Zázvor

Rostlina zvaná zázvorovník pochází z jihu Asie. Pro zajímavost je možné si zázvor zasadit i v našich podmínkách, kde ale tvoří menší oddenky. Jako koření se používají právě jeho dužnaté oddenky, které vypadají na první pohled vlastně docela nenápadně. Za jejich jemnou citrusovou vůní se však skrývá záplava výrazné štiplavé chuti. Zázvor je mocným prostředkem proti nachlazení, zánětům, vředům a také proti bolesti. V zimních měsících nepřijde nazmar v žádné domácnosti. Jednoduchým a účinným způsobem, jak zázvor dostat do těla, je připravit si zázvorový čaj. Radíme vhodit nastrouhaný zázvor a několik minut povařit. Čaj je možno dochutit citronem a medem.Výborným elixírem zdraví je též mangové smoothie se zázvorem. Nastrouhaným zázvorem take můžeme přiostřit jakoukoli domácí limonádu. Chcete-li zakomponovat tuto úžasnou zimní surovinu do cukroví, můžete zadělat těsto buď na tradiční zázvorky, nebo vyzkoušet tento moderní recept na pohankové zázvorové sušenky. Zázvorové sušenky si můžete užít i pokud se stravujete nízkosacharidově.

Kardamom

Tato aromatická přísada zatím v česku přílíš známá není. Ve specializovaných obchůdcích s kořením a na asijských tržnicích ale kardamom seženeme bez problémů. Jako koření se pěstují různé druhy kardamomu, u nás jsou k dostání dva nejznámější druhy. Zelený kardamom jsou drobné tobolky,  uvnitř kterých se nachází aromatická semínka. Černý kardamom má větší a tužší hnědé tobolky. Toto koření, které obsahuje velké množství aromatických olejů, má své místo v kuchyních celého svět. Je jednou z hlavních složek indického kořeněného čaje masala a také legendární vietnamské polévky pho. Recept je původně vytvořen pro pomalý hrnec, ale věřte, pho se dá obdobným způsobem připravit i na plotně. Pořádná miska této vydatné hovězí polévky dokáže parádně posílit Vaše tělo i mysl.

 To, že je kardamom tím pravým zimním kořením, může dokázat i jeho hojné použití v severské kuchyni. Finové si bez něj například nedokážou představit svůj tradiční chléb zvaný pulla. U nás zase našel uplatnění v paleo mrkvovém dortu.

Skořice

V domově provoněném skořicí se v zimě většina z nás cítí dobře – tak jako ruka v rukavici. Skořice má nasládlou vůni, která zlepšuje náladu. Výborně se snoubí například s ovocem a dýní, ale dají se s ní originálním způsobem dochutit i marinády na maso. Kdo si dokáže představit zimu bez svařeného vína? A vůbec, fantazii se meze nekladou – kromě vína si můžete za pomoci skořice a dalšího koření připravit svařený mošt, cider či dokonce svařené pivo, které je oblíbeným hřejivým nápojem třeba v sousedním Polsku. Ze severní Evropy, konkrétně ze Švédska, pochází recept na skořicové šneky. Recept na jejich bezlepkovou a zdravější verzi najdte zde. Skořici nedoporučujeme konzumovat ve velkých dávkách – jednak má palčivou chuť, jednak obsahuje látky se silnými farmaceutickými účinky. Pozor bychom si měli dávat na obsahovou látku zvanou kumarin. V souvislosti s ním je dobré vědět, že na trhu se vyskytují 2 typy skořice ze dvou různých druhů skořicovníku. Svitky z kůry skořicovníku cejlonského jsou tenké, křehké a na koncích roztřepené. Vyznačují se velmi nízkým obsahem kumarinu. Ze skořicovníku čínského, který má obsah škodlivého kumarinu daleko vyšší, se získávají svitky pevné a celistvé, tvořené silnější vrstvou kůry. Stejně jako u všech druhů koření zde platí rada, že je lepší si raději připlatit za kvalitnější surovinu, než nakupovat velké množství levných alternativ.