Právě v sezóně - jablka

Právě v sezóně - jablka

Když dojde na jablka, netřeba je zdlouhavě představovat. Toto ovoce znají a milují celé tisíce lidí. I vy jste se s ním určitě v minulosti opakovaně mnohokrát setkali. Kolik toho ovšem o jablcích a jejich takřka zázračných zdravotních účincích doopravdy víte?

Jablka se těší velice úctyhodné historii. Objevily se v jedné z nejznámějších knih dějin – v samotné Bibli. Tam sice nehrála vyloženě pozitivní roli, ale není třeba nechat se tím odradit. Jablka mají svůj původ ve střední Asii, ale pěstují se aktivně po celém světě. Každoročně se jich vypěstují celé miliony tun. Spekuluje se o tom, že jde o možná úplně první ovoce, které lidé začali pěstovat. Svou nezastupitelnou roli jablka kromě křesťanské Bible mají rovněž v pohanství a v řecké a norské mytologii. Můžeme tak bez přílišné nadsázky říct, že jablka jsou vskutku univerzální ovoce!


Jablka jsou nejenom chuťově výborná, ale rovněž nesmírně zdravá. Pomáhají navyšovat imunitu, slouží jako prostředek proti stresu, zácpě, poruchám trávení, bolesti hlavy, chřipce, nachlazení a horečce. Snižují krevní tlak a hladinu cukru v krvi, posilují srdce a dásně. Sušená jablka jde využít k vylepšení činnosti střev a ke snížení cholesterolu. Jablka obsahují velké množství vlákniny a celou řadu nejrůznějších vitamínů, například vitamín C, A, E a vitamíny skupiny B. Také v nich najdete antioxidanty a minerály jako vápník, fosfor, železo nebo hořčík. Zdravotní prospěšnost jablek koneckonců dokazuje i staré známé úsloví (pocházející již z počátku devatenáctého století): jablko denně k snídani z domu doktora zahání!




Jablečný koláč s karamelem (od 1 roku)

Jablečný koláč s karamelem (od 1 roku)

Máma v kuchyni

Jablka jsou povolenou potravinou v nízkosacharidovém stravování, je ale třeba sledovat celkový příjem sacharidů. Pokud nepočítáte, v keto dietě se jim raději vyhněte a nebo si dopřejte jen malý kousek. Paleo, Primal i Whole 30 jablka povoluje.


Jablka jsou nesmírně oblíbená, a jako taková se v kuchyni těší častému využití. Mnoho lidí je obvykle pojídá “jenom tak” – ať už oloupaná nebo se slupkou. Lze je také jíst v sušené podobě – sušená jablka snadno zakoupíte ve větších obchodech nebo v obchodech zaměřených na zdravou výživu. Jablka jde následně v kuchyni použít různorodými způsoby. Pokud si potrpíte na jejich tekutou podobu, nezapomeňte vyzkoušet stoprocentní lahodný jablečný džus, mošt, čaj nebo smoothie s přísadou z jablek. Lidé se slabostí pro sladké pochutiny jistě ocení buchtu s jablky nebo koláče. Jablka se rovněž přidávají do salátů, omáček, či z nich jde vyrobit jablečnou pomazánku nebo přesnídávku pro nejmenší. A konečně tu máme nejrůznější cukrovinky z jablek, například jablka v karamelu, cukrovou vatu s jablečnou příchutí nebo všelijaké cereální tyčinky s jablky. Pojďte se podívat na recepty z jablek u nás na portálu a najděte spoustu inspirace.

ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S TVAROHEM A JABLKY (od 1 roku)

ZAPEČENÉ TĚSTOVINY S TVAROHEM A JABLKY (od 1 roku)

Máma v kuchyni
Žemlovka s tvarohem a mandlovými lupínky jako dezert

Žemlovka s tvarohem a mandlovými lupínky jako dezert

Hela De

Líbil se vám článek? Šiřte ho dál!