Základem tohoto receptu jsou, stejně jako u květákové „rýže“, najemno nasekané růžičky syrového květáku. To je z celého receptu nejdelší část přípravy, zbytek je už poměrně snadný. A nízkosacharidová snídaně, svačina, oběd nebo i večeře je na světě, vše v jednom – zelenina a bílkoviny, nic víc není potřeba. Do těsta můžete přidat i hrst na kostičky nakrájené uzené slaniny a/nebo hotové vafle posypat hrstí nahrubo nastrouhaného tvrdého sýra.
- 30m
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
600 g |
600 g |
8 kusů |
8 kusů |
100 g |
100 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Na přípravu syrové květákové „rýže“ květák umyjte, okrájejte růžičky (stonky použijte třeba do polévky) a nasekejte je najemno, zhruba na velikost uvařených zrnek rýže, dobře to jde po částech v sekacím nástavci ponorného mixéru.
-
Nasekaný květák smíchejte s mandlovou moukou, najemno nasekaným čerstvým rozmarýnem, pepřem a solí.
-
Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetku soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte zvlášť do pěny a nalijte je na sníh. Navrch přisypejte květákovou směs a vše opatrně promíchejte, aby sníh klesnul co nejméně.
-
Plotýnky dostatečně rozehřátého vaflovače zlehka potřete sádlem, do vaflovače přesuňte, podle velikosti vaflovače, zhruba naběračku těsta , zaklopte ho a vafle upečte. Pomocí kuchyňských kleští hotové vafle vyndejte a stejným způsobem udělejte vafle i ze zbylého těsta.
-
Vafle podávejte teplé, podle chuti a zdravotních omezení samotné či posypané sýrem. Ale chutné jsou také samotné studené, dají se používat i místo pečiva.
Makronutrienty
22%
36%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 515 kJ | 1 979 kJ |
Kalorická hodnota | 123 kcal | 473 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,62 g
1,5 g |
17,8 g
5,77 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,462 SVJ | 1,78 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,69 g
1,78 g |
33,4 g
6,81 g |
Bílkoviny | 7,59 g | 29,1 g |
Sůl | 0,697 g | 2,67 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů