Nízkosacharidové mouky
Máte cukrovku, nadváhu, psychické potíže nebo se z jiného důvodu chcete výrazně snížit zastoupení cukrů a škrobů ve svém jídelníčku? Ale přesto byste si rádi alespoň občas dopřáli chléb či jiné pečivo, třeba i moučník? Pojďme se tedy podívat na to, jaké druhy mouky můžete použít.
Mezi hlavní suché suroviny potřebné k low carb pečení patří ořechy a semínka, místo mouky je možné do těsta vsypat i kakaový prášek. Obvyklé je použití formy, protože tyto suroviny neobsahují lepek, až na výjimky nemají pojivou schopnost.
V některých receptech ale kromě mouky naleznete i gelotvorná chia či lněná semínka, zahušťující vlákniny, například bramborovou a bambusovou, psyllium, guarovou a xanthanovou gumu a nebo proteinové prášky, syrovátkový, vaječný i jiné. Ale i bez nich máte pečiva vhodného pro nízkosacharidové stravování na výběr dost a dost.
![](https://www.jidelniplan.cz/v2/obrazky/1f8b080000000000020315cccb7282301840e177616b1d3012a0dd090ac8d472958b3b43fe201d0d08512e9dbe7bedf6cc37e747ba81b83454fa90ced02f11d696a5e8a437a97eba30be2ad61885125405af98c13430f43552092e1583289461f6a2c0cb6e6a05fc4f12a773f0f722b2599427d06b3185b8b2bae2861e195bab9325331415ba51dba3a0deb819d3e7e1e8a60bef8cae7cd556db00119f54bd5286c7fbdc78e0e488fb871ada4ca75f819fb0772b496f7145d41daf8dfe3ab1605006b31abc20b174c25a9fc69389ed67b370dcd94119159ff7f7c736882ee726347359dee9b92f423640ca4f89bd1f436d37923a97d5cc3bd9b13fddb9689c60eec914cdc575b3bab81c15e65e29a4df3f612adfe42e010000/ARTICLES_VIEW_IMAGE.jpg)
Ořechy a semínka si můžete namlít sami nebo koupit mouky z nich už hotové. Vždy se ale pořádně podívejte na složení a výživové hodnoty mouky, zda kupujete opravdu jen to, co chcete, a ne různá aditiva. Navíc jsou na trhu dostupné mouky neodtučněné i odtučněné, jejich chování v těstě a tedy i použití jsou odlišné. Jak je od sebe snadno rozeznáte? Velmi snadno, neodtučněné mouky jsou mleté celé či loupané ořechy a semínka, obsahují tedy okolo 50 až 60 gramů tuků ve 100 gramech. A odtučněné mouky mají tuku výrazně méně, jen zhruba 10 až 15 gramů ve 100 g. Neodtučněné a odtučněné mouky je možné mezi sebou i kombinovat a dosáhnout tak pečiva s lepší strukturou a chutí. Pozor ale, závislost na sladkém a konzumace příliš mnoha kalorií se vás mohou týkat i na low carb stravě.
Neodtučněné mouky - mleté ořechy a semínka
Pokud je v seznamu surovin uvedena ořechová nebo semínková mouka bez dalšího označení, pravděpodobně je tím myšlena právě ta neodtučněná (výjimkou je mouka kokosová, ta je vždy odtučněná). Můžete se setkat i s různými hrubostmi mletí ořechů a semínek, s jemnější moukou obvykle dosáhnete lepších výsledků.
![](https://www.jidelniplan.cz/v2/obrazky/1f8b080000000000020315cccb7282300040d17f616b1de40ddd11a922c154ac54cb2e09c120080129af4effbd767be7ccfd91eeace3752abd4a983d96aa612e69d74a2f52defb6c7c569252c3b42c9b3027c386aea954375253a11ab1b22ca3e4495945db4974ec7f12c6c5e6cd0d2b06d6e27e12f57b203007d13d85831c0fd325e2bd5a85fe382b63b985f55113e98e23d2b46757bfe9591fa7fdd11da1814618ee9340b5b3c2090cf2c564c8192f933d06a84ebc7cd2575bdfb90c678fe06bf55ea0de5874bea834ffbb5c2300f0dc376808f875f41a9117b7d8a2ba5b1e4034eda28dfd701aa75314b5d5161ac8bbddc99e0f7d697726041e994a39d8e7f0314d70e59e7195cc37197d7ceaa3f4fb073f6f9b2f2e010000/ARTICLES_VIEW_IMAGE.jpg)
Ořechy a semínka obsahují převážně polynenasycené tuky, z nich mohou během skladování a při vyšších teplotách vznikat škodlivé látky. Neskladujte je proto na světle a teple. Po namletí je větší povrch vystaven kyslíku, mouka proto žlukne snáz než celistvé ořechy a semínka. Především mák, lněná a chia semínka se kazí snadno, melte je proto až těsně před použitím a nebo mouku uložte do mrazáku. Také to nepřehánějte to s teplotou pečení, držte se raději do 160 až 170 °C. A nepečte příliš často.
Asi nejběžnější nízkosacharidovou moukou je mouka mandlová, která se vyrábí z loupaných mandlí. Můžete se setkat i s moukou z neloupaných mandlí, ta je ale znatelně sušší a nemusí v pečivu fungovat dobře. Jakýkoliv recept ale poměrně snadno chuťově obměníte náhradou mandlové mouky v poměru 1:1 za mleté lískové oříšky, pistácie, kešu, para ořechy, pekanové ořechy, makadamiové oříšky, arašídy, dýňová, slunečnicová, sezamová a loupaná konopná semínka nebo třeba mák. Použít lze i vlašské ořechy, ty jsou ale mastnější, pomůže přídavek trošky nějaké odtučněné mouky. Mletá lněná a chia semínka nasáknout hodně tekutiny a vytvoří gel, jejich využití v pečivu je proto specifické.
![](https://www.jidelniplan.cz/v2/obrazky/1f8b080000000000020315cccb7282301840e177619b3a400804bbaba385d4604554c45d343f0a98a05cbc75faeeb5db33df9c1f434177aca5f16e086807d8f506fbae31de8ce21ac2fd553d87523bc742e4c4dffbf9d0964e8ea5044aad9c0a102f0a7adf3cce1dfc4fb2e17cb4e312233ee53d3257054555a4bc9ad48c9a6b0bb0f5d597fccaa69bbb72a1cc88ef2c894924551eab7155709d986ebe28815a12699ada3c6cc2739ce851948275c0b18dd2b07dc0fc99da328974d3175bbb0b964adce36b03dbfe72297532f3336b618f5772bc26c742405d9a547def26adaba2d1a6d49fb706ad20ab587bbad0185870528ce6b19c0613ffd156ac0afa8cb8999cb509411f37ee8273f088f1fb075d7581fd2e010000/ARTICLES_VIEW_IMAGE.jpg)
Odtučněné mouky
Jedná se o jemně namleté vysušené zbytky po vylisování oleje. Jsou proto velmi savé, opravdu velmi savé, a mají vysoký obsah vlákniny. Z tohoto důvodu se používají pouze v malém množství, buď doplňkově k moukám neodtučněným, nebo samostatně s poměrně velkým množstvím vajec a dost často i másla nebo jiné tučné suroviny. Když si budete toto pravidlo pamatovat, už poznáte, který recept s odtučněnou moukou dává smysl, kdy nehrozí vznik tvrdé či dusivé pilinovité hmoty.
Odtučněné mouky kvůli nízkému obsahu tuků nežluknou tak snadno, ale mohou navlhat. Je tedy nutné je skladovat v suchu, v dobře uzavřené nádobě při pokojové teplotě. Před použitím je vhodné je prosetím či promícháním zbavit žmolků.
Nejčastější odtučněnou moukou je mouka kokosová, ale natrefíte i na mandlovou, lískooříškovou, makovou, lněnou a jiné. Z důvodu vysoké savosti není možné je zaměňovat za neodtučněné mouky. Navíc jejich savost se může mezi druhy dost lišit. Pokud s nízkosacharidovým pečením teprve začínáte, u odtučněné mouky se raději přesně držte typu uvedeného v receptu. A časem, až si vlastnosti různých druhů mouky vyzkoušíte, můžete začít i s vlastními experimenty.
![](https://www.jidelniplan.cz/v2/obrazky/1f8b0800000000000203158ecb7282300000ff852b756a0241e84d9e425ad40a06b8410848b11035a2d0e9bf975e777676f647fa66e2d497d29b94b3db02226d41c5557a919a61c39e336515a3081905548a1c287961684b06ab1241a6004d538c59651dbd8e5cb0ffc8a5edc5125bef303b40f1657feeda0f83ef1f06e726b7d32ad34d8786a86a7154475b40f51b9761b1ca7272b913b7517c5c3767d25ffbcdb8c1fd1d12757d846189d974b633b0d5ead77dd391c6e9b13c6fcf858bcd1f13a1a9fb44de3484f160c39d57949198e4354ee22605d8f707bf50dbda3fc40ef1d4712a6f08a30ad4273d1d8334d4820351a724869c5989bc0f7066e98155bbbb969addd0798600ceca7f1c2be9f70f8771bb302e010000/ARTICLES_VIEW_IMAGE.jpg)
Ale nezapomínejte, že nízký obsah sacharidů není jediná důležitá věc. Pamatujte i na celkovou kalorickou hodnotu pečiva, která u toho low carb bývá často vyšší, a jeho obtížnější stravitelnost.
Sice nejlepší je nesladit, ale v případě moučníků budete nějaké to sladidlo nejspíš potřebovat, i když v malém množství. Na toto téma se podívejte do našeho článku, který zkontrolovala skvělá diabetoložka MUDr. Hana Krejčí.
Pokud máte prediabetes nebo diabetes 2. typu, můžete se s námi pokusit o lepší kompenzaci nebo až remisi pomocí změny stravy a životního stylu. Remise je ústup onemocnění, kdy jsou glykémie dlouhodobě v normě i bez léků. Ano, cukrovka bez léků je v některých případech možná. Potřebnou změnou životního stylu vás provedeme v našem programu Život 2.0. Více informací spolu s přihláškou naleznete na www.setresdiabetes.cz.