
Grilovaná vepřová krkovice musí být dostatečně propečená, ale zároveň ji nesmíte připálit nebo vysušit. Pak bude krásně měkká a šťavnatá. Můj osvědčený postup zahrnuje nakrájení krkovičky na silné plátky a dlouhou dobu naložení. Používám hodně česneku, nerafinovanou mořskou sůl (našedlou bretaňskou) a trochu bylinek. Postup grilování jsem pro vás vyzvěděla od manžela.
- 30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
vepřová krkovice bez kosti
|
500 g |
česnek
|
2 stroužky |
tymián čerstvý
|
2 snítky |
olivový olej panenský
|
2 lžičky |
sůl
|
0,5 lžičky |
pepř černý
|
2 špetky |
Postup přípravy
-
Vepřovou krkovici nakrájenou na silnější plátky z obou stran osolte a velmi jemně opepřete. Česnek oloupejte a prolisujte. Maso důkladně promněte s česnekem a bylinkami.
-
Plátky ochucené krkovičky potřete olejem a uzavřete je do vhodné nádoby. Uložte na alespoň jeden den do chladničky. Lépe chutná maso naložené dny dva.
-
Naloženou krkovici alespoň hodinu před grilováním vyndejte z lednice, aby nebyla studená. Poté ji opečte na rozpáleném grilu pod poklopem (při 200 až 220 °C), z každé strany přibližně 10 minut. Záleží na tloušťce masa a teplotě grilu.
-
Ke grilované krkovici se hodí syrová zelenina, jako jsou okurky, papriky a rajčata. Skvělé k ní pasuje i zelí ve formě salátu coleslaw. Často ale připravuji zelný salát jen úplně jednoduše. Nakrájím na tenké proužky mladé bílé zelí a důkladně ho promnu s nerafinovanou mořskou solí. Zelí poté nechám v ledničce odležet 30 minut nebo i déle. Toť vše, dobrou chuť.
Makronutrienty
2%
35%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 266 kJ | 3 277 kJ |
Kalorická hodnota | 303 kcal | 783 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
0,65 g
0,012 g |
1,68 g
0,031 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,065 SVJ | 0,168 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
27,1 g
7,34 g |
70,2 g
19 g |
Bílkoviny | 14,9 g | 38,5 g |
Sůl | 0,869 g | 2,25 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů