Jak to s těmi cukry u vína je?

U vína se můžete setkat se dvěma „cukrovými“ termíny. Je to cukernatost a zbytkový cukr. 

Cukernatost  označuje množství cukru ve šťávě z vinných hroznů a nemá nic společného s konečným množstvím zbytkového cukru ve víně. Čím jsou vinné hrozny vyzrálejší, tím jsou zpravidla sladší a říkáme, že dosahují vyšší cukernatosti. Čím vyšší cukernatost použitých hroznů, tím vyšší bývá i výsledná kvalita hotového vína. I víno z hroznů s vysokou cukernatostí může být velmi suché. 

Zbytkový cukr je naopak množství cukru, které zůstanou v lahvi po prokvašení - uváděno je v gramech na litr. U jednotlivých typů vína vám pro jasnější představu uvádíme také množství zbytkového cukru ve skleničce o objemu 1dl. 


Která vína obsahují více a která méně cukru? 

Základní značení vín podle obsahu zbytkového cukru je dané legislativou. Liší se u šumivých vín (bublinky) a tichých (bez bublinek :)

Šumivá vína

Přírodně tvrdé (brut nature) - víno obsahuje max. 3 g/l zbytkového cukru. 1dl obsahuje mezi 0,1 a 0,3g.

Zvláště tvrdé (extra brut) - zbytkový cukr mezi 0 - 6 g/l, 1dl obsahuje mezi 0,1 a 0,6g. 

Tvrdé (brut) - cukr max 12 g/l, 1dl obsahuje mezi 0,1 - 1,2g.

Zvláště suché (extra sec) - zbytkový cukr mezi 12-17 g/l, 1dl obsahuje mezi 1,2 - 1,7g. 

Suché (sec) - zbytkový cukr mezi 17-32 g/l, 1dl obsahuje mezi 1,7 - 3,2g. Polosuché (demi-sec) - zbytkový cukr mezi 32-50 g/l, 1 dl obsahuje mezi 3,2 až 5g. 

Sladké  (douc ) - víno obsahuje minimálně 50 g/l, 1dl obsahuje často i o mnoho více než 5g.


Tichá vína 

Suchá - max 4 g/l zbytkového cukru nebo až 9 g/l, pokud je rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin (přepočtený na kyselinu vinnou) 2 gramy nebo méně. 1dl obsahuje mezi 0,1 - 0,9g.

Polosuchá -  max. 12 g/litr nebo max. 18 g/l, pokud je rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin10 g/l a méně. 1dl obsahuje mezi 0,1 - 1,8g.

Polosladká -  zbytkový cukr je vyšší než nejvyšší hodnota daná pro vína polosuchá, ale zároveň dosahuje nejvýše 45 g/l. 1dl tak může obsahovat 1,2 - 4,5g zbytového cukru. 

Sladká -  víno obsahuje minimálně 45 g/l zbytkového cukru. 1dl obsahuje mezi 4,5 - 20g u velmi sladkých vín.  Mezi nejsladší patří dezertní vína - výběry z cibéb nebo boritické sběry, slámové, ledové, likérové nebo fortifikované víno (např.portské). Ze zahraničních vín jsou to například typicky víno Muscat, Prošek, Tokaji, Kagor, Commandaria, Sauternes nebo fortifikované sladké Porto, Sherry, Madeira.

Kde je háček? 

Jak sami vidíte, někdy se může stát, že víno spadá do dvou i více skupin. I když lze použít více výrazů, na láhev se musí uvést jen jeden. Vinaři se pak často pro značení rozhodují podle toho, které označení vína jim chybí v portfoliu. To prakticky znamená, že např. pod označením brut nebo nature brut můžete pít jedno a to samé víno.

Také, pokud má suché tiché víno vyšší obsah kyselinek, můžete pít víno, které by jinak spadalo do kategorie polosuché… Jak tedy poznat víno s nižším obsahem zbytkového cukru? 

U vín, která zrají v sudech, nebo bývají krášlena na kvasnicích, lze předpokládat minimum zbytkového cukru – většinou bývá prokvašeno zcela do sucha. Pokud bylo víno přihlášeno do soutěže nebo popsáno v katalogu výrobce, lze údaje o zbytkovém cukru dohledat tam. Bez těchto informací ale nelze odhadnout, jak moc je víno v reálu suché. 

Údaj o obsahu cukru na etiketě je ze zákona povinný jen u vín sycených/ šumivých, vinaři ho ale často uvádějí i u vín tichých. Pokud chcete mít jasno, volte vinaře, kteří uvádějí obsah cukru na etiketě. 


Jak vybrat správné víno pro low carb nebo keto dietu? 

Low carb a keto dieta je především o omezení přijímaných sacharidů. Kolik si jich dovolíte, to je především na vás a vašich cílech. 
Obzvlášť pokud chcete hubnout nebo dodržujete striktnější keto dietu, s množstvím vína to nepřehánějte a volte velmi suché typy vína.  Zejména vám doporučujeme vyhnout se sladkým až velmi sladkým typům.  Například u slámového vína se může zbytkový cukr vyšplhat až ke 200g/l, což je 40g ve skleničce o objemu 2dl.

Pokud si ale dáte 2dl skleničku suchého vína, vypijete maximálně 2,5g zbytkového cukru u šumivých vín a maximálně 2g zbytkového cukru v případě tichých vín.

Co říct na závěr? 

S vínem při nízkosacharidové dietě nešlápnete vedle. Příležitostně si můžete vychutnat v zásadě jakékoliv víno, nezapomeňte ale sledovat svůj příjem sacharidů.
Je dobré si uvědomit, že nekonzumujete jen sacharidy, ale musíte přičíst také alkohol. Ethanol lze převést na gramy následovně: 1ml ethanolu = 0,8g. 1g alkoholu má přibližně 20KJ/g.  Pokud si tedy dáte 1dl vína s obsahem 13%, vypijete navíc ještě 10,4g alkoholu a 208KJ. 
Alkohol se v játrech pálí přednostně, poté tělo využije cukry a teprve nakonec přijdou na řadu tuky. Pokud tedy budete pít příliš mnoho alkoholu, rozhodně nezhubnete.
Pod vlivem alkoholu také většina lidí ztrácí zábrany a často druhý den lomí rukama nad vyzobaným pytlíčkem brambůrek, nebo jiných nevhodných pochutin.  

Raději si dopřejte výborná LC jídla. U nás na portálu můžete najít řadu receptů na skvělé chuťovky, svačinky i hlavní jídla.