Která skořice je ta nejlepší - cejlonská nebo čínská?

Která skořice je ta nejlepší - cejlonská nebo čínská?

Co si vybavíte, když se řekne skořice? Perníčky, svařené víno, jablečný štrůdl, švestková povidla nebo snad indické karí? Ať už jsou vaše preference jakékoliv, jen správným výběrem pro výslednou chuť a vůni důležité suroviny můžete dosáhnout perfektních výsledků. Není totiž skořice jako skořice!

Skořice se jako aromatické koření používá už stovky až tisíce let po celém světě. Ale využití nalézá i v aromaterapii a v léčitelství, ačkoliv nejsou veškeré jí přikládané účinky průkazné. A možná je to právě tím, že skořice existuje více druhů - jenže mnoho lidí to netuší.

Skořice je kůra ze stálezelených tropických stromů z rodu skořicovník. Nejčastěji se na výrobu koření používají skořicovník čínský a skořicovník cejlonský neboli pravý. A asi už podle názvu začínáte tušit, který z nich je lepší volbou. Pojďme se ale na oba druhy podívat blíž.

Skořicovník čínský

Kasie, tedy skořicovník čínský (Cinnamomum cassia), je původem z Barmy a mezi jeho hlavní oblasti pěstování patří Indonésie, jižní Čína, Thajsko, Vietnam, Indie, ale i Madagaskar nebo Brazílie. Může dorůstat až 10 metrů, pro produkci kůry je ale obvykle udržován ve výšce do 2 metrů.  Nejsnáz rozeznáte čínskou a cejlonskou skořici ve formě svitků, ruliček - ale jak jednou načicháte rozdíl, odlišíte je i v mleté formě.

Kůra čínské skořice je hrubá, tvrdá, hnědočervené barvy a s velmi výraznou až štiplavou vůní. Ruličky mají obvykle jen jednu nebo dvě tlusté vrstvy. A je to právě tato skořice, kterou naprosto běžně naleznete v obchodech mezi kořením, celou i mletou. Je hojně používaná i při výrově potravin.

Přesto ale čínská skořice není do tou jídla nejvhodnější. Proč? Obsahuje totiž vyšší množství kumarinu - látky, která má nahořklou chuť a při větší konzumaci může tlumit chuť k jídlu a způsobovat bolesti hlavy, závratě, únavu, ve vysokých dávkách i krvácení a u citlivých jedinců přispívat k poškození jater. Jako dekorace, třeba na adventním věnci, ale vypadají tyto rourky opravdu parádně.

Skořicovník cejlonský

Tento druh skořicovníku můžeme nalézt i pod označením skořicovník pravý (Cinnamomum zeylanicum, syn. C. verum). Jak jeho název napovídá, pochází z ostrova Cejlon. Ale dnes se pěstuje i v jiných oblastech jihovýchodní Asie. V přírodě tento strom dosahuje 6 až 15 metrů, na plantážích bývá řezem udržován mnohem nižší.

Kůra skořicovníku cejlonského je jemná, světle hnědá a křehká. Její svitky mohou svými četnými tenoučkými vrstvami připomínat sbalené doutníky. V porovnání se skořicí čínskou je sice dražší, přesto však můžeme její koupi jen doporučit.

Chuť a vůně cejlonské skořice je totiž jemná a opravdu velmi příjemná, neagresivní, teplá a sladká, až květinová. To ale neznamená, že by byla nevýrazná, tedy pokud koupíte kvalitní. Však sami obě skořice porovnejte!

Za aroma cejlonské skořice je zodpovědné množství éterických látek, především cinnamaldehyd, dále například ethylcinnamát, eugenol, linalool, kyselina skořicová, safrol, methylchavicol a beta-caryohyllen. Naopak kumarinu v ní najdete pouze mizivé množství - až tisíckrát méně než ve skořici čínské.

Osobní poznámka autorky: S jakoukoliv cejlonskou skořicí v bio kvalitě nejspíš chybu neuděláte. To ale nemohu tvrdit o konvenční produkci jisté dříve české značky se žlutým nápisem v červeném oválu - možná jsem měla jen velkou smůlu, ale v obalu jsem nalezla hrubší prášek nevalné vůně a chuti. 

 

Účinky skořice

Pokud tedy některá skořice má pozitivní účinky na zdraví, je to spíše ta pravá neboli cejlonská. Může podporovat trávení a při nechutenství podporovat chuť k jídlu. Také se jí připisují antioxidační a protizánětlivé účinky a pozitivní efekt na zdraví neuronů, regulaci hladiny cukru a cholesterolu v krvi.

Ale vše je samozřejmě i otázkou množství účinných látek. I cejlonské skořice byste těžko zvládli jíst každodenně  jednotky gramů, kdy by to nějaký pozorovatelný vliv na lačné glykémie, lipidový profil a neurodegenerativní nemoci mohlo vůbec mít. Cukrovku 2. typu, kardiovaskulární choroby a Alzheimerovu a Parkinsonovu nemoc tedy konzumací skořice v normálním množství určitě nevyřešíte.

Skořici ale nemusíme uživat jen vnitřně, ale může být složkou mnoha kosmetických produktů pro aknózní pleť a suchou pleť, například mýdel a peelingů. V aromaterapii jsou používány éterické oleje ze skořice, přisuzují se jim přohřívací a relaxační účinky. Pozor, jejich použití je ale nevhodné v těhotenství a při vysokém krevním tlaku.

Využití skořice v kuchyni

Ať už se rozhodnete používat kterýkoliv z druhů skořice, ochutit s ní můžete velkou řadu nápojů a pokrmů, od těch jemných až po výrazné a ostré. Skořice se hodí do čajů a směsí do nich (masala chai), svařeného vína nebo moštu, horchaty, horké čokolády či likérů. Určitě znáte i spoustu moučníků a dezertů se skořicí, jako jsou jablkový závin, jablka v županu, jablečný kompot, hruškový koláč, povidlový frgál, dýňový páj, litý perník a vánoční perníčky, americké skořicové rolky (šneci) nebo sušenky snickerdoodles. A možná už jste natrefili i na skořicovou zmrzlinu.

Sladkým pitím a jídlem ale možnosti zdaleka nekončí. Skořice je běžnou součástí mnoha slaných pokrmů, a to nejen asijské kuchyně - čínského koření pěti vůní, indonéského hovězího rendang, indických na cejlonských karí, mexických carnitas, texaského chili con carne, marockého jehněčího tajine, řeckých masových kuliček, višňové omáčky ke kachním prsům i klasické české rajské omáčky. Máte chuť na něco se skořicí, ale nenapadá vás přesně na co? Podívejte se na náš výběr receptů.

Vietnamska kureci polevka Pho Ga s cuketovymi nudlemi

Vietnamska kureci polevka Pho Ga s cuketovymi nudlemi

The Peckish Girl
Rajská omáčka s masovými koulemi

Rajská omáčka s masovými koulemi

Lenny73
Játra na cibulce s mrkví, jablky a skořicí

Játra na cibulce s mrkví, jablky a skořicí

Marie Hloušková, RUTINA.cz
Vepřové maso mnoha vůní s bílým zelím a kurkumou

Vepřové maso mnoha vůní s bílým zelím a kurkumou

Jogínka
Bílý smetanový jogurt s ovocem a skořicí

Bílý smetanový jogurt s ovocem a skořicí

Jídelní plán
Ořechová bábovka se skořicí - LC

Ořechová bábovka se skořicí - LC

Laduš
Skořicové low carb donuty

Skořicové low carb donuty

Aneta Schneiderová
Nealkoholické domácí Baileys

Nealkoholické domácí Baileys

Kateřina Gallinová

Líbil se vám článek? Šiřte ho dál!