
Tato základní majonéza obsahuje pouze takové přísady, které jsou pro naše tělo co nejzdravější. Nejsou v ní přidané žádné chemické konzervanty, přesto v chladu v pořádku vydrží minimálně jeden měsíc. Kvašením, neboli fermentací, totiž vzniká kyselina mléčná, která má prebiotické účinky a brání množení patogenních mikroorganismů. Díky olivovému oleji je mírně nahořklá, je potřeba si na její chuť trochu zvyknout. Ale málokdy ji používáme čistou, většinou ji před konzumací dochucuji, například jako tatarskou omáčku, bylinkami, křenem, pečeným nebo čerstvým česnekem, či rajským protlakem.
- 15m
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
vaječný žloutek
Je nezbytně nutné, aby byl studený - rovnou z ledničky.
|
2 kusy |
citronová šťáva, čerstvá
Stejně jako žloutek by měla být pro zdárný úspěch receptu studená.
|
1 lžíce |
kysané bílé zelí
Je potřeba pouze 1 lžíce slité šťávy - jako startér kvašení. Je ale nutné, aby kysané zelí bylo živé, tedy nepasterizované a bez konzervantů. Zkysané zelnou šťávu je možné zaměnit za 1 lžíci bílého jogurtu. Obojí použijte rovnou z ledničky / sklepa.
|
15 g |
hořčice dijonská
Používám Anglickou hořčici Marks & Spencer, protože má velmi dobré složení, neobsahuje ani žádné konzervanty.
|
1 lžíce |
sůl
|
0,5 lžičky |
olivový olej panenský
Doporučuju řecký nebo krétký extra virgin olivový olej, má jemnější chuť než oleje španělské či italské. Olej by měl mít pokojovou teplotu.
|
200 ml |
Postup přípravy
-
Do úzké vysoké nádoby postupně vložte žloutky, hořčici, sůl, citrónovou šťávu a šťávu z kysaného zelí (nebo bílý jogurt), nakonec přilijte olej.
-
Ponorný (tyčový) mixér ponořte až na dno nádoby, zapněte ho a jakmile začne směs emulgovat, velmi pomalu ho vytahujete nahoru a mixujte, až se všechen olej spojí se zbytkem surovin do majonézy.
-
Hotovou majonézu dejte do vychladlé, horkou vodou předem vysterilizované, zavařovací skleničky. Skleničku zavřete, ale víčko nedotahujte, aby mohly unikat případné vznikající plyny. Majonézu nechejte při pokojové teplotě 8 až 10 hodin fermentovat.
-
Dotáhnete víčko skleničky a hotovou zfermentovanou majonézu uložte do chladničky a postupně konzumujte. Odebírejte ji vždy čistou lžící, aby se nezkazila. Vydrží bez problémů jeden měsíc, pravděpodobně i déle, mírné oschnutí povrchu nebývá na závadu.
Makronutrienty
1%
2%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 5 218 kJ | 1 545 kJ |
Kalorická hodnota | 1 247 kcal | 369 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,08 g
0,549 g |
0,616 g
0,162 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,208 SVJ | 0,062 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
139 g
11,4 g |
41,1 g
3,38 g |
Bílkoviny | 2,75 g | 0,815 g |
Sůl | 1,47 g | 0,435 g |
Alergeny
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů