Jak výrobci falšují med? 

Termín „med“ je ve vyhlášce č. 76/2003 Sb. vyhrazen pouze pro pravý včelí med. Přidávání jakýchkoliv jiných látek – barviv, cukru, škrobového sirupu apod. znamená falšování.  Mezi časté nešvary výrobců patří zejména přidávání cukru nebo škrobových sirupů, přikrmování včel cukrem v době snůšky, míchání nebo záměna nektarového a medovicového medu. Setkat se můžete také s chybným označením země nebo oblasti původu. Extrémní způsob falšování pak je dobarvování medu karamelem a vrcholem je pak prodej umělého medu. To bývá cukerný sirup barvený karamelem, s přídavkem medového aroma. 


Jak poznat kvalitní med?

Sledujte konzistenci. U tekutého medu je konzistence hustá, po otočení sklenice se med pomalu přelévá, táhne se. V celé hmotě má stejnou barvu, netvoří pruhy. Pastovaný med vzniká šleháním klasického medu a má jemnou a krémovou konzistenci. U medu ale není na závadu ani krystalizace, jak si někteří myslí. Velmi rychle k ní dochází zejména u světlých medů díky vyššímu obsahu glukózy a pylovým. Naopak, pokud med vůbec nekrystalizuje, mohlo by to být díky přidanému škrobovému sirupu. 

Barvy medu mohou být různé a to od bílého pastovaného medu až po tmavý medovicový. U velmi tmavých medů ale pozor - právě zde dochází k dobarvování světlých medů karamelem. Na povrchu se také často objevuje tenká vrstvička pěny. Nelekejte se, není na závadu. Pokud ale ve sklenici uvidíte malou pivní čepici – to může být známka vyššího obsahu vody a následného kvašení medu. Dobrým vodítkem může být také cena - je-li příliš nízká, zpozorněte.

My dáváme přednost českému medu. V řadě zemí se k péči o včely používají látky, které jsou škodlivé a v ČR zakázány. Konkrétně se jedná například o antibiotika. Ani dlouhý transport v přehřátých kontejnerech kvalitě medu a enzymům v něm obsažených příliš nepřeje. Dávejte ale pozor – český produkt neznamená  kvalitní český med. Ideální je proto nákup medu přímo u včelaře, který si falšování medu ani nemůže dovolit. Nejen že máte jistotu kvalitního produktu, ale nadšení včelaři vám často rádi vysvětlí vše o chovu včel, kvalitě a umožní také zvolený med před nákupem ochutnat.