Jáhlovo-cuketové bazalkové noky s citronovo-bazalkovou omáčkou se špenátem, cuketou a zelenými fazolkami
Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Potřebovala jsem rychlou a snadnou omáčku, tato je naprosto svěží a lehká, rychlá, stejně jako jáhlové knedlíky, které jsou úžasnou alternativou jak nasladko tak naslano, dělám je v několika verzích cuketa, jáhly, mouka, sůl nebo místo cukety brambory či pokud chci přidat bílkoviny navíc rovněž přírodního Šmakouna či žloutek.
Chutnají nejen malému, ale i nám všem, dá se do nich zamaskovat nejen cuketa, ale i dýně, řepa, prostě experimentům se meze nekladou a využití je neomezené. Samozřejmě lze připravit k této omáčce například kuskus, jáhly, špagety, ale tentokrát jsme měli chuť na něco jiného.
- 20m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Omáčka | |
---|---|
máslo přepuštěné, ghí
|
1 lžíce |
cibule
|
1 kus |
zelené fazolové lusky mražené
|
30 g |
cuketa
|
0,5 kusu |
špenát, čerstvé listy
|
1 hrst |
bazalka čerstvá
|
1 lžička |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžička |
sůl
|
1 lžička |
mléko mandlové, rostlinný nápoj
|
250 ml |
Noky | |
cukety
|
112 g |
jáhly, proso
|
144 g |
hrubá mouka špaldová
|
4 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
bazalka čerstvá
|
10 lístků |
Postup přípravy
-
Příprava je velmi snadná, jáhly propláchneme a dáme vařit. Ve chvíli, kdy jsou uvařené přiklopíme je a necháme vsáknout přebytečné tekutiny, pokud by bylo tekutin příliš, přecedíme je. Necháme vychladnout, přidáme nastrouhanou cuketu, sůl a zahustíme moukou dle potřeby, těsto je lepivější. Připravené noky vložíme do vroucí vody, můžeme zkusit jeden vhodit do vody a uvařit, ale ještě se mi nestalo, že bych je rozvařila, nicméně mícháme opatrně. Ve chvíli, kdy vyplavou jeden vyndáme a ochutnáme, já vařím přibližně 10 minut.
-
Během chladnutí jáhel si můžeme ušetřit čas a pustit se do omáčky. Na ghí orestujeme cibuli, přidáme pokrájenou, očištěnou cuketu, hrst zelených fazolek, špenát, osolíme a zalijeme mandlovým mlékem.Krátce povaříme a dochutíme čerstvou nasekanou bazalkou a přidáme pár kapek citronu, připravovanou omáčku rozmixujeme dohladka, případně si můžeme oddělit část zelených fazolek. U nás se stále jídlo mladým pánem pitvá ???? takže mixuji dohladka a není problém.
Vzniklou omáčku podáváme společně s připravenými knedlíky.
-
Úžasnou kombinací je kombinace rovněž brambor a jáhel, které dělám ke švestkovému rozvaru s mákem jen přidám vařené brambory.
Makronutrienty
74%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 424 kJ | 1 254 kJ |
Kalorická hodnota | 101 kcal | 300 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
18,2 g
0,701 g |
53,7 g
2,07 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,82 SVJ | 5,37 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,59 g
0,949 g |
7,67 g
2,8 g |
Bílkoviny | 3,64 g | 10,8 g |
Sůl | 1,44 g | 4,25 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů