Právě v sezóně - houby

Právě v sezóně - houby

Houby v minulosti patřily mezi důležité potraviny, bez nichž se člověk neobešel. Houbaření navíc bylo velmi oblíbeným koníčkem, kdežto v současnosti se mu již tolik lidí nevěnuje, a s houbami se setkávají pouze na pultech obchodů, jestli vůbec. Je to o to větší škoda, neboť houby nabízejí spoustu zdravotních výhod, díky nimž se vyplatí jim věnovat pozornost.

Když se řekne houby, spousta lidí si představí hustý les a houby vykukující z trávy. Pravda je ovšem taková, že většina hub prodávaných v supermarketech se pěstuje na speciálních houbových farmách. Velkým výrobcem hub je například Čína. V rámci České republiky svobodně roste přibližně deset tisíc druhů hub. Ne všechny z nich jsou ale jedlé, takže jestli vyrazíte na sběr hub, počínejte si opatrně!


Houby se mohou pochlubit nízkou kalorickou hodnotou, proto jsou vhodnou potravinou při dietě. Nejen to, jsou navíc bohaté na nejrůznější vitamíny a minerální látky. Obsahují velké množství draslíku, vlákniny, selen, a vitamíny jako vitamín E, D, K, riboflavin a niacin. Díky v nich obsažených látkách houby mají větší množství zdraví prospěšných účinků. Jejich konzumace napomáhá ke snížení krevního tlaku, ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, limituje riziko hrozby rakoviny, a slouží při prevenci či léčbě nachlazení a chřipky. Navíc houby dokážou pořádně takříkajíc nakopnout imunitní systém, díky čemuž pomáhají chránit lidské tělo před nejrůznějšími infekcemi.

Houby  můžete zařadit do jídelníčku i pokud se stravujete v režimu Whole30, Paleo, Primal nebo low carb. Vyhovují i požadavkům přísnější keto varianty  nízkosacharidového stravování. 

Houbový koláč

Houbový koláč

Crusty Corner

Houby se hojně používají ve více národních kuchyních, zejména čínské, korejské a japonské. Lze je využít v podobě smaženice nebo řízků. Mezi tradičnější způsoby jejich zpracování v kuchyni patří houbový guláš, kulajda a houbový kuba. Nesmíme zapomenout ani na výbornou houbovou polévku, která zvládne spolehlivě zasytit. Jestli máte chuť na méně známé recepty, což takhle vyzkoušet špenátové noky s houbami, pizzu s houbami (dobrý způsob, jak naučit děti jíst houby), zapečené palačinky s houbami a zeleninou, rizoto s houbami, nebo klidně koláč s houbami (například s hříbky)?  Prozkoumejte houbové recepty a jistě si svého houbového favorita najdete. Možností je v tomto případě hodně, tak se nebojte si s houbami začít v kuchyni hrát. Vaše chuťové buňky i zdraví to jedině ocení.

Dýňové gnocchi s houbovou omáčkou | Zdravě do plavek

Dýňové gnocchi s houbovou omáčkou | Zdravě do plavek

Live with Anny
Houbová čalamáda

Houbová čalamáda

Jídelní plán
Kulajda

Kulajda

Kačka

Líbil se vám článek? Šiřte ho dál!