Fantastický recept na žampiony v sýrové omáčce, na česneku, špenátu a másle. Hotové do půl hodiny a zaručeně vynikající.
- 30m
- 3 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
žampiony čerstvé
|
600 g |
rajský protlak
|
2 lžíce |
rajčata cherry
|
200 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
0,5 hrnku |
sýr parmazánového typu, strouhaný
|
100 g |
špenát, čerstvé listy
|
100 g |
máslo čerstvé
|
4 lžíce |
česnek
|
5 stroužků |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
sůl
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Na pánvi rozehřejeme máslo. Přidáme rajčatový protlak a utřený česnek. Zarestujeme, aby se rozvoněl a přidáme na poloviny pokrájené žampiony a cherry rajčata. Chybu neuděláme ani tehdy, pokud čerstvá rajčata a protlak nahradíte 150g sušených rajčat v oleji. Restujeme, dokud nezačnou houby měknout, cca 5 minut.
-
Poté zalijeme smetanou, zasypeme parmazánem a okořeníme solí a pepřem. Jestli máte rádi výraznější chutě, vynikající bude přidat i špetku římského kmínu.
Nakonec přidáme čerstvý nebo mražený listový špenát a dusíme, dokud se omáčka nezredukuje a krásně nezhoustne.
-
Vynikající například s květákovou kaší.
Makronutrienty
27%
30%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 452 kJ | 1 774 kJ |
Kalorická hodnota | 108 kcal | 424 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,01 g
0,4 g |
19,7 g
1,57 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,501 SVJ | 1,97 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8 g
4,76 g |
31,4 g
18,7 g |
Bílkoviny | 5,58 g | 21,9 g |
Sůl | 14 g | 55 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů