Vaječná tlačenka z domácích surovin

Jídelní plán

Vaječná tlačenka z domácích surovin

Rychlá vaječná tlačenka může být nejen super předkrm nebo chuťovka, ale také svačinka.

Postup přípravy

  1. Začněte přípravou zeleniny. Vše kromě hrášku nasekáte na malé kousky. Tím zajistíte, že zelenina při krájení zůstane uvnitř tlačenky a nebude vypadávat. Uvařte všechnu mrkev, hrášek a celer spolu v mírně osolené vodě, ale použijte jen malé ( co nejmenší:) množství vody. Vytvoří se vám slabý vývar, který pak použijte pro přípravu sladkokyselého nálevu místo obyčejné vody. Paprika a zelená cibulka by měla zůstat syrová. Tip - zeleninu můžete zaměnit za jakoukoliv jinou - petržel, celer, nakládaná červená kapie, sterilový okurek nebo kapary. Celkově dáváme kolem cca 300g zeleniny.

    Vajíčka oloupejte, rozkrojte napůl, žloutky vyjměte stranou. Bílky nakrájejte na drobné kostičky, žloutky o něco větší kostičky, a obojí nadále mějte oddělené.

    Odměřte 100 ml vlažné vody (nebo vývaru ze zeleniny), nalijte do mísy a jemně poprašte želatinou. Nemíchejte, nechte 10 minut nasáknout a nabobtnat.

    V mezičase si uvařte nálev. Nalijte do kastrůlku ocet, přidejte erythritol a sůl a přiveďte k varu a krátce, minutu nebo dvě provařte. Pak přilijte vodu nebo vývar, koření a velmi pomalu táhněte ještě několik minut. Nálev chcete jen mírně povařit, nikoliv zredukovat, tak to s tím vařením nepřehánějte:) Nálev pak scedíme, smícháme s želatinou a promícháme dohladka. Nálev můžete případně znovu ohřát, ale pozor, nevařit!

    Do želatinové směsi přidejte přidejte majonézu a opět rozmíchejte. Také vmíchejte připravenou zeleninu a bílky. Znovu promíchejte, přisypte žloutky a znovu lehce promíchejte. Ochutnejte a případně dokořeňte:) Směs nalijte do misek a dejte ztuhnout do lednice. Recept vyjde na dvě větší porce. Můžete jej ale také rozdělit do menších formiček nebo nalít do formy na srnčí hřbet a podávat jako předkrm nebo chuťovku.

    Vaječnou tlačenku můžete jíst jen tak, z formičky. Pokud ji ale budete chtít vyklopit, pomůže vám na chvilku ponořit misky nebo formičky do horké vody. želatina povolí a půjde snadno vyklepnout. Podávejte sypané pažitkou.

    Tip: zakysanou smetanu můžete nahradit tradičně majonézou nebo pro odlehčenou verzi smetanovým jogurtem.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte