Nebojte se dát místo masa do paprik seitan (rostlinná bílkovina) a ozdravit tak svůj jídelníček. Papriky strávníkům chutnaly a ani nepoznali, že nejedí maso.
- 1h:30m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Plněné papriky | |
---|---|
paprika bílá
|
6 kusů |
seitan natural
|
300 g |
cibule
|
1 kus |
česnek stroužky
|
2 stroužky |
sůl
|
0,5 lžičky |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
čirok, zrno
|
120 g |
Omáčka | |
bobkový list celý sušený
|
3 kusy |
nové koření
|
5 kuliček |
hřebíček celý
|
4 kusy |
skořice
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
cibule
|
1 kus |
česnek stroužky
|
2 kusy |
olej
|
2 lžíce |
cukr třtinový
|
1 lžíce |
rajský protlak
|
50 g |
rajčatové pyré, passata
|
500 g |
vývar zeleninový domácí
|
400 ml |
Postup přípravy
-
Nejprve uvaříme čirok. Čirok propláchneme a vaříme ve vodě v poměru 1:3 cca 40 minut. V pánvi orestujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nahrubo nakrájený seitan a chvilku restujeme. Osolíme, opepříme a smícháme s uvařeným čirokem (lze použít i vařenou rýži). Směsí plníme omyté a vydlabané papriky. Mně se nechtělo papriky plnit a tak jsem je rozkrojila a naplnila půlky. Papriky jsem rozložíme do pekáčku a zalijeme omáčkou.
-
Omáčka - v hrnci orestujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme cukr, koření, rajský protlak, chvilku restujeme. Přidáme rajčatové pyré, vývar, krátce provaříme a dochutíme.
-
Papriky zapékáme v nezakrytém pekáčku cca 40minut při teplotě 180 stupňů. A můžeme podávat. Dobrou chuť.
Makronutrienty
63%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 371 kJ | 2 692 kJ |
Kalorická hodnota | 88,6 kcal | 643 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13,1 g
1,1 g |
94,9 g
8,02 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,31 SVJ | 9,49 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,34 g
0,149 g |
17 g
1,08 g |
Bílkoviny | 5,22 g | 37,9 g |
Sůl | 0,474 g | 3,44 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů