Proč si udělat domácí vanilkový extrakt nebo cukr ?
K pečení vánočního cukroví zcela jistě patří vanilka. V dnešním článku se s vámi podíváme na zoubek „vanilkovému“ cukru. Řekneme si, jak ho nakupovat a čím ho v případě DM2 nebo nahradit, aby vaše cukroví bylo nejen voňavé, ale také přátelské ke glykemiím.
Kde se vlastně ta vůně bere?
Začneme u vanilkových lusků, které znáte z obchodu. To jsou plody orchideí, které byly ještě nezralé sklizeny a dále upraveny fermentací a sušením. Vanilková příchuť a vůně v nich pochází hlavně z vanilinu (a dalších desítek chuťových a vonných složek).
Pravá vanilka je bohužel hned za šafránem nejdražším kořením na světě. A tak lidé od pradávna vymýšleli, čím ji levněji nahradit. Odpovědí byl syntetický vanilin. Ten se dříve chemicky vyráběl například z hřebíčku (eugenol) nebo z ligninu – dřevního odpadu vznikajícího při výrobě papíru (fermentací kyseliny ferulové). Protože syntetický vanilin nebyl tak chutný, objevila se časem jeho náhražka - ethylvanilin. Ten má intenzivní vůni vanilky a je ještě asi 3-4 krát silnější. Ve vyšších koncentracích ale může mít „hrubou“ chemickou příchuť. Nejčastěji se vyrábí z hnědouhelného dehtu.
Zatímco ve VANILKOVÉM cukru najdete pravou vanilku, v tom VANILINOVÉM jenom syntetický vanilin nebo ethylvanilin.
![](https://www.jidelniplan.cz/v2/obrazky/1f8b080000000000020315cccb7282300040d17f616b1d434020ddf1125a1450541c771083a40ae199403bfdf7daed9d33f747aac850b29bf42e65a45fc2b5b6c44327bd4994fb647ad542478686a10cd632d173080a0518405131920b6c6418bd28a971373703f99f5ca62e68f4b16a644695241fef1f5362966d93b6bea2ef379ce75560c62e3a7c86910c8e6050e4ed9cc76ecf0815e214a92bef9c8ac8179710f90818f57a25ccbb9794dab3eebddb8973a81c83cec7f6399c87f0bb8fad2f4a20b414e83e9c2341eae47a643b2e76ce8d8745c205cc58d052da6810b2d3ec8d356b35f3619fc5e4ccfa00ae4f07d9659a454ddf1eaa74dc9b86dd7757badd55bbc8c279b2896b97390bb5cba5df3fcfe96dc22e010000/ARTICLES_VIEW_IMAGE.jpg)
A stojí ty náhražky za to?
Jasně… Jen pro vaši představu. 25g přírodně identického aroma získaného chemicky ovoní stejně, jako kdybyste použili kilo pravé vanilky. A zatímco aroma bude stát do deseti korun, kilo vanilky vyjde výrobce na úplně jiné peníze. Vanilinový cukr tak v obchodech najdete v ceně od 300kg za kilogram. Pokud ale koupíte skutečný se špetkou vanilky, pak se můžete dostat klidně i na 3 -4 tisíce za kilogram. Co ale kupujeme v obou případech je hlavně – předražený cukr.
Jak si pomůžeme?
Velice snadno. Pojďte si s námi udělat vlastní. Ve srovnání s tím kupovaným vyjde na pár korun a vydrží vám opravdu dlouho. A pokud bojujeme s diabetem, nabízí se náhrada cukru za jeho daleko vhodnější varianty – erythritol nebo xylitol. Recept je velmi jednoduchý. 1 lusk rozmixujete s 1 hrnkem erythritolu, xylitolu nebo cukru na prášek. Pro tyto účely se hodí i ty méně hezké lusky (nižší kvality), jejich zlomky nebo i mletá vanilka. Uchovávat se sklenici můžete velmi dlouho – nekazí se a na pečení a vaření vám bude stačit malá troška. Ingredience koupíte v pohodě třeba v nejbližším Lidlu.
Jen pozor, pokud máte mazlíčky! Zatímco pro nás je xylitol rozumnou volbou, pro vašeho pejska je jedovatý i maličký kousek. Pak raději sáhněte po erythritolu.
Stejně tak si můžete velmi snadno doma vyrobit i vanilkový extrakt. Ten je zcela bez cukru a vydrží vám opravdu dlouho.
Pokud vás zajímá, jak zvládat sladké pečení a jaké cukroví je vhodné pro vaše drahé s prediabetem nebo diabetem 2.typu (cukrovkou), přidejte se k nám do skupiny Setřes (pre) diabetes - mějte cukr i váhu v normě 👍 při cukrovce 2. typu.
Nakonec se můžete podívat na krátké video o vanilce a jak se dá zpracovat.