Historie pórku sahá až do starověkého Egypta, kde byl běžnou součástí jídelníčku. Navíc se od počátku druhého tisíciletí před naším letopočtem pěstovat v Mezopotámii. Není bez zajímavosti, že pórek byl oblíbenou zeleninou samotného císaře Nera, který ho pojídal v polévce a věřil, že pórek má prospěšné účinky na jeho hlas. Ve starověkém Řecku a Římě se věřilo, že pórek je vhodným protijedem v případě otravy alkoholem. I dnes se pórek těší nemalému významu, je například jedním z národních symbolů Walesu. V České republice je dostupný po celý rok, takže kdykoliv na pórek dostanete chuť, můžete si ho dopřát, což je velké plus.


V pórku najdeme řadu prospěšných látek potřebných pro lidské tělo. Obsahuje látky jako vitamíny C, D, E a B, karoten, niacin a riboflavin. Z minerálních látek pórek nabízí například vápník, fosfor, draslík, železo, selen a mangan. Komu by to nestačilo, jistě rád uslyší, že konzumace pórku pozitivně ovlivňuje zdraví. Pórek dokáže podpořit zažívání a činnost ledvin, povzbuzuje mozek, bojuje proti křečovým žilám, slouží k detoxikaci organismu, posiluje imunitní systém, pomáhá jako prevence při revma, průjmech a zánětech močového měchýře.

Pórek patří mezi povolené potraviny v low carb, keto dietě, v Paleo, Primal i Whole30.


Pórek nabízí více možných využití v kuchyni - pojďte se inspirovat v našich receptech. Klasikou je pórková polévka. Lze ho pochopitelně pojídat syrový, výborný je jako příloha k pečivu nebo nasekaný na míchaných vajíčkách. Syrový pórek jde také použít do salátů. Další oblíbenou variantou je přidání pórku do pomazánek. Pokud chcete, můžete ho využít pro přípravu omáček nebo více druhů masa (například vepřového nebo jehněčího). Jestliže rádi experimentujete, vyzkoušejte zapékaný pórek nebo naopak vsaďte na klasiku a připravte si oblíbenou omeletu s pórkem.