Cuketa
energetická hodnota
88 kJ
88 kJ
tuky
(6 %)
(6 %)
sacharidy
(50 %)
(50 %)
bílkoviny
(44 %)
(44 %)
CUKETA
CHARAKTERISTIKA:
- Cuketa je
teplomilná rostlina pocházející z Mexika a střední Ameriky.
- Počátky
pěstování a zpracování cuket se datuje do doby 7000 let před naším letopočtem.
- Patří k druhu
tykve obecné. Plod cukety mívá většinou zelenou, žlutozelenou či žlutou barvu a
tvarem připomíná silnou okurku. Povrch má plně zralá cuketa hladký, lesklý a
tvrdý, dužina je světle zelená či žlutá v závislosti na odrůdě, velmi měkká
a vodnatá s množstvím semen. - Její pěstování
je nenáročné, může se zasadit i do chudších půd, potřebuje však slunce a
dostatečnou zálivku.
CO OBSAHUJE:
- Cuketa má nízkou
energetickou hodnotu, protože obsahuje kolen 91% vody, jen trochu vlákniny a
pouze kolem 4% sacharidů.
- Nejcennější je
vysoký obsah karotenu (zvláště slupky cuket)
a dále vitamin C. - Z minerálních
látek obsahuje hlavně draslík (K), fosfor (P), vápník (Ca), hořčík (Mg) a dále
sodík (Na), železo (Fe), měď (Cu), zinek (Zn), mangan (Mn).
- Glykemický index
(10).
ÚČINKY:
- Cuketa je
potravinou, která je vhodná k detoxikaci a pročištění těla. Draslík (K), který
cuketa obsahuje, pomáhá vyloučit toxiny a přebytečnou vodu z organizmu. Proto
by recepty z cukety měli
využívat především lidé nemocní dnou, revmatismem, cukrovkou a lidé trpící
obezitou a bolestmi kloubů.
- Plody cukety
pomáhají čistit trávící trakt, jelikož jsou bohaté
na vlákninu. - Cuketa má lehce
projímavé účinky, je tedy vhodná pro lidi trpící zácpou.
- Příznivě
ovlivňuje činnost ledvin. Má močopudné účinky.
- Je to
ideální potravina na hubnutí.
- Podobně
jako okurky obsahuje látky s cytostatickým (protirakovinným) účinkem.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
- Cuketa
se dá připravit skoro na všechny způsoby, recepty
z cukety proto můžete obměňovat dle libosti a nikdy se vám "nepřejí". - Lze ji
smažit jako řízky, dusit, přidávat do polévek, na pizzu nebo jako přílohu k
masu.
- Cukety
se mohou konzumovat zapečené, plněné, grilované, dají se konzervovat jako
okurky, hodí se do čalamád i do marmelád.
- Cuketa
je vhodná i do guláše, můžeme ji použít jako náhražku brambor nebo z ní
připravit "zelí".
- Přidává
se také do koláčů a buchet.
- Mladé
cukety nemusíme loupat, konzumujeme je syrové, například v salátech nebo v
pomazánkách.
- Jemně
nastrouhané se používají k zahuštění omáček
a polévek. - Cuketa
se dochucuje aromatickým kořením, například provensálským, dále tymiánem,
zázvorem, bazalkou, oreganem a výborně chutná s česnekem, s kari a s cibulí.
- Ve
Francii je známá jako zásadní přísada do ratatuille.
- Před
přípravou cuketu zakápněte trochou olivového oleje, aby se z ní uvolnilo více
vitaminu A, který je nepostradatelný
pro látkovou přeměnu v buňkách.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
- Cuketu koupíte
ve všech supermarketech, v obchodech se zeleninou nebo na farmářském trhu.
- Můžete
si ji vypěstovat doma na zahrádce.
ZDROJ K TEXTU:
www.magazinzdravi.cz
- Dr. George D. Pamplona-Roger, „Encyklopedie léčivých potravin“, Advent-Orion.
cs.wikipedia.org