Jablečný koláč s karamelem (od 1 roku)

Máma v kuchyni

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Jablečný koláč s karamelem (od 1 roku)

Tenhle recept koloval jako video z BuzzFeedu a sdílelo ho několik mých kamarádek. Založila jsem si ho s tím, že ho někdy třeba vyzkouším, jenže od kamarádek chodily tak nadšené ohlasy, že jsem musela prostě hned. Teď už k tomu nemůžu říct nic jiného než: Ty ovace naprosto chápu!

Postup přípravy

  1. Jablka oloupejte a nakrájejte na tenoučké plátky. V míse vyšlehejte vejce s cukrem a rozpuštěným máslem, přidejte mléko a mouku a nakonec lehce vmíchejte jablka, aby se v těstě obalila. Těstíčko je spíše řidší, ale nebojte, má to tak být. Vymažte formu máslem (nevysypávala jsem a vyklopit šlo krásně) nebo vystelte pečícím papírem, a směs do ní nalijte. Dětem od 2 – 3 let můžete shora ještě posypat ořechy. Pečte při 170°C asi půl hodiny, poté ještě překryjte alobalem a pečte dalších 10 minut. Koláč nechte dobře vychladnout předtím, než jej budete z formy vyklápět.

  2. Do tepelně odolné misky nasypte cukr a máslo. Dejte na 2 minuty do mikrovlnky, kde směs zkaramelizuje. Opatrně promíchejte a ihned pomalu nalijte smetanu. Dobře rozmíchejte a máte karamelovou polevu

  3. Musím se přiznat, že tajemství karamelu v mikrovlnce mi zůstávalo až doposud skryto, takže jsem na to zírala opravdu jako zjara. Snad jsem to ani neměla zjistit, protože vyrábění karamelu na plotně mě dříve odrazovalo, tato varianta bez práce mě teď nutí zkoušet to pořád a asi to nebude to nejlepší pro moji linii :))

  4. Dětská specifika:

    Základní suroviny na koláč jsou vhodné od 1 roku, dle toho tedy řazení celého receptu.

    Ořechy a semínka jsou vhodná od 2 - 3 let, neboť jsou hůře stravitelná a náchylná k plísním a žluknutí. V tomto receptu to ale není nezbytná složka a menším dětem můžete dát jen samotný koláč bez ořechů.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte