Značení vajec

Každé vejce, které je uvedeno na trh (netýká se tedy vajec z domácích chovů) musí být označeno kódem. Vysvětlíme si, co v sobě tento kód skrývá. 
Na prvním místě nalezneme číslici od 0 do 3.
Číslem 0 se označují vejce, která pocházejí z ekologického chovu, pro vejce nosnic z volného výběhu se používá číslo 1, číslem 2 jsou označena vejce nosnic chovaných v halách a číslo 3 je určeno pro vejce z klecového chovu. V supermarketech se setkáváme nejčastěji s vejci z klecového, případně halového chovu. Metoda chovu se výrazně odráží na ceně vajec.

Dále je každé vejce označeno kódem státu, ve kterém bylo vyprodukováno. Pro vejce z českých chovů se užívá značka CZ. Často se na našem trhu setkáváme s vejci z Litvy (LT), Polska (PL) či Slovenska (SK). Je však důležité nenechat se zmást – na spotřebitelském obalu vajec je uváděn také kód státu, jedná se ale o místo třídírny a balírny vajec. Pokud je na obalu uveden např. kód CZ, nutně to neznamená, že byla tato vejce v České republice i snesena. Vždy je důležité kontrolovat kód přímo na samotných vejcích. 

Posledním povinným údajem je čtyřčíslí, což je registrační číslo chovu zajišťující dohledatelnost původu vajec

Jakou mají vejce trvanlivost a jak je správně uchovávat?

Minimální trvanlivost vajec je 28 dní od snášky. Platí však, že prodávat spotřebiteli se mohou nejpozději 7 dní před uvedeným datem minimální trvanlivosti. Pak by měla být stažena z regálu. 
Doporučuje se skladovat vejce v chladničce. Vejcím však neprospívají časté změny teploty, není tudíž nejvhodnější uchovávat je ve dveřích lednice. Sám spotřebitel si může před konzumací ověřit čerstvost vejce tím, že jej vloží do sklenice s vodou. V případě, že vejce zůstane vodorovně ležet u dna, je čerstvé. Pokud zaujme svislou polohu (ve vodě „stojí“), znamená to, že se již začala zvětšovat vzduchová bublina a vejce je tedy starší. Starší vejce poznáme tak, že vyplave na povrch. 

Pokud máte v lednici vejce s prošlým datem tranlivosti, neznamená to, že jsou zkažená a nemůžete je použít. Jak poznáte zkažené vejce? Rozklepněte je do misky. Zkažené vejce (a to i uvařené) bude hned po rozklepnutí silně zapáchat po síře.  Pokud vejce nesmrdí, můžete je použít. Jsou v pořádku, ale pomalu ztrácí na chuti - raději než do smaženice je použijte do těsta.