
Nelekejte se množství ingrediencí, "likér" bude chutnat hlavně po smetaně, vanilce, kávě a čokoládě. Ale přísady, které se zdají navíc, mu dodají ten správný šmrnc i bez alkoholu. Nicméně chcete-li Baileys ostřejší a trvanlivé, zamíchejte do hotové husté směsi přibližně 3/4 hrnku irské whiskey.
- 15m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
kokosové mléko
|
1 hrnek |
vaječný žloutek
|
1 kus |
máslo z mandlí, krém
Odpovídá přibližně 1 lžičce. Mandlové máslo můžete nahradit arašídovým, obě na potlačení kokosové chuti a zahuštění likéru fungují dobře.
|
5 g |
sůl
|
1 špetka |
erythritol, sukrin
Pro lepší chuť použijte karamelovou nebo gold verzi, případně, pokud můžete, nahraďte lesním medem.
|
3 lžičky |
vanilka lusk mletá
|
0,5 lžičky |
skořice mletá
Doporučuju skořici cejlonskou, je chutnější a zdravější.
|
1 špetka |
kardamom mletý
|
1 špetka |
badyán mletý
|
1 špetka |
pepř černý
Nejlépe chutná pepř kampotský, je aromatičtější, ale ne tak ostře štiplavý.
|
1 špetka |
čaj rooibos
Odměřte přibližně 1/4 lžičky červeného rooibosu.
|
1 g |
zázvor, čerstvý kořen
Bude vám stačit přibližně 1/8 lžičky nastrouhaného zázvoru.
|
0,25 g |
káva zrnková mletá
Nemusíte vážit, použijte 1/4 lžičky čerstvě namleté kávy.
|
0,75 g |
čokoláda hořká, 90 - 100%
|
10 g |
Postup přípravy
-
Metličkou rozmíchejte kokosové mléko se žloutkem, ořechovým "máslem", solí a sladidlem. Některá kokosová mléka mají větší tendence oddělovat po vychlazení tuk, u nich je místo metličky použít mixér.
-
Přidejte vše ostatní kromě kávy a čokolády. Za stále míchání pomalu a opatrně (aby se žloutek nesrazil) zahřívejte do zhoustnutí. Nevařte! Poté přidejte kávu a čokoládu a míchejte, dokud se čokoláda pořádně nerozpustí.
-
Směs přeceďte přes velmi jemné čajové sítko či nerezový kávový filtr. A uložte hotové nealko Baileys do ledničky vychladit.
Makronutrienty
20%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 067 kJ | 622 kJ |
Kalorická hodnota | 255 kcal | 149 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,18 g
2,45 g |
4,19 g
1,43 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,718 SVJ | 0,419 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
24,6 g
19,4 g |
14,3 g
11,3 g |
Bílkoviny | 3,79 g | 2,21 g |
Sůl | 0,475 g | 0,277 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů