Kdoule rostou na menších stromech nebo na keřích. Vykvétají později než většina ovocných stromů a v České Republice je najdeme převážně ve středních Čechách nebo na jižní Moravě. Existují dvě formy kdoulí, jedna z nich se více podobá jablkům, druhá hruškám. Květy mají růžovou barvu.

Kdoule jsou nejenom chutné, ale rovněž velmi zdravé. Najdete v nich spoustu vitamínů, v prvé řadě pak především vitamín C a skupiny vitamínu B. Krom toho obsahují více minerálních látek, například draslík, vápník, zinek, železo a jiné. Konzumace kdoulí příznivě ovlivňuje trávicí ústrojí a pomáhá proti průjmu, bolestem v krku a špatnému dechu.


Pokud dostanete chuť na kdoule, nejezte je čerstvě utržené ze stromu. Čerstvé plody bývají trpké a tvrdé. Než se dají zkonzumovat, musíte je zbavit tvrdé slupky a převařit. V kuchyni mají mnoho využití. Dělají se z nich skvělé zavařeniny, je možné je usušit jako křížaly, vyrobit z nich džem nebo kompot, přidat je do salátu či je využít jako přísadu do koláčů.