Artyčok svým vzhledem připomíná příbuzný bodlák. Jako potravina se pěstuje jeho poddruh artyčok kardový, a to ve Středomoří. Chladná podnebí mu nesvědčí. Mezi pěstiteli se těší dlouholeté tradici – v Sicílii se pěstoval již v patnáctém století. Sklízí se hned ve dvou sezónách, na jaře a na podzim. Největší množství artyčoku v současné době produkuje Kalifornie.

Artyčok se může pochlubit velkým množstvím pozitivních zdravotních účinků. Přispívá k léčbě jater, ekzémů, žlučníku a diabetu, jelikož snižuje hladinu cukru v krvi. Zlepšuje trávení, pomáhá zabránit ukládání škodlivého cholesterolu v cévách a zmírňuje bolesti břicha a plynatost. Co se vitamínů a dalších prospěšných látek týče, artyčok obsahuje vlákninu, vitamín A, vitamín B, vitamín E, vitamín C, železo, vápník, hořčík, zinek, sodík, draslík a kyseliny omega 3 a omega 6. 

Artyčok je vhodný pro Primal, Paleo, Low carb, keto variantu nízkosacharidového stravování i Whole30.

V kuchyni je možné artyčok připravit více způsoby. V tekuté formě se z něj dělá léčivý odvar nebo odvar čerstvého kořene artyčoku ve víně. Výtažky z artyčoku je možné zakoupit v lékárně, pokud byste si je nechtěli připravovat doma. Artyčoky lze zkombinovat s více jídly, velmi chutné jsou například s těstovinami, se sýrem nebo s tuňákem. Rovněž jde z nich připravit polévka nebo je můžete přidat do salátu či na domácí pizzu. Příprava ale chvíli trvá, a proto si na ni vyhraďte dostatek času – výsledek bude stát za to.