Jahody mají poměrně bohatou a komplikovanou historii, s níž většina lidí není obeznámena. Zahradní jahody se začaly aktivně pěstovat v polovině osmnáctého století ve Francii. Ještě daleko dříve se však běžně sbíraly ve volné přírodě (konzumovaly se již v době kamenné). V dnešní době se pak řadí k masově produkovaným potravinám, a ročně se jahod vypěstují celé miliony.

Jahody jsou výborným zdrojem vitamínu C, ale tím výčet v nich obsažených zdraví prospěšných látek ani zdaleka nekončí. Dále obsahují mangan a nejrůznější vitamíny, jako je vitamín A, B a E, a organické kyseliny. Z minerálních látek v jahodách najdete především draslík, hořčík, zinek, síru a vápník. Jahody lidem pomáhají uchovat si pevné zdraví, slouží například k podpoře metabolismu a vylučování, bojují proti vzniku močových kamenů, prospívají při nachlazení a při srdečních chorobách. Díky obsaženému manganu jejich konzumace ovlivňuje růst vlasů a pevnost pokožky. 
Jahody jsou oblíbenou potravinou v Primal, Paleo, Whole30.  Jako zástupce bobulovitého ovoce (berries)  jsou oblíbené v nízkosacharidovém i keto stravování. I tak je ale třeba  (stejně jako u jiného ovoce) pohlídat si celkový příjem sacharidů. 

Výčet kulinářských možností a způsobů příprav jahod je takřka nekonečný. Jednou z oblíbených variant je mlsat je jen tak (samozřejmě po umytí). Jako další snadno připravitelná možnost se jeví oblíbené jahody se šlehačkou, které bývají považovány za vhodný doplněk k intimnějším okamžikům (což neznamená, že byste si je nemohli vychutnat i sami). Domácí jahodový koktejl je výborným osvěžením v horkých letních dnech, a navíc ho není díky přirozené sladkosti jahod třeba doslazovat cukrem. Z jahod lze také vyrobit jahodový džus či je přidat do ovocného smoothie. Kdo by radši pevnou variantu, může si připravit lahodné buchty, koláče nebo knedlíky s jahodami. V obchodech se pro mlsné jazýčky prodávají čokolády s jahodovou příchutí nebo jahodové cereální tyčinky, jogurty a zmrzliny. Jahody se používají do marmelád a džemů, či se z nich vyrábějí kompoty pro budoucí využití. A v neposlední řadě mají jahody své nezastupitelné postavení i v kosmetice, jejich aroma se používá například do balzámů na rty, sprchových gelů, parfémů a mnoha dalších kosmetických přípravků. 
Podívejte se a vyzkoušejte některý z oblíbených jahodových receptů.