Jak vznikl projekt LOWCARB do nemocnic? Jak byste ho představil člověku, který o něm nikdy předtím neslyšel?


Projekt LOWCARB do nemocnic vznikl vyloženě spontánně, na FB ve skupině o nízkosacharidovém stravování, kdy jsme občas přemýšleli co si vybrat k jídlu v nemocnici, když je nemocniční strava postavená vesměs na nutričně “prázdném” pečivu…

Projektem si vzájemně chceme pomoci nutričně bohatším jídlem, než je běžně podáváno hospitalizovaným pacientům. My si nechceme jen stěžovat, že vše je špatně, ale určitě chceme říci, že to jde dělat hodnotněji, což ne vždy znamená, že dráž…, to bývá největším omylem. Osobně si myslím, že je velmi důležité, obzvlášť u hospitalizovaných pacientů, jídlo plné nejen kvalitních makroživin, ale též minerálů a vitamínů.

A my  si teď takhle se stravou pomáháme. To, že je sestavená LCHF je bonus navíc pro lidi trpící např. inzulínovou rezistencí, cukrovkáře…, ale především nám jde o stravu, která není sestavená z UZPP, ale ZÁKLADNÍCH potravin, jako jsou vejce, maso, ryby, vnitřnosti, sýry, mléčné výrobky, ořechy, semínka, máslo, sádlo, více zeleniny. Nedíváme se na brambory skrze prsty, ale bramborová kaše z prášku je prostě špatný produkt.


V čem spočívají výhody stravování low carb?


U low carb stravování je důležité říci i tu druhou půlku stravování, a tou je high fat. Jak jistě všichni víme, třemi základními makroživinami jsoun sacharidy, bílkoviny a tuky… a u LC se pouze nahradí sacharidy ZDRAVÝMI tuky. Sacharidy se přijímají vesměs pouze ze zeleniny, mírně z ovoce, ořechů a podobně, ale ve stravě převažují tuky. Pro tělo je tento typ stravování daleko přirozenější, většinou se zmenší četnost jídel, energie získaná z tuků je dlouhodobější…., ale hlavní výhodu spatřuji v pomoci lidem s určitými zdravotními omezeními či potížemi jako je IR, dm1 i 2, nezvladatelnými chutěmi na sladké.


Existují lidé, kteří se kvůli své zdravotní diagnóze tímto způsobem třeba stravovat nesmějí?


Osobně si myslím, že LCHF se můžou stravovat téměř všichni, výjimku budou tvořit lidé bojující s nějakou poruchou metabolizace tuků, ale na to se nedá jen tak obecně odpovědět.





Kolik lidí v současné době pro organizaci pracuje? Pořádáte veřejné akce, na nichž se s vámi zájemci o projekt mohou setkat a dozvědět se o něm víc?


Snažím se “dirigovat” pomoc se stravou zatím sám, s přispěním lidí, kteří se do projektu přihlásili jako dobrovolníci, kteří jídlo připraví a do nemocnice zanesou.


Jaká je věková skupina zákazníků, kteří váš projekt využívají? Vypozorovali jste například, že určitá věková skupina ho využívá více nebo méně? A co z hlediska nemocí či důvodů hospitalizace, jde vypozorovat v tomto směru nějaký vzorec?


Více si myslím, že využívají mladší lidé, řekněme do 40. roku věku, vzhledem k tomu, že strava je přinášena zcela zdarma, je spousta lidí ostýchavých a stydí se o pomoc říci. Pokud mluvíme o konkrétních nemocích, tak tam můžu zmínit pouze úrazy nebo náhlá hospitalizace, neboť ty přicházejí neočekávaně, jinak se spousta lidí připravuje na pobyt třeba i s vlastním jídlem.


Jaká je dostupnost projektu v rámci České republiky? Dodáváte jídla do více nemocnic?


Řekl bych, že jsme schopni pokrýt všechna zdravotnická zařízení v rámci ČR.

Jakým způsobem se mohou spokojení zákazníci případně po svém vyléčení dále zapojit do rozšiřování projektu?


Většinou se snaží být mezi prvními, kteří chtějí pomoc jim co nejdříve oplatit, v tom já spatřuji jedinečnost a hlavně “nekonečnost” projektu.


Jaké jsou dosavadní odezvy na projekt? Stává se například, že se k vám spokojení zákazníci v případě opakované hospitalizace vracejí?


Ano. Ta pomoc má i společenský dosah, seznámení s novými lidmi, ukázka toho, že ne vše musí být řešeno penězi.


Co byste sdělil těm, kteří stále váhají, jestli má pro ně nízkosacharidové stravování smysl?


Těžko se takhle říká, já ze začátku také nevěřil té jednoduchosti, ale velmi mile jsem teď překvapen…, ale určitě to dává smysl.


Je něco, co v rozhovoru nezaznělo a chtěl byste se o to se čtenáři podělit?


Jen chci říci, že LCHF není jediný výživový směr, ale alfou a omegou ve stravování by mělo být jídlo ze základních potravin, dostatek zeleniny, absolutní odmítnutí UZPP, omezení cukru, ať už ve stravě, tak i v nápojích.