Tato tradice stále žije především v Rakousku a Německu, kde se každoročně v období masopustu objeví v pekárnách řady nadýchaných koblih a hospodyňky si koblihy připravují doma. Například ve Vídni si lidé nejraději pochutnávají na koblihách plněných meruňkovou marmeládou nebo vanilkovou či nugátovou náplní. I na českém území ale máme s masopustními koblihami bohatou zkušenost. Obzvlášť v minulosti se těšily velké oblibě.

Masopust a koblihy jsou spojovány již řadu století. Koblihy se v minulosti připravovaly především v takzvaný Tučný čtvrtek (poslední čtvrtek masopustu). Ve středověku koblihy občas vyráběli specializovaní pekaři zvaní kobližníci, ale jak vidíme, příprava koblih se postupně rozšířila do všech domácností. Hospodyně do masopustních koblih využívaly různé náplně a obdarovávaly koblihami slavící lidi, kteří k nim přicházeli na práh a zpívali veselé písně. V našich končinách nicméně tradice seznala úpravy a dnes se koblihy připravují většinou v poslední sobotu masopustu nebo v neděli předcházející Popeleční středě, kdy se často scházejí všichni členové rodiny, aby se společně poveselili a pojedli.

Příprava masopustních koblih není z hlediska použitých surovin příliš náročná. Na základní verzi koblih budete potřebovat pouze vajíčka, mouku, droždí a několik dalších surovin.

Co se mouky týče, na koblihy se nejvíce hodí hladká mouka. Koblihy se vyrábějí z kynutého těsta, do něhož se přidává nejenom kvásek, ale rovněž i máslo utřené se žloutky a s cukrem. Na usmažení koblih nepotřebujete speciální pánev, vystačíte si se středně velkým kastrůlkem, který má většina lidí doma v kredenci. Přesná doba smažení se liší podle výkonnosti vašeho sporáku, ale obecně platí, že koblihy by měly získat zlatavě nahnědlou barvu.

Vrcholem přípravy masopustních koblih je přidání náplně. Bez lahodné náplně by koblihy nebyly tím, čím jsou! Nejpraktičtější varianta přidání náplně je udělat do koblihy dírku a dovnitř vstříknout trochu džemu. Podle chuti můžete zvolit klasickou náplň jako je mák, povidla či tvaroh. Či experimentujte a vyzkoušejte čokoládovou náplň, borůvkovou, nugátovou nebo šlehačku či krém s vaječným likérem. Jako nejchutnější varianta se nabízí udělat více druhů koblih, z nichž každý bude mít odlišnou náplň.

Příprava koblih vám zabere přibližně tři čtvrtě hodiny. Na závěr je nezapomeňte pocukrovat, ale jen střídmě, ať si je každý strávník pak může dle potřeby dosladit sám. 




Možných receptů na koblihy existuje nepřeberně. Ať se však rozhodnete masopustní koblihy připravit jakýmkoliv způsobem, jedna věc je jistá už nyní – jde o lahůdku, na níž si pochutná celá vaše rodina.