému základu není vhodný pro Whole30.

Jídelní plán