Portobello je houba, kterou lze připravit na řadu různých způsobů. Jedním z nich je třeba takovýto burger, který lze zařadit do nízkosacharidového i ketogenního jídelníčku.
- 20m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
1 stroužek |
1 stroužek |
5 g |
5 g |
1 lžička |
1 lžička |
0,25 kusu |
0,25 kusu |
0,25 kusu |
0,25 kusu |
10 g |
10 g |
25 g |
25 g |
Postup přípravy
-
Portobello kloboučky omyjeme a zbavíme nožičky. Z krůtího masa uplácáme bochánek a dáme spolu s portobello kloboučky na grill nebo na pánvičku (můžeme použít trochu oleje nebo ghí). Libovolně můžeme maso i portobello ochutit solí, pepřem, případně i jiným kořením. Když je maso hotové, dáme na něj na chvíli rozehřát jeden nebo i dva plátky sýru. Mezitím si připravíme pár lístků salátu, na plátky nakrájíme rajče a okurku. Červenou cibuli nakrájíme na kolečka. Majonézu dáme do mističky a ochutíme solí, pepřem, cirónovou šťávou, petrželkou a prolisovaným česnekem.
Když máme vše hotovo, potřeme oba kloboučky hub z vnitřní strany trochou majonézy a vrstvíme nejprve salát, okurku, rajče, cibuli a maso se sýrem. Přiklopíme druhým kloboučkem a máme hotovo.
Portobello burger můžeme doplnit třeba kedlubnovými nebo celerovými hranolky nebo i salátkem.
Makronutrienty
12%
53%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 484 kJ | 2 481 kJ |
Kalorická hodnota | 116 kcal | 593 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,45 g
1,26 g |
12,6 g
6,47 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,245 SVJ | 1,26 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
7,28 g
1,95 g |
37,3 g
10 g |
Bílkoviny | 10,8 g | 55,6 g |
Sůl | 0,204 g | 1,05 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů