Právě v sezóně - pažitka

Právě v sezóně - pažitka

Pažitka se neřadí k nejoblíbenějším zeleninám. Ačkoliv má v české kuchyni nezastoupitelné postavení, jen málokdo by ji označil za nejchutnější zeleninu. Pažitka však v sobě skrývá víc dobrého, než by se mohlo na první pohled zdát.

Pažitka se řadí do rodu česneků. Těší se dlouhé historii… znali ji už starověcí Řekové a Římané. Svůj původ má ve Středomoří, ale lze ji pěstovat i u nás, a to nejenom na zahradě, ale klidně i doma v květináči. Její pěstování není příliš náročné a lze ji vysévat ve více obdobích. 

Když dojde na zdraví prospěšné látky, pažitka je nenápadný zelený zázrak. Obsahuje velké množství minerálů a vitamínů, konkrétně například vitamín B2, vitamín A, vitamín K, vitamín C, draslík, fosfor, sodík, železo, beta-karoten a vápník. Tím však přednosti pažitky zdaleka nekončí. Pažitka dále snižuje krevní tlak, chrání před rakovinou jícnu, žaludku, prsu, plic a tlustého střeva. Také podporuje trávení a ovlivňuje chuť k jídlu (takže se vyplatí ji konzumovat při dietách).

Pažitka má v kuchyni velmi bohaté využití – používá se jako koření do polévek, omáček, salátů, vaječných jídel, másla, sýrů, tvarohů a mnoho dalšího. 

Pažitková pomazánka z tvarohu

Pažitková pomazánka z tvarohu

Jídelní plán

Pažitkou jdou ochutit omáčky, pečené maso, ryby i saláty. A pokud chcete jednoduché, ale zároveň chutné jídlo, ukrojte si kus chleba, namažte máslem a navrch nastrouhejte pažitku. Ať už však budete pažitku jíst jakýmkoliv způsobem, nezapomeňte ji konzumovat vždy čerstvou!


Květákové karbanátky plněné tvarůžkem+bramborová kaše s pažitkou.

Květákové karbanátky plněné tvarůžkem+bramborová kaše s pažitkou.

babi Lali

Líbil se vám článek? Šiřte ho dál!