
- 1h:10m
- 8 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
mrkev
|
4 kusy |
cuketa
|
1 kus |
ořechy vlašské
Nasekané nahrubo
|
1 hrnek |
vejce slepičí střední, m
|
5 kusů |
mouka kokosová
3/4 hrnku
|
50 g |
skořice mletá
|
2 lžičky |
kardamom mletý
|
1 lžička |
muškátový ořech mletý
|
1 lžička |
nové koření mleté
|
1 lžička |
banány
2 malé, zralé banány
Pro low carb verzi lze banán vynechat a přidat 1 vejce
|
2 kusy |
Postup přípravy
-
Mrkev oloupeme a nakrájime na kusy společně s cuketou a banánem. Pokud nechcete, aby byly v dortu vidět zelené kousky, oloupejte i cuketu, poté už ji v testě opravdu nikdo nepozná.
-
Mrkev, banán a cuketu dáme do sekáčku a nasekáme na malé kousky.
-
Nasekanou směs v míse smícháme s vejci a kořením. Přidáme prosátou kokosovou mouku a vše důkladně promícháme.
-
Dortovou formu vyložíme zmačkaným pečícím papírem, přesuneme do ní těsto a zarovnáme špachtlí. Pečeme 1 hodinu na 160 °C.
-
Poté co dort vychladne ho vyndáme z formy a dozdobíme polevou a "karamelizovanými" vlašskými ořechy (opečené nasekané ořechy na lžíci ghee, dle chuti lze přidat sladidlo). Na obrázku je poleva z kešu a kokosového krému, protože se u nás mléčné výrobky téměř nejí. Pokud s nimi ale nemáte problém, krém bude určitě výborný i z čerstvého sýra.
Makronutrienty
34%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 737 kJ | 1 417 kJ |
Kalorická hodnota | 176 kcal | 339 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
9,98 g
3,73 g |
19,2 g
7,17 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,998 SVJ | 1,92 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,6 g
2,02 g |
24,3 g
3,89 g |
Bílkoviny | 6,48 g | 12,5 g |
Sůl | 0,127 g | 0,245 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů