Petržel:
Kostičky drží hezky tvar. Textura je trochu jako škrobnaté brambory, příjemná na skus. Chuť je trošku nasládlá, zemitá, v základu salátu ničím neruší. Nasládlost se trochu zvýraznila po zaležení salátu. Příjemný doplněk salátu. Pokud vám vadí lehká nasládlost petržele, lze ji snížit lžicí jablečného octa do vody na vaření.

Tuřín:
Kostičky hezky drží tvar. Textura je chrupavá, trochu vodnatá. Chuť je pikantní, s hořkým dozvukem. Hodně přebije ostatní suroviny v základu a hořký dozvuk nám nechutná. K náhradě brambor do salátu se příliš nehodí, dobrý by ale byl pečený a výrazně kořeněný.

Dýně muškátová:
Kostičky celkem drží tvar, na skus jsou měkké a rozpadavé – konzistence lehce kašovitá. Chuť příjemná, neutrální, svěží. Zdaleka jemnější chuť než u dýně Hokkaidó, ve směsi nedominují dýňové tóny. Nepotlačuje chuť jiných surovin.  V  salátu nás ničím neruší. Naše doporučení – nejdřív si nakrájet kostičky, napařit je a dát pozor, aby dýně nebyla příliš měkká.

Kedlubna:
Kostičky hezky drží tvar. Textura je více chrupavá a není tolik vodnatá jako u tuřínu. První den je v salátu lehce nasládlá, po zaležení se ale nasládlost ztrácí a cítíme lehký brukvovitý dozvuk. Ten ale nezakrývá chuť ostatních surovin. Kedlubnu považujeme za rozumnou náhradu brambor. 

Dýně Hokkaidó:
Kostičky hůře drží tvar, konzistence je spíše kašovitá. Výrazná dýňová chuť hraje prim nad ostatními surovinami. Pokud máte rádi dýni a salát preferujete výrazný, je velmi dobrá. Pokud ale chcete jen nahradit brambory v klasické verzi salátu, není to nejlepší volba. Dýni doporučujeme vařit nebo jako my napařovat. Vařte ji opatrně, aby nebyla příliš měkká a  v salátu si zachovala tvar.  

Červená řepa:
Kostičky hezky drží tvar, na skus je křupavá a lehce vodnatá. Chuť je nasládlá, dobrá a zemitá, výrazná. Přebíjí chuť  jiných surovin. Pokud máte řepu rádi jako my, rozhodně by vás salát inspiroval k dalším kulinářským počinům (tak jako nás). Rozhodně bychom ho ale do tradičního vánočního bramborového salátu nevolily jako náhradu brambor. 


Batáty:
Kostičky drží dobře tvar, konzistence je křupavá a hutná. Jsou mírně nasládlé, ale méně než petržel. Jinak je chuť neutální a nepřebíjí ani neruší ostatní chutě. Salát jako takový je elmi dobrý, ale za náhradu brambor do klasického bramborového salátu bychom je nevolily. 

Celer:
Kostičky hezky drží tvar. Konzistence je jemná, nechrumkavá. Udržuje si typickou chuť a aroma. Nepřehluší chuť jiných ingrediencí. Pro klasický salát celkem rozumná volba, ale náš favorit to není. Celerové aroma dokážete zmírnit lžicí jablečného octa ve vodě na vaření. 

Květák: 

Pokud uvaříme na skus, hezky drží tvar. Konzistence je křupavá, příjemná. Nevýhodou je specifická květáková chuť a vůně, která  v chuti převažuje ostatní suroviny. Lze ztlumit povařením ve vodě s troškou jablečného octa. Je to ale spíše varianta pro milovníky květáku,  jinak jej do klasického salátu nepovažujeme za vhodnou náhradu neutrálních brambor.


Jakou zeleninu tedy zvolit do vánočního bramborového salátu? Odpověď není jednoduchá – každému chutná něco trochu jiného. Za nás ale jednoznačně vede petržel a muškátová dýně


Hledáte low carb recept na vánoční nebramborový salát? Zkuste třeba tento salát:) nebo si vyberte z jiných low carb receptů.