Nízkosacharidová grilovačka - co na ní nesmí chybět

Nízkosacharidová grilovačka - co na ní nesmí chybět

Když se řekne grilování, někteří si možná představíte hromady nezdravého jídla. Ale vůbec to tak nemusí být. Snad vše se dá upravit lépe nebo má své nízkosacharidové alternativy. Pojďme si tedy ukázat, jak si zároveň pochutnat a svému tělu zbytečně neškodit.

Samozřejmě se budeme se držet základních a minimálně zpracovaných potravin. Už hotová, předem naložená masa, trvanlivé omáčky a předpřipravené marinády, průmyslově zpracované pečivo či kořenící směsi s cukrem, rafinovaným olejem, aromaty, glutamátem a kdovíčím ještě si raději odpustíme.

Domácí příprava není zas tak složitá a vyjde i levněji. Na dobře rozpálený gril ani nebudeme potřebovat spousty tuku, většinu druhů masa můžeme grilovat nasucho, hodně libové druhy, sýry a zeleninu stačí zlehka potřít extra virgin olivovým olejem a nebo mřížku či plotnu grilu obyčejným sádlem.

A protože základem každého pořádného jídla by měly být bílkoviny, ani při grilování na ně nebudeme zapomínat. Z hovězího masa to nemusí být zrovna drahé steaky z vysokého roštěnce (rib eye), i vyzrálý hovězí pupek (flank) po ogrilování osolený a opeřený a nakrájený na tenké plátky nebo burgery z mletého hovězí jsou skvělé. Z vepřového můžeme naprudko grilovat tenké plátky vepřové kotlety či bůčku, karbanátky nebo pomaleji opákat předem naložené silnější steaky z krkovičky.

Drůbeží prsa mohou být sušší, zkuste místo nich v citrónu, olivovém oleji, soli a koření nebo bylinkách namarinovaná vykostěná kuřecí stehna nebo třeba placičky z mletého krůtího masa. Špízy, ryby ... určitě vás napadně ještě něco dalšího. I uzeniny se dají grilovat, jen si dobře pohlídejte jejich složení, ideálně by v nich mělo být jen to, co byste si tam sami dali při domácí výrobě.

Nicméně maso není jediná volba, dnes už v obchodech naleznete i poměrně širkou nabídku sýrů vhodných na gril. Hermelín potřený olivovým olejem a posypaný kořením se dá grilovat snadno i bez obalu, když místo mřížky použijete plotnu - pánev. Někdo má zase radši bílé "vrzavé" sýry typu halloumi či slovenský pološtiepok.

Burger naháč s batátovými hranolkami

Burger naháč s batátovými hranolkami

Lenny73
Grilovaná vepřová krkovice

Grilovaná vepřová krkovice

Kateřina Gallinová
LOW CARB mini BURGER!!!

LOW CARB mini BURGER!!!

Food by Heart
Bylinkové kuřecí špízy

Bylinkové kuřecí špízy

Lenny73
Portobello krůtí burger

Portobello krůtí burger

Adéla Kábelová
Sýr halloumi s restovanou cuketou a rajčaty

Sýr halloumi s restovanou cuketou a rajčaty

Adéla Kábelová

 

Přílohy

Určitě by neměla chybět zelenina, syrová, předem tepelně upravené a nebo čestvě ugrilovaná. Za syrova můžete servírovat jednotlié druhy zeleniny, jako jsou listové saláty, rajčata, papriky, okurky, ředkvičky a kedlubny, zvlášť a nebo připravit salát, třeba zelný coleslaw a okurkové tzatziky.

K chuti může přijít i předem upečený květák, uvařené zelené fazolky, také červená řepa je dobrá studená. Ke grilování se hodí cukety, papriky, lilek, velké cibule, zelený chřest i žampióny portobello.

Sýr halloumi s polníčkovým salátem

Sýr halloumi s polníčkovým salátem

Adéla Kábelová
Krémový Coleslaw - LC

Krémový Coleslaw - LC

Karbanátky z mletého masa a cukety s tzatziki

Karbanátky z mletého masa a cukety s tzatziki

Grilované cukety

Grilované cukety

Jídelní plán

 

Pokud se neobejdete bez pečiva, zde na Jídelním plánu naleznete receptů na jeho nízkosacharidové varianty mnoho. Určitě si vyberete podle svých požadavků, třeba bez mléka, bez xanthanové/guarové gumy, bez psyllia, bez ořechů ...

Hamburgerove housky - LC

Hamburgerove housky - LC

Zrníčkové Bulky nebo Housky   LC Pečivo

Zrníčkové Bulky nebo Housky LC Pečivo

Food by Heart
Low carb pečivo - oopsie placky

Low carb pečivo - oopsie placky

PecemePaleo
Avokádové oopsie placky

Avokádové oopsie placky

Kateřina Gallinová
Tvarohový chléb

Tvarohový chléb

Julie Zákostelecká - Paleozdravě

 

Omáčky

A nebude to vše přece jíst nasucho. Tatarku a jiné omáčky z kupované majonézy vyměníme třeba za ty se základem z řeckého jogurtu, zakysané smetany, domácí olivové majonézy či avokáda - s bylinkami, česnekem, křenem, jak je libo. Hořčici vybereme kvalitní, nejlépe bez cukru a konzervantů. Místo kečupu si nachystáme ochucené rajčatové pyré (passatu) a nebo rajčatovou salsu, dušenou cibuli (vyloženě karamelizované není, ale nasládlá rozhodně ano) či ajvar.

Mexická plněná ačokča mletým masem a sýrem oaxaca, batátové lupínky, pico de gallo, zakysaná smetana s chipotle a avokádová salsa

Mexická plněná ačokča mletým masem a sýrem oaxaca, batátové lupínky, pico de gallo, zakysaná smetana s chipotle a avokádová salsa

Fermentovaná salsa

Fermentovaná salsa

Domácí Ajvar - zeleninová pikantní směs

Domácí Ajvar - zeleninová pikantní směs

Avokádová majonéza

Avokádová majonéza

Recepty pro život
Domácí trvanlivá majonéza z olivového oleje (fermentovaná)

Domácí trvanlivá majonéza z olivového oleje (fermentovaná)

Kateřina Gallinová

 

Dezert

Chybí vám ještě nějaké sladká tečka na závěr. Co zkusit místo moučníku, ač třeba v low carb variantě), ještě využít gril a "hodit" na něj nějaké ovoce, například meruňky, broskve, blumy, hrušky, ananas nebo meloun.

 

 

Hodily se vám naše tipy na zdravější grrilovačku? A máte cukrovku 2. typu? Přidejte se do naší facebookové skupiny Setřes diabetes, kde najdete rad pro zvládání této choroby a dosažení lepších glykémií mnohem víc. Užitečné pro vás mohou být i naše programy DiaZáklad a Život 2.0.

 

 


Líbil se vám článek? Šiřte ho dál!