Zelí je velmi dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů rozpustných ve vodě (vitamin C a vitamíny skupiny B) a minerálních látek. Červené zelí má oproti bílému ještě vyšší obsah některých minerálních látek, zejména esenciálního prvku selenu, a antioxidantů. Zelí se může konzumovat jak syrové, tak tepelně upravené. Opravdovým elixírem života je zelí kysané. Kvašením bez přístupu vzduchu se ze sacharidů, obsažených v zelí, tvoří kyselina mléčná, ale také menší množství kyseliny octové, alkoholu a antibiotických látek. Dochází ke snížení pH, které v kombinaci s přidanou solí působí proti nežádoucím bakteriím. Tento důmyslný přírodní způsob konzervace odhalila příroda člověku už před mnoha tisíci lety. V kurzu je ovšem dodnes. Z dietetického hlediska opravdu není konzumací kysaného zelí co zkazit. Udává se, že posiluje naši obranyschopnost, zásobuje nás vitamíny a dokonce pomáhá při cukrovce. Je vhodné pro nízkosacharidové i ketogenní stravování.


Syrové zelí se hodí do mnoha salátů, kde výborně vynikne jeho křupavost. Je součástí oblíbeného salátku coleslaw. Každý má svou variant receptu na jeho přípravu, základ ale vždy tvoří nakrouhané hlávkové zelí a smetana. Zkuste například tento návod. Coleslaw se dá jíst jen tak s pečivem, ale dobře se hodí také ke kuřeti, karbanátkům nebo bramborákům. 

Lenka Maříková

Kromě zpracování za syrova můžeme zelí dusit, nebo na něm můžeme postavit spoustu různých polévek. Lámete si hlavu tím, jak připravit tak dobrou zelňačku, že na ni příště budete muset dokoupit větší hrnec? Pak vězte, že zelňačka si zaslouží dostatečné množství všech surovin – radši všeho použijte trochu více, než abyste šetřili. A pak taky - zkuste nakombinovat oba druhy zelí – kysané i čerstvé. Z každého z nich si polévka vezme to nejlepší a výsledek bude chuťově daleko pestřejší.  Inspirovat se můžete v tomto receptu (low carb, Whole 30 a Paleo) 

Čerstvé nakrouhané zelí, které řádně podusíme a dobře dochutíme, je nenahraditelnou přílohou k pečeným masovým jídlům. Rádi byste tuto přílohu trochu obměnili? K nakrouhanému zelí dohrnce přidejte i stejné množství nastrouhaných jablek. Poduste a dochuťte jako klasické zelí. Budete překvapeni, jak přídavek jablek podtrhne chuť zelí a skvěle se spojí s chutí pečeného masa. Letošní rok se navíc vyznačuje enormní úrodou jablek, která tak seženete opravdu kdekoli a za příznivé ceny. Vynikající je také dušené zelí s indickou směsí koření. 

Kromě českých specialit se můžeme setkat například s holubci – taštičkami ze zelných listů, které se plní buď rýží nebo masovou směsí a podávají se s červenou omáčkou. Svůj původ mají v Rusku a na Ukrajině a pokud máte příležitost, určitě je neváhejte ochutnat. Ze stejných končin pochází take tradiční boršč, který by bez zelí nikdy nebyl tím, čím je. 

Jídelní plán

Kysané zelí se dá snadno připravit i doma. Mléčným kvašením se dají zpracovat i jiné druhy zeleniny, a tak je možné vyzkoušet například pickles ze zelí a mrkve, nebo pickles ze zelí a červené řepy. Slovo pickles pochází z angličtiny a označuje jakoukoli mléčně kvašenou zeleninu. Podušené kysané zelí geniálně vynikne v kombinaci s pečeným masem a jeho vegetariánskými obdobami. 

Klasická pečená kachna nebo husa na kmíně se zelím patří bez pochyby mezi špičky české gastronomie. Nemusíte se bát, přípravu slavnostní husy podle tohoto receptu zvládnete levou zadní! I ti z nás, kteří nejí maso, mohou najít suroviny, se kterými se dá kysané zelí kombinovat.

 Co takhle batátové šulánky podle receptu ze Slovenska? Jako vegetariáni nebudete připraveni ani o oblíbený segedínský guláš, jehož bezmasá varianta Vás zaručeně nadchne.  Zbyla Vám miska kysaného zelí a nevíte co s ní? Zbyla Vám miska kysaného zelí a nevíte co s ní? Zkuste zelí použít do zelných tyčinek s uzeným šmakounem. Získáte tak křupavé potěšení, které se náramně hodí k vínu a pivu – pro návštěvy jako stvořené. Výborné budou i zelňáky.