- 2h
- 4 kusy
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka pšeničná
|
250 g |
sůl
|
2 lžičky |
máslo
|
150 g |
vaječný žloutek
|
1 kus |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžička |
voda
|
2 lžíce |
Náplň | |
hřiby čerstvé
|
300 g |
slanina anglická
|
100 g |
česnek stroužky
|
2 kusy |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 g |
vajíčka
|
3 kusy |
sýr gruyere
|
100 g |
tymián čerstvý
|
3 snítky |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
muškátový ořech mletý
|
1 g |
Postup přípravy
-
Hladkou mouku, sůl, máslo, žloutek promícháme, postupně přidáváme vodu a citronovou šťávu. Hladké těsto necháme v lednici půl hodiny odpočinout. Vyválíme a vložíme do vymazané a vysypané formy na koláč se zvednutými okraji. Na několika místech propícháme vidličkou a pečeme na 190 C cca 15 minut.
-
Mezitím v pánvi na oleji opečeme slaninu s česnekem a houbami dozlatova. Tuk slijeme a směs přesuneme do mísy, kde ji smícháme se smetanou, vejcem, sýrem, tymiánem a muškátovým oříškem. Podle chuti osolíme a opepříme. Směs naneseme na předpečený korpus a pečeme na 180 C 20 minut než náplň zpevní.
Makronutrienty
34%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 202 kJ | 4 014 kJ |
Kalorická hodnota | 287 kcal | 959 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
15,7 g
0,643 g |
52,3 g
2,15 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,57 SVJ | 5,23 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,4 g
12,2 g |
71,5 g
40,7 g |
Bílkoviny | 8,4 g | 28 g |
Sůl | 1,68 g | 5,62 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů